anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czas na zwrot 7 czy 14 dni?

kolendziolka_pl
#9 Pomysłodawca#

Ile w końcu jest czasu na zwrot pieniedzy w przypadku odstapienia od umowy? Allegro mówi 7 dni a prawo że 14 dni.

Allegro stoi ponad prawem czy jak? Skoro klient ma czas 14 dni na zwrot a kupujący ma mieć na to już tylko 7 dni...?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@kolendziolka_pl Cześć. Zgodnie z naszą Polityką Zwrotów

b) zwrot z tytułu odstąpienia od umowy – sprzedający powinien zwrócić Ci wpłatę niezwłocznie po otrzymaniu i sprawdzeniu towaru, czyli w terminie do 7 dni kalendarzowych, liczonych od dnia zmiany statusu przesyłki zwrotnej na Dostarczona, ale nie później niż 14 dni od chwili, gdy otrzyma wypełniony przez Ciebie formularz zwrotu towaru. Status przesyłki zwrotnej widoczny jest w szczegółach zakupu.

oznacz moderatorów

kolendziolka_pl
#9 Pomysłodawca#

A co w przypadku jesli klient nie odesłał ani paragonu ani formularza odstapienia od umowy? Moge go skąd pobrać jeśli zgłosił zwrot?

oznacz moderatorów

kolendziolka_pl
#9 Pomysłodawca#

Czyli faktyczny termin "deadline" zwrotu towaru to 14 dni?

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@kolendziolka_pl Ostateczny termin to 14 dni. Kupujący nie musi odsyłać paragonu, żeby jego odstąpienie od umowy było wiążące. 

oznacz moderatorów

kolendziolka_pl
#9 Pomysłodawca#

Ok, brak paragonu ale klient nie odeslal tez odsatpienia od umowy. Jak mam sie rozliczyc z urzedem skarbowym? W rybryczce mam wpisac: klient odesłał bez paragonu i odstapienia od umowy bo "nie musiał"? Tak mam odpisać w oficjalnym dokumencie do urzedu skarbowego by odzyskac należny podatek VAT i dochodowy za ta transakcje?

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@kolendziolka_pl W takim razie skąd masz informację, że klient odstępuje od umowy, skoro nie otrzymałaś jego odstąpienia?

Pamiętajmy, że odstąpieniem jest również wypełnienie formularza zwrotu na Allegro (kiedy kupujący wypełnia ten formularz, to otrzymujesz o tym informację mejlowo). Możesz wydrukować ten plik. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@kolendziolka_pl ci Ci mogę powiedzieć w tej sytuacji to ! - zmień księgowego i najważniesze - KONTAKT Z KLIENTEM !.

oznacz moderatorów