anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dostawy w hurtowni

SUPPLIFY
#8 Zapaleniec
Witam serdecznie. Od kilku dni się męczę z ustawieniem dostaw w allegro, strasznie to skomplikowane... ChatGPT nawet się zamotał xd Mam hurtownię która ma następujących przewoźników: InPost Paczkomaty, GLS, DPD, DHL, Odbiór własnym kurierem w przypadku paczek Allegro Smart. Męczę się, bo albo czegoś nie rozumiem, albo coś źle robię, bo chcę mieć Smart ale widzę, że hurtownia ma tylko jedną wersję wysyłki do punktu czyli paczkomat a do smarta potrzeba 3, co mam w takiej sytuacji zrobić? 😞
oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

pecela
#19 Nestor ⭐

@SUPPLIFY

Po pierwsze, zapytaj czy możesz nadawać na własnej etykiecie, jest to podstawa jeżeli chce mieć wysyłki Smart.

Po drugie drugie, jakie firmy odbierają od nich paczki bez konieczności zamawiania podjazdu. Tu od razu powiem, że Inpost bierze wszystko i nie płacisz za podjazd nawet jak nadajesz jedną paczkę.

Po trzecie, jeżeli nadajesz na własnej etykiecie, to nie interesują cię formy wysyłki jakie ma hurtownia (bo to są ich formy wysyłki na ich etykietach). Tu to ty przysyłasz swojego kuriera do nich po paczki, albo kurier zabiera twoje paczki przy okazji.

Po czwarte, w hurtowni zazwyczaj nie ma opcji nadania w punkcie lub automacie. Tylko i wyłącznie podjazd kuriera. 

oznacz moderatorów

SUPPLIFY
#8 Zapaleniec

Acha, to co nie co wyjaśnia. Tylko żeby mieć smart, musze mieć 3 wysyłki do punktu. Skoro hurtownia nie nadaje w punkcie tylko ze swojej hurtowni to jak to ogarnąć, żeby jednak przewoźnik jak inpost odebral paczkę z hurtowni i nadał w paczkomacie, podobnie UPS czy DHL. Ale skoro reszta dostępnych wysyłek do punktu jest taka, że hurtownia musiałaby sama nadać w punkcie przesyłkę to jestem w d... A co to znaczy, że inpost bierze wszystko? 

1000021583.jpg

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

mylisz Kolego pojęcia. To nie tak ,że Twoja hurtownia ma nadawać w punkcie - tylko formą odbioru dla Klienta - ma być punkt. Podam przykład. Hurtownia ma podjazd DPD,DHL itd  - zatem ustawiasz w cenniku : kurier DPD, odbiór w punkcie DPD, odbiór w automacie DHL , odbiór w punkcie DHL, kurier DHL - generalnie WSZYSTKO - co pisze ci DPD, DHL , Inpost,  GLS - te co obsługuje Twoja hurtownia:) W praktyce - kurier przyjezdza od hurtowni po paczki Twoje i innych ich Klientów - i potem trafiaja do paczkomatów , punktów partnerskich jak Żabki itd - co tam sobie Twój Klient w smart - wybierze. Oczywiscie - hurtownia musi akceptować Twoje listy SMART. Masz pytania - wal. Jak robisz dropa -to spotka Cie jeszcze milion innych "niespoidzianek" 🙂 

oznacz moderatorów

SUPPLIFY
#8 Zapaleniec

Hehe, z tymi niespodziankami to mnie rozwaliłeś 😁 Ale pewnie tak będzie. Hurtownia ma na stronie info, że wysyłają takimi kurierami: "InPost Paczkomaty, GLS, DPD, DHL, Odbiór własnym kurierem w przypadku paczek Allegro Smart. W przypadku, zlecania innego kuriera niż w/w koniecznie musisz samodzielnie zrobić zlecenie odbioru." Czyli jak ustawiam Cennik startowy ze Smart w ustawieniach dostaw i w 2 zakładce Allegro delivery jest wpisane UPS, Orlen paczka, a hurtownia tego nie ma, to co wtedy? Jeszcze jest tam Allegro One, One kurier czy coś ale to chyba hurtownia musiałaby być w zasięgu, wpisałem kod pocztowy i nie jest.

