18 października 2025 roku nadałem za pośrednictwem DHL przesyłkę pobraniową na Słowację. Odbiorca nie odebrał paczki ani nie uiścił płatności, w związku z czym przesyłka powinna zostać automatycznie zwrócona do nadawcy.
Zwrot nastąpił dopiero w styczniu, jednak po odebraniu paczki okazało się, że jej zawartość jest całkowicie inna niż ta, którą pierwotnie wysłałem. Po kontakcie z kurierem DHL otrzymałem informację, że pod moim numerem trackingowym w systemie widoczne są dwie przesyłki. Mimo to nikt nie potrafi wyjaśnić, co stało się z właściwą paczką ani gdzie obecnie znajduje się jej faktyczna zawartość. DHL twierdzi, że nie jestem stroną, ponieważ przesyłka została nadana poprzez system Allegro.
Allegro od 12 lutego milczy i nie uzyskałem żadnej odpowiedzi, ani odszkodowania. Nr zgłoszenia Allegro 56798295.
Przykro mi, że nie otrzymałeś jeszcze odpowiedzi. Aby sprawa poszła sprawniej, najlepiej będzie kontynuować kontakt mailowy. Napisz do nas proszę w odpowiedzi na naszą ostatnią wiadomość dotyczącą zgłoszenia nr 56798295 - dzięki temu zachowamy ciągłość rozmowy.
Odpisałem już trzykrotnie. Za każdym razem czekacie na odpowiedź z DHL, a firma kurierska ewidentnie olewa sprawę i brak z nią kontaktu od lutego. Skoro przesyłki są ubezpieczone to dlaczego nie mogę z tego skorzystać?
Twoja ostatnia wiadomość w tej sprawie jest z 22 maja. Ponownie proszę Cię o kontynuowanie rozmowy mailowej, aby zachować ciągłość sprawy.
Mógłbym podjąć odpowiednie działania, gdyby to z naszej strony faktycznie brakowało odpowiedzi, ale po 22 maja nie widzę żadnego Twojego maila w sprawie nr 56798295. Proszę, odpisz w tamtej sprawie.
Piszę na forum, skoro wasza jedyna odpowiedź mailowo od 4 miesięcy to w koło to samo: "Dzień dobry,
przepraszam Państwa za wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź.
Ponagliłam przewoźnika w celu wydania decyzji reklamacyjnej. Proszę o cierpliwość, wrócę z odpowiedzią gdy otrzymam decyzję"
Z mojej strony to wszystko co mogę Tobie napisać. Proszę o cierpliwość i tak jak wspomniałem wcześniej o kontynuowanie rozmowy mailowo, żeby zachować jej ciągłość. Dobrego dnia.