anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy jest ograniczenie zarobku na allegro na koncie junior jaka osoba prywatna?

Client:131354302
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry mam pytanie

Czy jest ograniczenie zarobku na allegro na koncie junior jaka osoba prywatna?

chodzi mi o dokładną kwotę do której mogę to robić bez podatków i tak dalej 

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27

LEW433
#21 Demiurg#

Nie dokładnie:  Brak wiedzy na temat opłat skarbowych taka sprzedaż wiąże się z rozliczenia z US. wpędzi Cie i twoich bliskich w tarapaty, to nie dziki zachód.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Dokładnie, przecież jeśli będę się trzymał 30 tysięcy złotych i nie będę przekraczał 75% wynagrodzenia w danym miesiącu to nie mam żadnych opłat. A moi rodzice muszą odprowadzić PIT i tam będzie trzeba zobaczyć jaki podatek trzeba zapłaci 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Bo pewnie jeśli nwm mój rodzic jest w danym progu podatkowym to podatek od mojej sprzedaży też będzie podlegał temu progowi ?

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

tak, przychody rozliczasz w zeznaniu rocznym, ale przez cały rok musisz prowadzić min. uproszczoną ewidencję sprzedaży i spełniać inne wymagania,
są też towary przy sprzedaży których musisz mieć kasę fiskalną, rozliczać VAT także przy działalności nierejestrowanej,

tu ma wszystko szczegółowo opisane
https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00115

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Client:131354302  Nie zarobki !  Ile razy mam pisać że działalności gospodarczej nie ma zarobków. Są  przychody i dochody.  Do zwolnienia  ustawowego 30 000  liczy sie dochód.

Zarobki, zwane też wynagrodzeniem  są przy umowach o pracę, jesli pracujesz u kogoś.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Allegro niczego Ci nie ograniczy, sprzedaż zarobkowa jest opodatkowana więc jak tak chcesz sprzedawać, zarabiać szukaj księgowej.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Da się to zrobić samemu bez księgowej ? I ile taki podatek by wynosił ?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Client:131354302  Czy da się bez księgowej?

Prawdopodobnie się da, wielu  rozlicza się samodzielnie, ale przy twojej zerowej wiedzy  finansowej to nie wierzę że nie wpadniesz wkrótce na jakąś minę.

Przykład: pytasz ile taki podatek by wynosił?  Odpowiedź: różnie wynosi  minimalnie 0%  maksymalnie 75% plus  sprawa karno skarbowa.

Wybierz opcję która ci bardziej odpowiada.

Ale próbuj, może ci się uda....

oznacz moderatorów