Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Klient kupił 4 produkty na mojej aukcji. (w informacjach o przesyłce mam podane , iż w jednej przesyłce mogą znajdować się 3 produkty - ograniczona wielkość okienek w paczkomacie). Kupujący ma wykupionego smarta ale dokonując zakupu wybrał opcję darmowej przesyłki (ponieważ przekroczył pułap aby ode mnie dostać darmową wysyłkę ) i nie był to smart. Teraz przy zwrocie 3 produktów chce dokonać zwrotu w ramach programu allegro smart. Nic nie dały tłumaczenia , że w momencie zakupu nie wybrał opcji smart i nie może odesłać towaru w ramach tego programu. Założył dyskusję i czas mija. Poprosił allegro o wypowiedzenie się w dyskusji ale po tygodniu tego nadal nie zrobili. Dzisiaj mija 14 dzień od momentu zgłoszenia przez kupującego chęci zwrotu.
Jak podejść do tego tematu ? czy założenie dyskusji o temacie ,,mam problem ze zwrotem'' wydłuża prawo kupującego do odesłania zwracanego towaru?
@Firmowkizoutletu Tak jak poinformowaliśmy Cię w dyskusji, nasz pracownik skontaktował się z Kupującym w tej sprawie w osobnej korespondencji i zaproponował rozwiązanie zaistniałej sytuacji.
Co do zasady, zawsze przypomnimy Kupującym o trwającej dyskusji i poprosimy o oznaczenie, czy zgłoszony problem został rozwiązany. Gdy Kupujący nie podejmie tej decyzji, dyskusja ulegnie przedawnieniu, przy czym potem zamkniemy jako rozwiązaną po 30 dniach od jej rozpoczęcia.
Nie wydłuża.
Dyskusja na Allegro nie ma nic wspólnego z ustawowym prawem do odstąpienia od umowy kupna i dokonaniem zwrotu zgodnie z ustawą o prawach konsumenta. Kupujący (będący konsumentem lub firmą będąca na prawach konsumenta) ma czas 14 dni, licząc od daty otrzymania towaru, na odstąpienie od umowy a po odstąpieniu od umowy ma czas do 14 dni na zwrot towaru (liczy się data nadania).
Powtórzę jeszcze raz, dyskusja NIE WYDŁUŻA kupującemu czasu na odesłanie towaru.
@Firmowkizoutletu 😆 pewnie zaproponowali mu POK bez konsekwencji dla Ciebie
@Firmowkizoutletu odpisz kupującemu w dyskusji by allegro się nie przyczepiło, że nie realizujesz reklamacji w terminie
tak jak ktoś napisał , dyskusja allegro nie jest ujęta w ustawie konsumenckiej
więc nic nie przedłuża
No co Ty, a ja myślałem że Alle ma swoje prawa 😉