Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mamy w opcjach dostawy udostępnioną spedycję Allegro One, DPD, DHL tymczasem Kupujący w ramach Smart widzi tylko ogólną opcję Kurier i do nas wpada zamówienie na Kurier Allegro One.
Wysłaliśmy zapytanie na pomoc Allegro i otrzymaliśmy poniższą odpowiedź
"Przewoźnika dla dostawy kurierem w ramach Allegro Smart! wybieramy za pomocą algorytmów. Badają one na bieżąco szereg danych, aby zapewnić Kupującemu możliwie najlepsze doświadczenia zakupowe.
Gdy tylko Klient zapłaci za zamówienie, wskażemy firmę kurierską, która dostarczy je do niego.
Jeżeli kupujący ma wątpliwości, co do działania powyższego mechanizmu to może podjąć kontakt bezpośrednio z działem klienta poprzez ten link https://allegro.pl/pomoc/kontakt i dział klienta pomoże klientowi."
Czy naprawdę nie można tego gdzieś zgłosić/ustawić żeby nasi Kupujący mieli możliwość wyboru spedycji, a nie było tak jak teraz, że Allegro narzuca swoją spedycję, nie pokazując Kupującemu do wyboru konkurencji?
To jest jedna strona medalu - kupujący powinien mieć prawo wyboru. I nie ma nic wspólnego z wygodą brak możliwości własnego wyboru (bo jako kupujący wiem jacy u mnie są kurierzy który uprzejmy który zadzwoni a który łaskę robi jak dostarczy o czasie i nie zepsute). Druga jest taka, że mając (jako sprzedający) w wysyłkach one box i dpd mam różne godziny graniczne, bo wiem że dpd jeździ w rejonie do 10, a ONEkurierzy do 15. Teraz klient wybiera one boxa (kupuje sobie o 12), allegro kwalifikuje mu to jako Onebox-dpd, i wysyłka kwalifikuje się jako one box tego samego dnia. Bardzo upraszczając bo i tak nie ma tak pięknie żeby godziny graniczne były jakkolwiek respektowane przez system... taka dygresyjka.
@GaleriaAV wybór ma ten kto płaci , w transakcjach bez smarka Masz jak najbardziej wybór .
Przecież za smart się płaci. Kupujący abonament, a sprzedawcy mają opłaty. Nic niema za darmo na alegro.
Miesiąc temu Inpost naliczył allegro za takie działania 100 mln zł kary, oczywiście allegro zbywa temat i nie przyznaje się do winy ale każdy wie i widzi, że ukrywają inne metody dostaw promując swoje. Przegrają w sądzie i skończy się kozakowanie.
Sprawa do UOKIK się nadaje.
@GaleriaAV płacisz za to co jest ujęte w regulaminie, znajdź proszę zapis , który umożliwia nabywcy subskrypcji wybór przewoźnika .......i znów to samo ,, smark nie jest obowiązkowy ,,
mdrogeria znajdź proszę zapis, który mówi o tym, że przewoźnik zostaje narzucony.
Nie rozumiesz tematu. Kiedyś nieważne czy był to smart czy nie, widoczna była lista wszystkich metod dostaw, które oferował sprzedający, teraz większość jest ukrywana a narzucane są dostawy allegro. O to chodzi.
@Autozaslony ale tak jak napisał @mdrogeria nikt Cie nie zmusza do smarta, to tak samo jak byś sobie kupił pakiet Polsatu i narzekał, że Ci narzucają jakie programy masz oglądać, bo nie ma tych co Ty lubisz
KOGIEL_T zamieszałeś się. Jak kupujesz pakiet polsatu to masz listę programów i nie dziwisz się potem, że któregoś nie ma. Powtarzam wielcy obrońcy pokażcie zapis gdzie przy wykupowaniu smarta jest informacja o tym, że nie będziesz mógł korzystać ze wszystkich przewoźników albo że będą narzucani przewoźnicy allegro. Po drugie smart nie jest od wczoraj a takie sytuacje nie miały miejsca od początku więc jest to ewidentne celowe działanie.
Pod drugie widzę, ze jeseteście mądrzejsi od prawników skoro uważacie, ze inpost od tak z kosmosu sobie wziął ten sam zarzut i wyliczył tak ogromną karę.
@Autozaslony po pierwsze nie jestem niczyim obrońcą 😉, po drugie, mylisz dwie rzeczy, bo umowa między Tobą i Allegro, to nie jest ta sama umowa która podpisał Brzoska z Allegro, więc nawet gdyby udało mu się przypadkiem wyrwać te 100 baniek, to dla Ciebie nic nie zmienia, no i jeszcze jedno, jeśli podczas trwania umowy Polsat zabierze Ci jakieś programy, to masz prawo wypowiedzieć umowę, bo zmieniły się jej warunki, tak samo jak Allegro zmieni Ci warunki umowy, również możesz ja wypowiedzieć
To załóż konto (na warunkach akceptowalnych - jeszcze kiedys na allegro to było możliwe), stwórz firmę, wizerunek, zainwestuj w towar, zaiwaniaj od rana do nocy na działalności 1osobowej , oddawaj 3/5 zysku dla allegro które i tak robi robotę Twoimi rękami (resztę na zus), zwiąż z tym i uzależnij swoje życie bo to już twoja praca , i nim się obejrzysz - musisz to ciągnąć. Może ci co teraz się biorą za sprzedaż na próbę widzą na dzien dobry w jaki kanał wchodzą. Starsi uzytkownicy nie mają tego komfortu. Warunki się zmieniają, utrudnienia coraz większe. Kiedyś można było sprzedawać i tworzyć markę , teraz tylko siedzi się po łokcie w naprawianiu katalogów i pretensjach z pow. dostaw. Nie porównuj tego z oglądaniem dobranocek i meczyków dla zachcianki - wszystko można zaniechać i zerwać umowy.. tylko nie wszędzie to jest takie łatwe z powodu włożonej własnej pracy. No i Polsaty nie zmienią ci warunków co tydzien tak ze utrudniają ci egzystencję (pracę) dosłownie CODZIENNIE.. Allegro ma w tym względzie wyjątkowo agresywną politykę, pro konsumencką (z wyjątkami) ale nie prosprzedażową - bez której to sprzedaży niebyłoby konsumenta.
