anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy mieliście podobny przypadek? Wyłudzenie danych? Problem oszustów na Allegro

przhemo_1993
#7 Wielbiciel#

Witajcie, w dniu dzisiejszym o godzinie 6 rano pewien tajemniczy użytkownik o numerze: 70342046 zakupił na mojej aukcji telefon z opcją odbioru osobistego za przedpłatą. W okienku z danymi klienta nie było zupełnie nic, ani imienia, ani numeru telefonu, adresu domowego czy adresu e-mail. Skontaktowałem się z tym jegomościem, ale niestety nie było kompletnie odzewu, w dodatku nie opłacił on zamówienia. O godzinie 16, nie mając w dalszym ciągu żadnej informacji zwrotnej wystawiłem przedmiot ponownie.

Czy mieliście może podobny przypadek? O co tu może chodzić, czy jest to jakieś wyłudzenie danych / pomyłka / czy coś innego?

Skoro jesteśmy już w tym temacie to chciałem też dodać, że ilość oszustów na Allegro w ostatnim czasie jest po prostu porażająca. Na 20 wiadomości mam może 1, 2 konwersacje z faktycznie zainteresowanymi osobami, a reszta to oszuści, którzy chcą danych, żeby wysłać na e-mail podrobione potwierdzenie przelewu. Zgłosiłem to ostatnio na allegro z propozycją, żeby była możliwość blokowania konwersacji z takimi użytkownikami przy jednoczesnej możliwości zgłoszenia ich do Allegro, jestem ciekaw co dalej stanie się z tą prośbą... Jeśli macie podobne przemyślenia to może przy wspólnych wysiłkach Allegro zwróci w końcu uwagę na ten problem? Podejrzewam, że większość osób nie da się zrobić, ale statystycznie, jeśli te wiadomości wysyłane są pewnie setkom użytkowników ktoś niestety się sparzy.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@przhemo_1993 Jesteś pewien, że podałeś prawidłowy numer konta kupującego? Nie widzę na Twoim koncie zakupów od tego klienta. Dodatkowo nie mogę potwierdzić nieprawidłowości dotyczących braku danych na tym koncie.

Natalia
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów

przhemo_1993
#7 Wielbiciel#

Witam, dziękuje za odpowiedz i już spieszę z potwierdzeniem:

2020-11-10 10_11_53-Sprzedane - Allegro Lokalnie.png

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@przhemo_1993   Nie jestem obrońcą  Allegro ale  jeśli  chodzi o dane osobowe to udostępniasz  tyle danych ile sam chcesz.

Miałem przypadek sprzedaży na Lokalne,  klient kupił ale żeby mu  wysłać, musiałem sam go poprosić o adres  email  konieczny do paczkomatu. Korespondencja odbywa się kanałami Allegro  i  ujawniane danych nie  jest konieczne przynajmniej na wstępnym etapie zakupu.

Ale  z drugiej strony:  administracja powinna śledzić  konta z których  są prowadzone  fikcyjne zakupy  i coś z tym robić,  nie  tylko blokować  bo ktoś zgłosi,  ale  sprawdzać numery IP,  badać bardziej dokładnie  takich użytkowników i gasić problem  już na etapie tworzenia konta.  Wiem że potrafią  to robić jeśli ktoś nie zapłaci  prowizji, więc  tylko chęci  brak chyba.

Również  negatywny ranking  kupujących "przez pomyłkę"  by się przydał, ale  to  chyba  nierealne  raczej,  przynajmniej  na chwilę obecną.

ps.  znowu problem z autoryzacją👿

oznacz moderatorów