Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Mam pytanie - czy w związku z nowymi przepisami, dyrektywą UE wzywał kogoś Urząd Skarbowy w związku ze sprzedaż dużej ilości przedmiotów na allegro ?
Ja byłem wzywany jeszcze przed wdrożeniem tego przepisu ,wystarczy że się dopatrzą znacząco wyższych wpływów na konto i daje im to impuls do interwencji. Przyspieszyć ich działania mogą też zgłoszenia "życzliwych" osób.
Życzliwych a może odpowiedzialnych!🤔
A może trochę zazdrosnych ,różnie bywa .
..... zawistnych i zazdrosnych. Migracja obywateli do miast spowodowała szereg donosów i zdziwienie jak tu sąsiad z sąsiadem może żyć, jeśli nie ma sztachet na podorędziu.
Naprawdę? a w imię czego można przyzwalać na działania niezgodne z prawem,.... bo ktoś może i umie lepiej oszukiwać czy znasz lepsze wytłumaczenie?
@LEW433 Nagły wzrost wpływów i poprawa swego bytu to nie zawsze jest działaniem niezgodnym z prawem a niektórych od tego oczy bolą . Nie każdemu muszę się otwarcie tłumaczyć jak mi wpłynie na konto spadek ,wygram w totka czy sprzedam kolekcję swojego życia.
@kolekcjoner608 A kto zabrania komuś pracować, dorabiać się? nikt ale nie oznacza to ze można robić to niezgodnie z prawem. Ja podziwiam ludzi zamożnych, nie mam z tym żadnego problemu, więc Mi tu niczego nie wmawiaj, napisałem i powtarzam -zgodnie z prawem a nie jakiś życzliwych jak piszecie Przyspieszyć ich działania mogą też zgłoszenia "życzliwych" osób.
możesz być miliarderem i się dorabiać,
ale o wszystkim będzie skarbówka i osoby tam pracujące
Nie każdemu muszę się otwarcie tłumaczyć jak mi wpłynie na konto spadek ,wygram w totka czy sprzedam kolekcję swojego życia.
i duży krąg bliżej nieokreślonych osób będzie o tym wiedzieć
Jeżeli chodzi o dyrektywę DAC7, to na chwilę obecną nie ma ustawy wdrażającej te przepisy do polskiego prawa. W związku z tym dane o sprzedaży (i to dużo dokładniejsze niż te, które w przyszłości mają być przekazywane w ramach ustawy) przekazywane są tylko na wniosek organu kontroli skarbowej lub prokuratury (czyli musi toczyć się postępowania w sprawie lub przeciwko osobie, której danych zażądał urząd).
@pecela projekt już jest https://kpmg.com/pl/pl/home/insights/2024/02/tax-alert-dac-7-nowy-projekt.html a czy coś zmienią zobaczymy 🙂
@konto zamknięte jeśli nie sprzedajesz zarobkowo i nie kupujesz w celu dalszej odsprzedaży, nie masz się co obawiać nawet wezwania, ale jak to sprzedaż zarobkowa to warto się rozliczyć bo według projektu mają wysyłać nawet za 2023 r. 😄
sprzedałem bardzo dużo przedmiotów ( ponad 300) , które są moją własnością znacznie dużej niż pół roku. nie są to jakieś drogie rzeczy, ale przedmioty które zbierałem przez długi okres swego życia i teraz chciałem się ich pozbyć. Zostało mi ich jeszcze trochę. Działalności gospodarczej nie zakładam, bo po pierwsze to musiał bym do tego wszystkiego dokładać, po drugie nie sprzedaje tego w celach zarobkowych, nie jest to moje źródło utrzymania. przepisy i interpretacje nie są jednoznaczne, i pewnie będę się tłumaczył w urzędzie.
@konto zamknięte To że będziesz się tłumaczył jak tak zadecydują to nie znaczy że poniesiesz karę . Będą wymagać wyciągów z banku oraz dokumentacji co było sprzedawane . Najlepiej by było aby przedmioty sprzedawane nie były powtarzalne i nie były sprzedawane przez dłuższy okres . 300 pozycji to nie jest ogólnie dużo i nawet jak ta dyrektywa zacznie działać to nie każdy kolekcjoner zostanie od razu uznany za handlarza unikającego podatku.
automaty na Allegro z US od dawna działają wystarczy że bot wychwyci i sprwdzi że nie masz działalności. Złożysz wyjaśnienia i tyle. Nowa dyrektywa tylko ułatwia pracę bo US dostanie wszystkie zagregowane dane.
No to slabo
dzięki za odpowiedz. myślałem że to już weszło. pozdrawiam
nic nie wesżło, poki co jest to projekt a do ustawy jeszcze daleka daleka droga...
nie taka długa...teraz po 5 miesiącach zaczął się ból **piiip** wszystkich tych co handlują bez działalności...ciekawe co będzie dalej gdy już wypełni się allegrowski formularz od imienia nazwiska peselu i adresu jak dalej będzie wyglądał procedens US...
@NORBLINI jak masz wszystko w porządku to nie ma się czego obawiać
lata lub okres z którego będą sprawdzać...suma wszystkich wypłat bez odliczania kosztów pobranych przez allegro (prowizje) minus kwota wolna od podatku ( ok 32 tys rocznie) = suma domiar ... w końcu trzeba te 800+ na czarnuchy skądś wyciągnąć