Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, mam problem ze zwrotem używanej części tj półosi samochodowej.
sprawa wygląda następująco:
Kupiłem półoś od sprzedającego na allegro poprzez kup teraz, w opisie tej części sprzedawca napisał ze zastrzega sobie odliczenie 15% wartości części w przypadku zwrotu że to niby nie jest 'wypożyczalnia części'. Wyszło tak ze ja tę część odesłałem za dwa dni zgodnie z procedurą allegro wpisując nr konta i resztę danych. Teraz sprzedawca nęka mnie telefonami ze mam mu oddać prowizje skoro odsyłam i ze on pieniędzy nie odda mi przez allegro tylko tak na " gębę" chce odliczyć te 15% i mi odesłać 85% wartości części. Żąda formularzu zwrotu żeby uzyskać mój nr konta i przelać mi niepełną kwotę. Tłumaczyłem temu Panu ze ja nic nie zrobię poza serwisem allegro, ja swoje obowiązki wypełniłem i czekam na zwrot. Czy ten Pan ma prawo odliczyć sobie te 15%???
@Arturro850218 Nie ma prawa żądać od Ciebie żadnych 15%, jesli kupiłeś od firmy! Osoba prywatna może tak zrobić.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Sprawa stanęła na tym ze sprzedawca zwrocil mi 85% ceny bo nagle po zgloszeniu mojego sporu stwierdzil ze uszkodzilem mu gumę w tej czesci wiec za szkode odlicza heh. Opisalem sprawe w sporze, dolaczylem zdj podczas pakowania oraz screena gdzie sprzedawca pisze w smsie ze odliczy mi 15procent. Zapewne nie odzyskam tych 105zl ale zobaczę jak to dalej sie potoczy za to klamstwo ze cos mu uszkodzilem...
@Arturro850218 Jeśli zrobiłeś zwrot przez formularz Allegro, sprzedawca nie może Ci niczego odliczać, musi oddać pełną cenę + koszt wysyłki do Ciebie. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy przedmiot wraca uszkodzony przez Ciebie albo używany - wtedy może odpowiednio zmniejszyć zwracaną kwotę, jeśli towar wraca w takim samym stanie, niczego nie może zmniejszać.
Nie może też żądać żadnych dodatkowych formularzy.
Otwórz Dyskusję; https://allegro.pl/dyskusje/nowa zgłoś problem i po 24 godzinach poproś tam o pomoc pracownia Allegro - sprzedawca nagle stanie się bardziej ugodowy.
xyz96 "Jeśli zrobiłeś zwrot przez formularz Allegro " - kolejna fałszywa informacja informacja. Dla kupującego nie ma to kompletnie żadnego znaczenia, czy zgłosił przez formularz Allegro, czy na e-mail, czy też wysłał listem. Wszystkie te typy zgłoszeń są jednakowo ważne.
Post został zgłoszony, w swej wypowiedzi nie zamieszczam żadnych fałszywych informacji.
taki zapis jest uznawany za klauzulę niedozwoloną / abuzywną i nie obowiązuje
nawet jeżeli jest w regulaminie
ale jeżeli kupiłeś część i np: ją montowałeś w samochodzie to może ci coś odliczyć za zmniejszenie wartości towaru
gdy kupiłeś i po jej otrzymaniu stwierdziłeś że nie pasuje to powinieneś otrzymac całąkwotę
dotyczy to oczywiście sytuacji gdy jestes konsumntem a on firmą
poczytaj to forum tu są dokłądne odpowiedzi
RED , chyba od nowego roku firma też może tak robić.
nie chce mi się pisać osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą w trybie opisanym w ustawie
- piszę konsument
sprzedajacy ma prawo odliczyć za poniesione koszty transportu i nic poza tym chyba że to os. prywatna @Arturro850218
@TOPe-commerce koszty transportu? Co to znaczy?
Bo chyba nie piszesz o kosztach dostarczenia towaru do konsumenta?
tak jak najbardziej piszę o kosztach dostawy i opcjonalnie zwrotu bdyby był za pobraniem przez sprzedającego. oczywiscie prosze nie mylic ze koszt dostawy bedzie ponownie naliczony i odjety od kwoty towaru, poprostu jezeli klient zwraca towar to musi sie liczyc ze koszty dostawy i zwrotu sa po jego stronie i nie ma prawa zadac za nie zwrotu pieniedzy w przeciwienstwie gdyby byla to reklamacja/rekojmia
jezeli klient zwraca towar to musi sie liczyc ze koszty dostawy i zwrotu sa po jego stronie i nie ma prawa zadac za nie zwrotu pieniedzy
jeśli konsument zwraca towar zgodnie z ustawą to należy mu zwrócić całą wpłatę.
cała wpłata to jest koszt towaru + koszt dostawy do klienta.
Tak, sprzedawca jest w plecy koszt dostawy.
jak sprzedawca nie poinformował o kosztach zwrotu to również ponosi koszty odesłania.
Takie jest prawo i jak podchodzisz inaczej do tego tematu to po prostu naruszasz przepisy.
Elo.
@TOPe-commerce Faktem jest, że przy zwrocie sprzedawca oddaje koszt towaru + koszt najtańszej z oferowanych przez siebie wysyłek, a nie tylko i wyłącznie koszt towaru. Tak jak napisał już @exoryna jeśli sprzedawca nie poinformuje o kosztach zwrotu to również takie ponosi, jeśli jest inaczej, musisz odesłać paczkę na własny koszt.
P.S. Z tego co kojarzę to prowadzisz kilkanaście kont na Allegro i piszesz tutaj takie rzeczy?
@Arturro850218 Co było nie tak z częścią, że chciałeś ją zwrócić? To tylko z czystej ciekawości 😉
Taki wpis jest niezgodny z regulaminem i sprzedawca nie może pomniejszyć Ci wartości jeżeli część wróciła do niego w nienaruszonym stanie.
słowo klucz nie poinformuje 🙂 a dopiero teraz jest ono wymieniane 😉
No tak, ale nawet jeśli poinformuje to również oddaje koszt towaru + koszt dostawy DO konsumenta.
Zgadzasz się?
BO tam wyżej to jednak pisałeś, że jest inaczej.
,,Nie poinformuje” tyczy się ponoszenia kosztów za odesłanie przedmiotu przez kupującego.
Zwrot kosztów zakupu to zawsze cena towaru + koszt najtańszej wysyłki w ofercie produktu.
Tak, najtańszej dostawy, masz rację. To przeoczyłem.
Wszystkim się zdarza 🙂
Pozdrawiam.