Dobry wieczór,
Mój pierwszy wpis więc proszę o wyrozumiałość.
Jestem producentem - nie mam towaru na magazynie - muszę zrobić stricte pod zamówienie.
Planujemy zwiększyć wolumen więc w ostatnim okresie produkujemy "prawie od razu".
W aukcjach deklaruję realny czas wysyłki 3 dni. Projekt zwykle trzeba uzgodnić z klientem więc nie jest to zależne tylko od nas.
Ostatnio allegro "nagrodziło" nas przewidywanym czasem dostawy - wyliczanym wg magicznego algorytmu.
Np. dla aukcji złożonej 3.05 dostałem informację, że "czas na wysłanie" to 04.05. Mając kilka zamówień w kolejce - nie miałem szans zdążyć (dlatego deklaruję 3 dni). Moim skromnym zdaniem jest to nieuczciwe wobec klienta z jednoczesnym lekceważeniem deklaracji sprzedającego. Jak sobie z tym poradzić? Jak działają inni producenci?
Tytułem wstępu, tak działa predykcja, koniecznie przeczytajcie
można ją wyłączyć na 10 dni w tym miejscu
https://salescenter.allegro.com/delivery-efficiency
a co do personalizacji, z tym każdy ma kłopoty, nie ma na to dobrego rozwiązania. Możecie wydłużyć czas wysyłki, klient mniej chętnie zajrzy do oferty. Trzeba to samemu wypracować i znaleźć optymalne ustawienie.
Dobry wieczór,
Wiem o co chodzi i oczywiście zapoznałem się z tym wcześniej. Czas, który deklaruję jest sprawdzony i możliwy do realizacji - cytując: znalazłem optymalne ustawienie.
Jedyne co mi się bardzo nie podoba to fakt, że klient dostaje błędną sugestię, że otrzyma towar wcześniej. Po prostu poczuje się po ludzku zawiedziony - nie interesując się zawiłościami algorytmów.
Wszystko było by OK gdyby szło to wyłączyć. Super funkcjonalność, a jak nie chcesz to nie korzystaj.
Nie, nie nie. To tak nie działa. Super funkcjonalność, którą możesz na chwilę wyłączyć ale i tak potem musisz ją mieć - niech twoi klienci dostają wprowadzające informacje.
A to, że wiesz kiedy jesteś wstanie wysłać - "bez sensu głupi jesteś - raz Ci się udało to allegro wie lepiej, że dasz radę".
No ale to można wyłączać na 10 dni ale w kółko. Trzeba sobie zrobić jakiś kalendarz i co 10 dni to wyłączać. Nie ma co patrzeć na Allegro, oni patrzą na swój biznes, Ty patrz na swój i będzie dobrze.