Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam pytanie odnośnie sprzedaży broni białej, nie znalazłem nigdzie ustawy o broni takiej jak szable,bagnety oraz katany i zakazie ich sprzedaży.
Pomimo tego chatGPD mówi o wymogu zezwoleniu na broń białą, nie wydaję mi się to prawdopodobne
ze względu na masę ogłoszeń z tą tematyką zarówno na Allegro,**piiip** jak i Ebya i wątpie że każda ta osoba
wyrobiła własne zezwolenie na sprzedaż broni białej, a jeśli jest to legalne, czy również prowadzenie sklepu
z takimi przedmiotami jest legalne???
@DawidK8900 Cześć 🙂 Informacje na ten temat znajdziesz w tym artykule: https://help.allegro.com/sell/pl/a/jakich-przedmiotow-nie-mozna-wystawiac-na-allegro-a-jakie-mozna-w...
Na Allegro nie możesz sprzedawać broni i amunicji.
broni palnej, w tym broni bojowej, myśliwskiej, sportowej, gazowej, alarmowej i sygnałowej
Zakazem nie jest objęta broń alarmowa i sygnałowa o kalibrze do 6 mm, korzystająca z amunicji ślepej bocznego zapłonu typu short oraz broń palna rozdzielnego ładowania wytworzona przed rokiem 1885 lub jej replika.
broni pneumatycznej
Zakazem nie są objęte wiatrówki o energii pocisku nieprzekraczającej wartości 17J. Sprzedający jest zobowiązany umieścić w opisie przedmiotu oświadczenie, że energia pocisku nie przekracza wartości 17J.
broni cięciwowej w postaci kusz (również ich istotnych części - łuczysk, łóż)
innych przedmiotów wymienionych jako broń w Ustawie o broni i amunicji (na przykład kastetów, nunczaków, ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni).
Sprzedaż gazów pieprzowych i paralizatorów (przedmiotów obezwładniających przy użyciu energii elektrycznej) jest możliwa w kategoriach Gazy pieprzowe i Paralizatory wyłącznie przez sprzedających posiadających koncesję na sprzedaż wyrobów o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, po spełnieniu odpowiednich wymagań technicznych i po naszej weryfikacji zezwoleń.
Wymagane dokumenty:
Dopuszczamy sprzedaż amunicji pozbawionej cech bojowych, niewypełnionej materiałami wybuchowymi, chemicznymi, obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymi substancjami, których działanie może zagrażać życiu lub zdrowiu.
W opisie takiego przedmiotu musisz umieścić oświadczenie, że amunicja jest pozbawiona cech bojowych.
No i można!🤔
Też z tego co czytałem mi się tak wydaję 🤔