Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Podobno jest tak, że nowe kartony, nowe palety, nowe folie bąbelkowe, nawet taśma klejąca i etykiety muszą być rozliczane w BDO, jeżeli kupujemy ja na fakturę.
Nie dotyczy to używanych kartonów, palet, folii bąbelkowych itp. Ja korzystam z używanych kartonów...
Ale taśma klejąca i etykiety, które kupujemy na fakturę, zawsze musimy rozliczyć.
Jak jest u was?
Kiedy już otrzymamy numer BDO, musi on być na każdej fakturze i paragonie, pieczątce też.
Oczywiście chodzi o konta firmowe.
Przedsiębiorco pamiętaj o opłacie rocznej!
28 lutego 2023 r. upływa termin uiszczenia opłaty rocznej . Wysokość stawki opłaty rocznej wynosi dla: mikroprzedsiębiorców – 100,00 zł, przedsiębiorców innych niż mikroprzedsiębiorcy – 300,00 zł.
Opłacie rejestrowej i rocznej podlegają wyłącznie przedsiębiorcy:
Pamiętaj!
Opłatę roczną należy uiścić na konto urzędu marszałkowskiego właściwego dla siedziby firmy lub miejsca zamieszkania. Numery kont znajdują się na stronach internetowych właściwych urzędów.
To tyle? Nadal nie wiem czy muszę być w BDO. Kupuję przecież te taśmy klejące, z których podobno mam się rozliczać.
A co jeszcze byś chciał? Wszystko tam napisane. Ja nie znam odpowiedzi na pytanie czy jesteś : "producent, importer i wewnątrzwspólnotowy nabywca opakowań". Ty powinieneś to wiedzieć.
Przynajmniej tak mi się wydaję, że zwykłych szaraków to nie dotyczy, bo pisze wyraźnie producent, importer. I pierwsze o tym słyszę, a zaglądam tu często i pewnie rzuciłoby się w oczy jakby każdy miał płacić.
Ok, dziękuję za odpowiedź.
@CHECINIAKI można przyjąć, że niemal każdy sklep internetowy prowadzi sprzedaż opakowanych towarów. Dlatego Ciebie również dotyczy obowiązek zgłoszenia się do Bazy Danych o Odpadach. Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz na stronie Ministerstwa Środowiska. Zachęcam Cię do skorzystania z tej strony, możesz tutaj przeprowadzić krótką ankietę, która pomoże określić czy powinnaś zarejestrować się w BDO.
Udam się do Urzędu Marszałkowskiego i dopytam, ale wygląda na to, że rejestracja BDO mnie nie ominie.