Ja myślałem, że skoro przyjmują etykiety smart to każdy kurier czy to Orlen paczka, UPS czy inny który nie widnieje w kurierach hurtowni może podjechać po paczkę. No chyba, że hurtownia musi mieć regularne podjazdy tych kurierów żeby to tak działało tak? Normalnie nie da się nie pogubić w tym wszystkim jak ktoś w tym zaczyna 🙄

1000021585.jpg

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

robię dropa od paru ms - na poczatku prawie oświałem - z natołoku problemów przy tej formie wspołpracy. Jak masz towar u siebie - to wiesz ( albo masz dużą pewność  ) - czy towar wyślesz itd

W przypadku dropa - czesto to loteria - jak mają dużo swoich wysyłek - to Twoje pójdą w kolejnym dniu itd. Nikt Ci nic nie zagwarnatuej w 100% - ,że wysle paczkę tego samego dnia.

Jeśli jakaś z moich hurtowni ( a obsługuję ich naście ) - nie ma danego kuriera wymaganego pod allegro delivery - nie odpalam tej usługi po prostu u nich - nie wikłaj się w opcje zamawiania kuriera po podjazd jak hutownia nie ma z nimi stałych pojazdów - uwierz - bedzie wiecej problemu niż pożytku. Chcesz mieć swięty spokoj z martwieniem się o gabaryty itd  ( nie wiem czym handlujesz ) - ustaw sobie cennik TYLKO z kurierem DPD - i tyle. Będziesz miał smarta i jednego kuriera i spokoj

oznacz moderatorów

SUPPLIFY
#8 Zapaleniec

Ja już sobie włosy z głowy wyrywam takie to porąbane, jakby nie można było po prostu wybrać swoich przewoźników tylko wciskają nam delivery z wybranymi przewoźnikami żeby mieć ten smart..

No mogę zrobić cennik z niestandarowymi wymiarami tyle tylko że dpd to jest wtedy jedyna opcja wysyłki a dużo ludzi zamawia do punktu typu paczkomat i szkoda mi tego bo na pewno sporo osób odrzuci oferta bez wysyłki do punktu. Eh co tu zrobić 😒 Z kolei wyżej kolega @pecela pisze, że jak nadaję na własnej etykiecie, to nie interesują mnie metody wysyłki w hurtowni. Idąc tym tropem, mógłbym zostawić allegro delivery (w którym są przewoźnicy których nie ma moja hurtownia) bo skoro wysyłam im swoją etykietę smart to powinien się u nich zjawić każdy przewoźnik z listy smart, ten którego klient wybierze (oczywiście po wcześniejszym ustawieniu adresu podjazdu kuriera, czyli adresu hurtowni).

W takim razie jak jest na prawdę, bo już mam 2 wersje 😵💫 

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

"że jak nadaję na własnej etykiecie, to nie interesują mnie metody wysyłki w hurtowni." - jasne ,że jest tak jak mowisz. Zamówisz podjazd - i przyjedzie po paczkę.

A TY sie logistycznie zajedziesz po tygodniu - bo juz nic nie bedziesz widział co gdzie i jak.

We wzorowym świecie - wysyłasz zamówienie np do tej hurtowni - wysyłasz list smart np UPS ( którego nie mają w ofercie ) - zamawiasz podjazd. Hurtownia pakuje paczkę - kurier przyjezdza - zabiera paczkę - wszyscy się uśmiechają i zbijają piątkę.

A w praktyce? Kurier bedzie przyjezdzał - mag. nie bedzie widział co wydać - od kogo ? na co ? po co ? AAA ale paczka jeszcze nie gotowa. itd

uwierz - nie chcesz problemów - działaj na zasadach hurtownii

Może z jedną jakoś to ogarniesz. Ale z 10cioma - NIE

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

pamietaj też ,że gabaryty to ZŁO. uwierz miałem przykład - ,że wg. wymiarów - paczka idealnie pasowała do gabarytu paczkomatu - a przyszedl mi zwrot tej paczki - się okazało ,że coś wielości segregatora spakowali do paczki wiielkosci TV 😄  Kogo to odp. - ich czy Twoja?

Ano Twoja bo hurtownie to nie interere 

oznacz moderatorów

SUPPLIFY
#8 Zapaleniec

Ja **piiip**ziele no to jest fakt, trochę się właśnie obawiam z tymi gabarytami bo wiem jak do mnie czasem przychodzą paczki, zamówione 2 płyny do prania a pudło chyba 50l i pełno śmieci w środku 🫣

To kolega ustawił tylko kuriera bez punktów typu paczkomat? Jakby nie było, to najbezpieczniejsze rozwiązanie bo kurier weźmie wszystko czy malutką paczkę czy większą co nie. Mimo wszystko chciałbym mieć jeszcze chociaż ten paczkomat inpost xd żeby był wybór dostawy kurier albo paczkomat ale nie wiem już jak to zrobić bo jak chcę dostawę do punktu to muszę włączyć allegro delivery gdzie są już inni przewoźnicy..

