Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry mam pytanie
Czy jest ograniczenie zarobku na allegro na koncie junior jaka osoba prywatna?
chodzi mi o dokładną kwotę do której mogę to robić bez podatków i tak dalej
W podatkach są pewne granice ale tak w minutę wszystkiego opisać się nie da.
Jeśli chcesz się dowiedzieć czy musisz płacić podatki to należałoby samemu zacząć czytać, wystarczy tutaj w sieci na przykład na Google.
Na początek przyjmij do wiadomości że w podatkach słowo "zarobek" nie istnieje. Są za to słowa przychód i dochód.
A wiesz dokładnie jakie ? Jestem osobą niepełnoletnią, mam 17 lat i chce sprzedawać legalnie . I mam pytanie czy muszę odprowadzać podatki ? I do jakiej kwoty
Jeżeli posiadasz legalne przedmioty to możesz je legalnie sprzedać i legalnie zapłacić podatek.
Na początek przyjmij zasadę że sprzedaż przedmiotów które posiadasz dłużej niż 6 miesięcy a sprzedaż nie ma charakteru zarobkowego, to taka sprzedaż jest zwolniona z opodatkowania. Ale powinieneś potrafić udowodnić że sprzedaż nie jest dla zarobku i że masz te graty długo.
Ale nawet tutaj też mogą być haki, na przykład sprzedaż pojedyńczych przedmiotów o wartości ponad 1000 zł jest opodatkowana podatkiem od czynności cywilnoprawnych 2%
A jeśli stosuje metodę dropshipingu i moje zarobki w miesiącu nie przekraczają 75% minimalnego wynagrodzenie to muszę płacić podatek czy nie ? I tak jak mówię jesteś osoba niepełnoletnią i prowadzę sprzedaż na koncie osobistym
Każda działalność gospodarcza jest opodatkowana, jedynym wyjątkiem są zwolnienia, przykład dałem wcześniej.
Jeżeli sprzedaż ma charakter zorganizowany - dropshoping to jak najbardziej podlega opodatkowaniu. Zwróć się o pomoc, poradę do jakiejś księgowej lub zatrudnij księgową.
Dropshiping to pod względem podatkowym zawsze jest działalność gospodarcza. Pod względem ustawy o prawach konsumenta i Kodeksu Cywilnego także. Prawo traktuje cię jak przedsiębiorcę.
Poza tym w przypadku niektórych grup towarowych, konieczne jest posadanie kasy fiskalnej lub rejestracja do VAT (albo obie te rzeczy na raz).
A co jeśli moje zarobki są niższe niż 30000 tysięcy złotych i jestem w 0 progu podatkowym ?
30 000 tysięcy to 30 000 000. W Polsce limit dochodu nie opodatkowanego wynosi 30 000 zł (czyli 30 tysięcy).
Tak o to mi chodziło . Czyli jeśli nie przekroczę tej kwoty nie muszę odprowadzać żadnego podatku?
@Client:131354302 nawet jak nie będziesz musiał zapłacić podatku, to przy działalności nierejestrowanej musisz rozliczyć przychody w rocznym PIT-36,
jako niepełnoletni nie masz pełnej zdolności do czynności prawnych, Twoje przychody rozlicza rodzic /opiekun prawny w swoim PIT, sumując je ze swoimi przychodami (więc podatku nie będzie tylko jeśli wasze przychody łącznie nie przekroczą 30tyś),
tak samo samodzielnie nie możesz zawierać umów czy nabywać towarów na fakturę
"działalność nierejestrowaną może prowadzić osoba niepełnoletnia (w wieku 13 – 18 lat), aczkolwiek wiąże się to z pewnymi ograniczeniami prawnymi. Oznacza to, że nie mogą we własnym imieniu dokonywać czynności prawnych np. nie mogą samodzielnie zawierać umów ze swoimi kontrahentami na dostawę towarów czy sprzedaż produktów. Do zaciągania zobowiązań potrzebna im będzie zgoda ustawowego przedstawiciela, najczęściej rodzica lub kuratora."
https://poland.iom.int/pl/micro/dzialalnosc-gospodarcza
Ooo dziękuję bardzo za pomoc. Czyli moje zarobki są liczone do zarobków rodziców . I sumuje je raz w roku z Pitem ich tak ?
@Client:131354302 Na Twoim miejscu poszukałbym jakiejś księgowej i z nią osobiście skonsultował temat zanim narobisz problemów sobie i rodzicom.
Dodatkowo upewnij się, czy to co sprzedajesz lub chcesz sprzedawać nie będzie wymagać rejestracji na kasie fiskalnej oraz odprowadza podatku VAT - tu również księgowa powinna mieć wiedzę w temacie.
Posiadam konto nie firmowe więc o ile się orientuję to nie muszę mieć kasy fiskalnej i VAT też mnie nie dotyczy do pewnej kwoty czyli 200 tysięcy złotych
samo konto na Allegro nie ma tu żadnego znaczenia, to zależy co zamierzasz sprzedawać, są towary których nie obejmują zwolnienia z kasy czy VAT
zapoznaj się dokładnie z informacjami w linku powyżej 🙂
@Client:131354302
Zwolnienie z VAT owszem ale przy pewnych kategoriach towarów ono nie obowiązuje i rejestracja sprzedaży na kasie fiskalnej i odprowadzanie VAT jest obowiązkowe.
Rodzaj posiadanego konta nie ma tu żadnego znaczenia.
Co chcesz sprzedawać?
Jeśli będzie to jakiegoś rodzaju elektronika to niestety ale kasa i VAT obowiązkowo.
Chce sprzedawać przybory kuchenne takie jak maty silikonowe . Jak czytałem to chyba nie potrzbuje do tego kasy fiskalnej ani odprowadzać podatku VAT
@Client:131354302 Dobra rada - umów się z księgową, przedstaw jej co, jak i gdzie chcesz sprzedawać i niech Ci powie co i jak.
Serio.
Możesz narobić problemów nie tylko sobie ale i rodzicom.
@Client:131354302 Brak wiedzy na temat opląt skarbowych wpędzi Cie i twoich bliskich w tarapaty, to nie dziki zachód.
@LEW433 o co Ci chodzi? Jakie opłaty skarbowe?