Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć , w 2023r sprzedałem trochę rzeczy na allegro , podałem ten PESEL do DAC7 , dzisiaj przyszło że wysłaliście raport do KAS , przekroczyłem 30 transakcji ale nie 2000eur , raptem 3600zl . Co teraz ?
@PelsonBMW jak rozliczyłeś się ze sprzedaży w zeznaniu w 2024 to nic jak nie to czekaj na wezwanie do US
Nie strasz ludzi, możesz sprzedać i za 50 000 jeśli na tym nie zarobiłeś to nie musisz nic zgłaszać. Zgłaszasz tylko rzeczy, które sprzedałeś wcześniej niż przed upływem 6 miesięcy od daty zakupu lub te sprzedałeś z zyskiem.
Ja nie miałem 30 transakcji ani w 2023, ani 2024, a kwota odpowiednio 10000 zł i 9000 zł. Na pewno nie zarobiłem bo wszystko sprzedane taniej niż kupiłem, tylko jak ktoś ma udowodnić że daną rzecz posiada wiecej niż pół roku?. Ja na sporo tych rzeczy nie miałem paragonów bo były już po gwarancji.
Zdjęcie posiadanej rzeczy, potwierdzenie płatności, mail z zamówieniem itd. Ja miałem w 2023 sprzedaż 25000 wszystko używane ze stratą, bo sprzedałem sporo starego sprzętu żeby kupić nowy. Nie brałabym tego do głowy, takich osób będą tysiące jeśli nie setki tysięcy. Skarbówka nie jest taka zła jak ją malują w internecie.
Ja ostatecznie nie podałem Peselu, ciekawe co w ogóle US zrobi z takimi osobami, gdzie mają tylko imię nazwisko i adres.
@megatapety wystąpią o twoje dane do platformy i zrobią rentgena konta/kont bankowych albo wezwą na dywanik, żebyś sam im dostarczył.
@megatapety napisał(a):
Ja ostatecznie nie podałem Peselu, ciekawe co w ogóle US zrobi z takimi osobami, gdzie mają tylko imię nazwisko i adres.
Właśnie dałeś im powód do kontroli 😄 Allegro przekaże Twoje dane jakie ma z numerem konta a to wystarczy żeby Cię zweryfikować 😄
Jeszcze jest czas na rozliczenie PIT za 2024, to może warto spotkać się z księgową i jednak zgłosić rzeczy, które cieżko będzie udowodnić że sprzedało się poniżej 6 miesięcy ?, albo ze stratą. Ogólnie to dużo zamieszania, mam nadzieje że US to jednak rozsądnie podejdzie do tematu i skupi się na tym co faktycznie mają setki albo więcej sprzedanych przedmiotów, a nie jak ja po kilkanaście.
@TrueFanTom napisał(a):
Nie strasz ludzi, możesz sprzedać i za 50 000 jeśli na tym nie zarobiłeś to nie musisz nic zgłaszać. Zgłaszasz tylko rzeczy, które sprzedałeś wcześniej niż przed upływem 6 miesięcy od daty zakupu lub te sprzedałeś z zyskiem.
Nie wprowadzaj w błąd, straty też się rozlicza w PIT, kwotę wolną od podatku też się rozlicza w PIT, jak skarbówka zobaczy że wpłynęło na konto 50 000 zł i brak tego w zeznaniu, kontrola gwarantowana i 75 % podatku 😄
Rzeczy sprzedane używane posiadane minimum 6 miesiący nie podlegają opodatkowaniu, nie ważne czy sprzedałeś ich za 3 tysiące czy 30 tysięcy. Przynajmniej takie informacje są w internecie.
@TrueFanTom Po pierwsze nie po 6 miesiącach, lecz po upływie 6. miesięcy od ostatniego dnia miesiąca, w którym nastąpiło zbycie.
Po drugie termin ten nie ma znaczenia w przypadku działalności gospodarczej i nie ma tu znaczenia, czy prowadzona działalność jest rejestrowana, czy nie. Zatem, jeśli sprzedajesz zarobkowo rzeczy używane (nie prowadząc działalności rejestrowanej), to nawet po roku od zakupu należy wykazywać to w dochodach.
Polecam artykuł
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-sprzedaz-prywatnych-rzeczy-na-aukcjach-internetowych-a-pit-i-vat
Możesz zostać wezwany do złożenia wyjaśnień przez skarbówkę, tak na prawdę nikt nie wie co się wydarzy natomiast obstawiam, że przy takich kwotach nikt nawet nie spojrzy na twój raport.
Chodzi o to żeby, wyłowić osoby, które unikają płacenia podatków, jeśli sprzedałeś coś co miałeś coś krócej niż 6 miesięcy lub na tym zarobiłeś powinieneś to ująć w PIT.
Generalnie to wyglądało tak , że sprzedawałem link do pobrania programu z jakiegoś forum , program można było znaleźć normalnie w google na różnych stronach . Natomiast ktoś kto nie umiał znaleźć albo mu się nie chciało to nie znalazł tylko wolał kupić na allegro . Raportują również to co się sprzedało ?
@PelsonBMW Jeżeli zaległość podatkowa jest niższa niż 5-krotność minimalnego wynagrodzenia – niezapłacenie podatku stanowi wykroczenie skarbowe, które podlega karze grzywny w wysokości od 1/10 do dwudziestokrotności minimalnego wynagrodzenia, czyli od 466 zł do 93.320 zł
Chodzi o kwotę zadłużenia podatkowego ? Czy o kwotę którą się uzyskało ze sprzedaży ?
Kwotę zadłużenia podatkowego, nie kwotę uzyskaną ze sprzedaży, wszystko jest opisane w internecie. Poszukaj to znajdziesz.
@PelsonBMW Jeśli nie rozliczyłeś dochodu, to jest to wykroczenie i zadłużenie podatkowe w wysokości ok. 400 zł.
@PelsonBMW "Chodzi o kwotę zadłużenia podatkowego ? Czy o kwotę którą się uzyskało ze sprzedaży ?"
To niewielka różnica, bo podatek od nieujawnionych przychodów wynosi 75% no i jeszcze plus karne odsetki.
@PelsonBMW Jest to raport który jest zgodnie z ustawą obowiązkiem złożenia przez Allegro i co zrobi US tego nie wie teraz nikt, pożyjemy zobaczymy.