Ps. Mam pełną automatyzację sky-shop<->allegro łącznie z wysyłką zamówień więc myślę, że bym się raczej nie zajechał chociaż kto wie 😜

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

tak - mam tylko dpd ustawione - w 90% produktów.  Paczkomaty w samobójstwo w dropie.

Tz nie wiem co sprzedajesz - bo jak np etui do telefonów to nie było tematu.

Ja mam gabaryty takze mam ustawioene dpd - max w paczce 1 szt. Jak ktos kupi 2 - 3 szt do tego z roznuch hurtowni w dropie - wtedy moge generowac 2-3 etykiety smart 🙂

oznacz moderatorów

SUPPLIFY
#8 Zapaleniec

Ja mam wielobranżowy asortyment z 3 hurtowni, są małe przedmioty i większe. A powiedz mi jak masz opcję allegro dpd pickup i hurtownia ma podjazdy regularne DPD to normalnie zabierają z hurtowni te paczki do punktu DPD pickup? 

Z tych 3 hurtowni widzę, że jedna ogarnie mi Allegro Delivery, druga i 3 będzie miała tylko kuriera dpd w smarcie, raczej innej możliwości nie mam 🤷‍

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

a co zrobisz jak Ci Klient kupi majtki z hurtownia A - na Delivery,  koło do trabanta z hurtowni B oraz znicz z hurtowni C  - w jednym zamówieniu - na SMART ? 

Pamiętaj  - ,że Klient Ci może kupić rożny asortyment na jednym zamówieniu smart. Co wtedy zrobisz ? Jak ustawiasz w cennikach - maksymalna liczba sztuk w paczce ?

oznacz moderatorów

SUPPLIFY
#8 Zapaleniec

Ogólnie to by było tak, że wyjdą z Allegro 3 etykiety po 1 z każdej hurtowni i klient dostanie 3 osobne paczki. Tylko jeśli klient wybierze wysyłkę kurierem dpd a w jednej z tych hurtowni nie bedzie dpd to co wtedy? Da się tak zrobić, że jak będzie taka sytuacja to w hurtowni w której nie ma dpd zostanie wygenerowana etykieta dla innego kuriera? Czy jak to ogarnąć?? Cholera, faktycznie nie zwróciłem na to uwagi 😲 W cennikach mam wszędzie max liczba sztuk 1, na razie tak mam ustawione, żeby tylko włączyć funkcję.

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

wiesz co - chyba Ci z poprzednim postem nieco nakłamałem -  z tego co się orientuję - faktycznie - Klient nie powinien mieć opcji technicznie - zamówić w jednym koszyku w smart - towaru z dwóch wykluczających się cenników dostaw.

Np. jeśli wrzuci towar z hurtowni A gdzie jest delivery - nie powinien mieć opcji dorzucenia towaru z hurtowni B - gdzie jest sam DPD. Tz. bedzie miał opcję - ale tylko wyboru spedytora który się pokryje w obu cennikach.

Tu chętnie bym się upewnił od moderatora Allegro - czy dobrze myślę ?

generalnie - polecam Ci robić osobne cenniki dostaw - pod każdą hurtownie osobno. 

Ja tak robiłem od początku - nazywałem cennik dostaw - np. Cennik hurtownia A - i szczerze nie mam problemu do dziś.

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

aha i pamietaj też - że płacisz daninę do Allegro - nie tylko za 1 list w smart - ale za KAŻDY - wg. cennika Allegro smart.

Zatem jak sprzedaż towar z dwóch hurtowni - załóżmy coś za 200zł z jednej oraz za 5zł - z drugiej - zapłacisz np za dpd coś koło 11,50zł za pierwszy list oraz ok 9,5zł - za kolejny.

Zatem sprzwdajesz coś a 5zł - a koszt wysyłki to 9,5...

oznacz moderatorów

SUPPLIFY
#8 Zapaleniec

Póki co mam ustawione wszędzie max 1 sztuka, ale chyba bede musial zwiększyć do jakichś wartości 🤔

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

max 1 szt - zostaw - ma to jedyny sens wg mnie.

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#10 Popularyzator

pamietaj tez o innych "**piiip**ołach" - np ,że na allegro max waga bez dopłat to 10kg - czy to real waga czy to gabarytowa 🙂 ja w realu  mam dopłatę do co 2 paczki 

oznacz moderatorów

SUPPLIFY
#8 Zapaleniec

Masakra ile opłat z każdej strony 

oznacz moderatorów