anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dopłaty za niestandard DPD

SPHayWay
#10 Popularyzator

Pytanie do osób, wysyłających paczki, np. worki, w stretchach. Czy tylko ja dostaję dodatkowe opłaty za niestandardy w DPD? Wysyłam worki 20 i 25kg ciasno owinięte w stretch i oklejone taśmą, by nic nie odstawało i łatwiej przesuwało się po taśmie a dalej dostaję te opłaty. Twarde kartony, jakie musiałabym kupować dla tej wagi kosztują horrendalne ceny, przy tańszych i tak każdy worek muszę owinąć w stretch przed wrzuceniem do kartonu, by nie pękł. Czy jest w ogóle jakikolwiek sposób, by uniknąć dodatkowych opłat za niestandardy przy stretchu, czy tu nie ma w ogóle żadnych sensownych możliwości?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SPHayWay chodzi o kształt nie o materiał opakowania

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SPHayWay

Folia stretch źle się przesuwa po taśmie sortera. Dlatego większość firm ma dopłatę jak przesyłka jest owinięta folią stetch.

A i DPD czy Allegro Delivery Kurier DPD? To są dwie różne firmy kurierskie. 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Co to za herezje z tą folia stretch. Poniżej wycinek z poradnika DPD dotyczącego pakowania

Screenshot_2026-02-12-19-59-11~3.png

Kształt paczki powinien przypominać prostopadloscian

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:44052296

A wiesz że rekomendowane zabezpieczenie przesyłki nie jest ma nic wspólnego tym, czy przesyłka będzie standardowa, czy nie. Tu chodzi tylko o zabezpieczenie przed uszkodzeniem zawartości. Do tego w przypadku folii często jest to uznaniowe.

A DPD zazwyczaj nie dolicza za owinięcie przesyłki folią stetch. Ale DPD to nie DPD AD (Allegro Delivery to osobny przewoźnik z własnym regulaminem i zasadami). 

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

a to nie tak ,że dla allegro - standard to paczka do 10 kg - waga lub waga gabarytowa?

A do wszystko ponad - to dopłata.

Ja mam ciągle dopłaty w ramach smart - praktycznie do wszystkie co jest nieco większa niż paczka gum do żucia ( w ironii ) 

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@SPHayWay Zapewne chodzi o kształt.W przypadku DPD przesyłki powinny być w kształcie prostopadłościanu.Wyjątek stanowią opony.Ja wszystkie przesyłki owijam czarną folią stracz i nigdy dopłaty z tego tytułu nie miałem.Raz miałem dopłatę za ubezpieczenie przesyłki powyżej 1000 zł w kwocie 1.98 czy coś koło tego.DPD w stadardzie ma ubezpieczenia tylko do 1 tys. a przesyłki w ramach Allegro najwidoczniej tego nie uwzględniają.

oznacz moderatorów

SPHayWay
#10 Popularyzator

Odpowiadając na Wasze pytania, pakowane worki mają mniej więcej taki kształt, bez tak wystających rogów, mocno ciasno ostretchowane, spód i góra są w miarę płaskie, boki obłe. Na moje PRZYPOMINA prostopadłościan xD

SPHayWay_0-1770930876684.png

I moje przesyłki jeżdżą tylko Allegro Delivery.

Od razu wspomnę też, że nie przekraczam dopuszczalnych wag ani rozmiarów, dodatkowe opłaty w postaci kilku zł za przekroczenie 20 i 25 kg są dla mnie zrozumiałe, ale 19,99 za niestandardy już nie. Worki są naprawdę świetnie zabezpieczone, nie ma mowy o uszkodzeniu ich w transporcie, więc to nie jest powód dopłat. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że przeszkadzają im obłe boki, co dla mnie jest po prostu absurdalne.

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@SPHayWay Niestety ale tak właśnie jest.Obłe boki czyli w ich mniemaniu zbliżenie do kształtu walca, to już jest przesyłka niestandardowa. Muszą być krawędzie i kąty proste.Jedyne wyjście to pakowanie w kartony.Nie musisz kupować.Mogą być kartony z odzysku.Jest trochę roboty z docinaniem do wymiarów ale nie ponosisz dodatkowych kosztów w postaci dopłat za niestandard.No i oszczędzasz drzewa "sadzone przez Allegro" 🤣🤣🤣

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SPHayWay.

I tu jest diabeł pogrzebany. Allegro Delivery to osobny przewoźnik i ma on swoje własne zasady. Nie ma tu znaczenia czy doreczał przesyłkę ich kurier, czy zlecili to innej firmie (np DPD). 

Allegro Delivery wymaga, aby przesyłka miała kształt prostopadłościanu. Może spróbuj owijać taśmą klejącą, tak aby nie odstawały rogi foli. 

oznacz moderatorów