@GaleriaAV nie musisz mi tłumaczyć jak było kiedyś, bo kiedyś 100% mojej sprzedaży było na Allegro, teraz, to może 10%, ot porostu parę stówek więcej w miesiącu😉
@GaleriaAV przykro czytać to co napisałeś , zwyczajnie wpadłeś w pułapkę zastawioną przez allegro BO?! , bo nie umiesz się gapić , a to poważny atrybut , który musi posiadać przedsiębiorca , żeby nie dać się kontrahentom zapędzić w kozi róg ,allegro nie jest już dobrym miejscem do rozwoju dla Ciebie , dla @KOGIEL_T , dla @DrukarkiDYMO , dla @Autozaslony , dla wielu innych nie pomijając mojej skromnej osoby ,tylko Ty w przeciwieństwie do starych wyjadaczy jeszcze tego nie zauważyłeś więc otwórz oczy i gap się , moze jeszcze nie jest za późno na reakcję .
Cóż , kiedyś trzeba zacząć, a jak wiadomo o klientów na allegro najszybciej, kiedy ma się nikły budżet na początek . Przyznaję się - zakładając konto i sprzedaż na allegro - kiedy to warunki były LUDZKIE, nie spodziewałam się że allegro zacznie ssać jak wampir i cisnąć jak pracodawca w korpo. (Sprzedawać zaczełam niedawno,ale działanie allegro znam od 20 lat i nigdy tak nie było) A biznesu niestety w tych czasach człowiek się uczy na żywym organiźmie. Tylko to powinna być nauka zdrowej konkurencji, rozmowy z klientami, itp, a nie jak nadążyć za regulaminami by nie zbanowano konta za "karę". Oczy bym na słupkach usadziła i nie wypatrzyła takich praktyk względem własnej klienteli nigdzie. Problem jest w skali , allegro nie powinno się zachowywać jak kontrachent , który toczy boje z własnymi klientami (bo my jako subskrybenci, opłacający marże za sprzedaż korzystający z usługi jaką jest udostępnienie miejsca sprzedażowego i ewentualne rozreklamowanie ofert - jesteśmy klientami!), ale tu jest ewidentna tendencja do podporządkowania sobie sprzedawcy jako własnej siły roboczej na zasadzie zamordyzmu. To niema nic wspólnego z przepychanką kontrachentów równych sobie, czy zdrową konkurencją podobnych do siebie branży. Owszem - PUŁAPKA.
KOGIEL_T bez urazy ale żałosne jest to co piszesz. Czyli wszystko jest ok, każdy może zmieniać warunki w trakcie trwania umowy a Tobie jak się nie podoba to po prostu możesz z niej zrezygnować. Myślenie rodem z PRL.
Po drugie nie ja mylę pojęcia tylko Ty nie rozumiesz tematu. Inpost właśnie dokładnie o to oskarżył allegro, ponieważ, przez takie zagrywki kupujący nie wybierają jego firmy tylko dostawcę allegro i o to chodzi w tym temacie. Więc nie ma różnicy czy jesteś kupującym czy kurierem, takie zagrania dotyczą obydwu stron.
@Autozaslony tak wiem, że temat dotyczy tego samego, ale powtórzę jeszcze raz Inpost ma inną umowę z Allegro i być może zostały złamane jej warunki, natomiast Ty za każdym razem logując się do Allegro potwierdzasz, że się zgadzasz na ich warunki i nie myśl sobie, że mi się to podoba, ja zwyczajnie przedstawiam fakty, a jeśli uważasz, że Allegro złamało warunki umowy z Tobą, to również możesz wystąpić o odszkodowanie 100 000zł
KOGIEL_T Dalej brniesz w coś o czym nie masz pojęcia.
Powtarzam Ci kolejny raz, pokaż zapis w regulaminie/umowie, gdzie jest informacja o tym, że nie będziesz miał dostępu do wszystkich metod dostawy oferowanych przez sprzedającego i że z góry będzie Ci narzucany kurier allegro.
Jak mi to pokażesz to przyznam Ci rację a jak nie ma takiego punktu, to naprawdę czasem lepiej nic nie komentować.
@Autozaslony masz listę przewoźników, zwróć uwagę, że każdy z nich ma przedrostek Allegro, a wiesz dlaczego🤔 , bo Allegro Paczkomaty InPost, to nie to samo co Paczkomaty InPost, wiec w smarku masz do wyboru wyłącznie przewoźnika który zwie się Allegro i to ten przewoźnik decyduje jak dostarczy paczkę
KOGIEL_T Tak wiem, że to nie jest to samo i przyznaję rację. Cwaniaki faktycznie wykluczyli w smarcie inne metody dostaw.