Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Mam taki problem.
Pytanie jest takie. Czy muszę to jakoś rozliczać w Pit-37? Czy płacić jakiś podatek? Szukałem informacji na internecie i natrafiałem się na wiele informacji i się pogubiłem w tym wszystkim. Przepraszam w razie czego za nieco chaotyczny wpis.
Proszę o pomoc 🙂
@bartek_624 jeśli wyspowiadaleś się ze wszystkiego nie musisz się rozliczać .
Przedstawiłem sytuacje w jak najdrobniejszych szczególach 🙂
Czyli tak jak myślałem, że nie trzeba płacić i wykazywać bo takich kwot raczej skarbówka by nie ścigała.
Dodam, że nie prowadze żadnej działalności gospodarczej. Raz na jakiś czas coś sprzedaję.
Niektóre rzeczy wtedy sprzedałem za śmieszną kwote np. 7 zł i 6 zł, inne za 70 zł i 74 zł a najwięcej miałem to 378 zł za stary tablet.
Jak te przedmioty były w twoim posiadaniu dużej niż 6 miesięcy i nie zostały zakupione i sprzedane w celu zarobkowym, to nie musisz tego nawet uwzględniać w PIT-cie.
Natomiast jak miałeś je krócej to wtedy już musisz taką sprzedać uwzględnić w zeznaniu rocznym. Kwotę za jaką sprzedałeś wpisujesz w rubryce przychód. Koszt zakupu, prowizję portalu, przesyłkę itp w polu koszty uzyskania. W rubryce dochód zaś różnicę pomiędzy kwotą przychodu (czyli to za ile sprzedałeś) a kosztem uzyskania przychodu. Może to być kwota ujemna, w przypadku kiedy sprzedałeś taniej niż kupiłeś.
Te przedmioty miałem w większości +/- 2 lata a najkrócej jeden z przedmiotów miałem co najmniej z rok i parę miesięcy. A najdłużej jedne z przemiotów miałem prawie 3 lata.
Nie zostały zakupione w celach zarobkowych gdyż na początku z nich korzystałem ale potem przestałem ich używać ze względu np. na brak czasu lub kupno innego lepszego przedmiotu. Więc te przedmioty co sprzedałem na allegro loklanie (poprzez licytacje) przeleżały trochę w szafie.