anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy to prawda, że sprzedając przez Internet, sprzedawca musi być zarejestrowany w BDO?

CHECINIAKI
#15 Entuzjasta#

Podobno jest tak, że nowe kartony, nowe palety, nowe folie bąbelkowe, nawet taśma klejąca i etykiety muszą być rozliczane w BDO, jeżeli kupujemy ja na fakturę.

Nie dotyczy to używanych kartonów, palet, folii bąbelkowych itp. Ja korzystam z używanych kartonów... 

Ale taśma klejąca i etykiety, które kupujemy na fakturę, zawsze musimy rozliczyć. 

Jak jest u was?

Kiedy już otrzymamy numer BDO, musi on być na każdej fakturze i paragonie, pieczątce też.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

CHECINIAKI
#15 Entuzjasta#

Oczywiście chodzi o konta firmowe.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Przedsiębiorco pamiętaj o opłacie rocznej!

28 lutego 2023 r. upływa termin uiszczenia opłaty rocznej . Wysokość stawki opłaty rocznej wynosi dla: mikroprzedsiębiorców – 100,00 zł, przedsiębiorców innych niż mikroprzedsiębiorcy – 300,00 zł.

Opłacie rejestrowej i rocznej podlegają wyłącznie przedsiębiorcy:

• wprowadzający sprzęt elektryczny i elektroniczny i autoryzowani przedstawiciele
  • wprowadzający baterie lub akumulatory
  • wprowadzający pojazdy
  • producent, importer i wewnątrzwspólnotowy nabywca opakowań
  • wprowadzający na terytorium kraju produkty w opakowaniach
  • wprowadzający na terytorium kraju opony
  • wprowadzający na terytorium kraju oleje smarowe

Pamiętaj!

• Opłaty rocznej nie uiszcza się w roku, w którym została uiszczona opłata rejestrowa.
  • Opłaty rejestrowej nie uiszcza przedsiębiorca wpisany do krajowego systemu ekozarządzania i audytu (EMAS).
  • Uwaga! Brak wpłaty skutkuje wykreśleniem podmiotu z rejestru!

Opłatę roczną należy uiścić na konto urzędu marszałkowskiego właściwego dla siedziby firmy lub miejsca zamieszkania. Numery kont znajdują się na stronach internetowych właściwych urzędów.

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

CHECINIAKI
#15 Entuzjasta#

To tyle? Nadal nie wiem czy muszę być w BDO. Kupuję przecież te taśmy klejące, z których podobno mam się rozliczać.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

A co jeszcze byś chciał? Wszystko tam napisane. Ja nie znam odpowiedzi na pytanie czy jesteś : "producent, importer i wewnątrzwspólnotowy nabywca opakowań". Ty powinieneś to wiedzieć.

Przynajmniej tak mi się wydaję, że zwykłych szaraków to nie dotyczy, bo pisze wyraźnie producent, importer. I pierwsze o tym słyszę, a zaglądam tu często i pewnie rzuciłoby się w  oczy jakby każdy miał płacić. 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

CHECINIAKI
#15 Entuzjasta#

Ok, dziękuję za odpowiedź. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@CHECINIAKI można przyjąć, że niemal każdy sklep internetowy prowadzi sprzedaż opakowanych towarów. Dlatego Ciebie również dotyczy obowiązek zgłoszenia się do Bazy Danych o Odpadach. Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz na stronie Ministerstwa Środowiska. Zachęcam Cię do skorzystania z tej strony, możesz tutaj przeprowadzić krótką ankietę, która pomoże określić czy powinnaś zarejestrować się w BDO. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

CHECINIAKI
#15 Entuzjasta#

Udam się do Urzędu Marszałkowskiego i dopytam, ale wygląda na to, że rejestracja BDO mnie nie ominie.

oznacz moderatorów