Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie jakości sprzedaży. Spada mi jakość sprzedaży przez szybkie wysyłki i wysyłki w terminie. Towary mam ustawione na wysyłkę 1 dzień. Jeśli zamówienie jest do godz 14.00 to wysyłka jest tego samego dnia. Tak też robię. Stąd zapytanie dlaczego tak się dzieje? Chciałbym jeszcze dodać, że handluję od miesiąca i na początku nie było spadku jakości tylko bardzo szybki wzrost. A wysyłam cały czas tak samo. Proszę o pomoc.
@Sklep_Proxima już wyjaśniam:
Weźmy dla przykładu zamówienie ff439920-ca50-11f0-9d07-bb7b1c58ecca, deklarowany termin nadania to 26.11.2025. Wygenerowałeś list przewozowy zgodnie z deklaracją, jednak nadajesz przesyłki przez paczkomat InPost i tu pojawia się ważna kwestia. Przesyłka jest uznana za nadaną w momencie zeskanowania jej przez kuriera, czyli samo umieszczenie przesyłki w paczkomacie nie liczy się jako nadanie.
Paczkę do tego zamówienia umieściłeś w paczkomacie o godzinie 19:30, czyli po godzinie granicznej odbioru z automatu, w którym nadajesz. W związku z tym przesyłka została odebrana przez kuriera dopiero następnego dnia, co poskutkowało oznaczeniem zamówienia jako nadane nieterminowo. Na tej stronie po wprowadzeniu kodu pocztowego automatu w którym nadajesz, sprawdzisz godzinę, do której powinieneś nadać przesyłkę, żeby została odebrana tego samego dnia. To powinno rozwiązać Twój problem 🙂
Dobrze w tym wypadku się zgodzę. Ale weźmy dla przykładu zamówienie z 04.12.2025 d4dc56e0-d0ea-11f0-9366-47f541f0ca3a. Paczka umieszczona w paczkomacie tego samego dnia. Kurier również odebrał dnia następnego. Jak to się ma do terminu wysyłki oznaczonego u mnie na 1 dzień. Czy to dwie różne kwestie? Bo skoro kurier odebrał z paczkomatu dnia następnego to według zmieściłem się w czasie.
@Sklep_Proxima tutaj miałeś ustawiąny cut off dla metody dostawy do godziny 14. Czyli zamówienia złożone przed godziną 14:00 z dostawą paczkomaty InPost powinny zostać nadane tego samego dnia.
Podsumowując: deklarowany termin nadania dla tego zamówienia to 04.12, ty umieściłeś przesyłkę w paczkomacie 04.12, ale po godzinie granicznej i paczka została zeskanowana przez kuriera dopiero 05.12. Dlatego zamówienie oznaczone jest jako nadane nieterminowo.
Zasadniczo na logistykę firmy kurierskiej nie masz żadnego wpływu. A twój zadeklarowany czas wysyłki nie ma większego znaczenia, Allegro samo wylicza czas wysyłki i jak przesyłka nie wyjdzie w tym terminie, to masz po punktach.
A i Allegro inaczej rozumie pojęcie nadanie niż firmy kurierskie.