anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy to prawda, że sprzedając przez Internet, sprzedawca musi być zarejestrowany w BDO?

CHECINIAKI
#15 Entuzjasta#

Podobno jest tak, że nowe kartony, nowe palety, nowe folie bąbelkowe, nawet taśma klejąca i etykiety muszą być rozliczane w BDO, jeżeli kupujemy ja na fakturę.

Nie dotyczy to używanych kartonów, palet, folii bąbelkowych itp. Ja korzystam z używanych kartonów... 

Ale taśma klejąca i etykiety, które kupujemy na fakturę, zawsze musimy rozliczyć. 

Jak jest u was?

Kiedy już otrzymamy numer BDO, musi on być na każdej fakturze i paragonie, pieczątce też.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

CHECINIAKI
#15 Entuzjasta#

Oczywiście chodzi o konta firmowe.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Przedsiębiorco pamiętaj o opłacie rocznej!

28 lutego 2023 r. upływa termin uiszczenia opłaty rocznej . Wysokość stawki opłaty rocznej wynosi dla: mikroprzedsiębiorców – 100,00 zł, przedsiębiorców innych niż mikroprzedsiębiorcy – 300,00 zł.

Opłacie rejestrowej i rocznej podlegają wyłącznie przedsiębiorcy:

• wprowadzający sprzęt elektryczny i elektroniczny i autoryzowani przedstawiciele
  • wprowadzający baterie lub akumulatory
  • wprowadzający pojazdy
  • producent, importer i wewnątrzwspólnotowy nabywca opakowań
  • wprowadzający na terytorium kraju produkty w opakowaniach
  • wprowadzający na terytorium kraju opony
  • wprowadzający na terytorium kraju oleje smarowe

Pamiętaj!

• Opłaty rocznej nie uiszcza się w roku, w którym została uiszczona opłata rejestrowa.
  • Opłaty rejestrowej nie uiszcza przedsiębiorca wpisany do krajowego systemu ekozarządzania i audytu (EMAS).
  • Uwaga! Brak wpłaty skutkuje wykreśleniem podmiotu z rejestru!

Opłatę roczną należy uiścić na konto urzędu marszałkowskiego właściwego dla siedziby firmy lub miejsca zamieszkania. Numery kont znajdują się na stronach internetowych właściwych urzędów.

oznacz moderatorów

CHECINIAKI
#15 Entuzjasta#

To tyle? Nadal nie wiem czy muszę być w BDO. Kupuję przecież te taśmy klejące, z których podobno mam się rozliczać.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

A co jeszcze byś chciał? Wszystko tam napisane. Ja nie znam odpowiedzi na pytanie czy jesteś : "producent, importer i wewnątrzwspólnotowy nabywca opakowań". Ty powinieneś to wiedzieć.

Przynajmniej tak mi się wydaję, że zwykłych szaraków to nie dotyczy, bo pisze wyraźnie producent, importer. I pierwsze o tym słyszę, a zaglądam tu często i pewnie rzuciłoby się w  oczy jakby każdy miał płacić. 

oznacz moderatorów

CHECINIAKI
#15 Entuzjasta#

Ok, dziękuję za odpowiedź. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@CHECINIAKI można przyjąć, że niemal każdy sklep internetowy prowadzi sprzedaż opakowanych towarów. Dlatego Ciebie również dotyczy obowiązek zgłoszenia się do Bazy Danych o Odpadach. Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz na stronie Ministerstwa Środowiska. Zachęcam Cię do skorzystania z tej strony, możesz tutaj przeprowadzić krótką ankietę, która pomoże określić czy powinnaś zarejestrować się w BDO. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

CHECINIAKI
#15 Entuzjasta#

Udam się do Urzędu Marszałkowskiego i dopytam, ale wygląda na to, że rejestracja BDO mnie nie ominie.

oznacz moderatorów