Pytanie do osób, wysyłających paczki, np. worki, w stretchach. Czy tylko ja dostaję dodatkowe opłaty za niestandardy w DPD? Wysyłam worki 20 i 25kg ciasno owinięte w stretch i oklejone taśmą, by nic nie odstawało i łatwiej przesuwało się po taśmie a dalej dostaję te opłaty. Twarde kartony, jakie musiałabym kupować dla tej wagi kosztują horrendalne ceny, przy tańszych i tak każdy worek muszę owinąć w stretch przed wrzuceniem do kartonu, by nie pękł. Czy jest w ogóle jakikolwiek sposób, by uniknąć dodatkowych opłat za niestandardy przy stretchu, czy tu nie ma w ogóle żadnych sensownych możliwości?
@SPHayWay chodzi o kształt nie o materiał opakowania
Folia stretch źle się przesuwa po taśmie sortera. Dlatego większość firm ma dopłatę jak przesyłka jest owinięta folią stetch.
A i DPD czy Allegro Delivery Kurier DPD? To są dwie różne firmy kurierskie.
Co to za herezje z tą folia stretch. Poniżej wycinek z poradnika DPD dotyczącego pakowania
Kształt paczki powinien przypominać prostopadloscian
A wiesz że rekomendowane zabezpieczenie przesyłki nie jest ma nic wspólnego tym, czy przesyłka będzie standardowa, czy nie. Tu chodzi tylko o zabezpieczenie przed uszkodzeniem zawartości. Do tego w przypadku folii często jest to uznaniowe.
A DPD zazwyczaj nie dolicza za owinięcie przesyłki folią stetch. Ale DPD to nie DPD AD (Allegro Delivery to osobny przewoźnik z własnym regulaminem i zasadami).
a to nie tak ,że dla allegro - standard to paczka do 10 kg - waga lub waga gabarytowa?
A do wszystko ponad - to dopłata.
Ja mam ciągle dopłaty w ramach smart - praktycznie do wszystkie co jest nieco większa niż paczka gum do żucia ( w ironii )
@SPHayWay Zapewne chodzi o kształt.W przypadku DPD przesyłki powinny być w kształcie prostopadłościanu.Wyjątek stanowią opony.Ja wszystkie przesyłki owijam czarną folią stracz i nigdy dopłaty z tego tytułu nie miałem.Raz miałem dopłatę za ubezpieczenie przesyłki powyżej 1000 zł w kwocie 1.98 czy coś koło tego.DPD w stadardzie ma ubezpieczenia tylko do 1 tys. a przesyłki w ramach Allegro najwidoczniej tego nie uwzględniają.