Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, nie mam jeszcze zarejestrowany firmy i nie wystawiam paragonów ani faktur klient poprosił o dowód zakupu co w tej sytuacji mogę zrobić ?
@Grands31 kup sobie w papierniczym takie coś
A jakbym założyła firmę i na allegro jest opcja wystawiania faktur a ja biorę taniej towar i sprzedaję drożej to czy na tej fakturze będzie cena taka jaką ustawiam aby klient zakupił towar ?
@Grands311 jak masz firmę, to Ty wystawiasz fakturę i Ty decydujesz jaka będzie na niej kwota
@Grands31 zrób screena i wydrukuj za darmochę
Dziękuje ale co w przypadku jeśli nie mam pieczątki czy sam podpis bedzie ok ?
i czy muszę też uzupełnić nr kasy nr sprzedawcy i nr stoiska jeśli nie posiadam kasy fiskalnej ?
@Grands311 jeśli nie wiesz takich podstawowych rzeczy, to może lepiej nie otwieraj firmy😔
a pieczątkę możesz sobie zrobić za 30zł
@Grands31 nie musisz mieć pieczątki , taki dokument tylko podpisujesz , najlepiej czytelnie , a pieczątka owszem przyda się w konfrontacji z urzędasami
czego nie posiadasz nie uzupełniasz
Super dziękuje bardzo
Zasadnicze pytanie. Sprzedaż prywatna czy w ramach działalności nierejestrowanej?
Drugie pytanie. Czy masz nadany NIP?
Nie mam NIP działalność nierejestrowana
Na działalność nierejestrowanej możesz wystawiać rachunki lub faktury. Jeżeli nie masz NIP-u, to wystawisz rachunek.
A i jeszcze co to za towar? Bo w przypadku niektórych towarów musisz mieć kasę fiskalną i być zarejestrowany do VAT jako podatnik czynny (nawet jak nie masz firmy).
Rejestracja firmy nie ma nic wspólnego z prawem do wystawiania faktur. Ustawa o VAT oraz Ordynacja Podatkowa mają własne definicje działalności gospodarczej.
Wentylator
Taki zwykły wiszący lub stojący czy taki do kompa?
Wiatrak Podłogowy 60W
Niestety to podlega pod PKWiU 27.51.15.
Łapie się to na zwolnienie z obowiązku posiadania kasy fiskalnej do kwoty 20000 zł, ale nie podlega zwolnieniu z VAT.
Powinieneś więc mieć NIP i zarejestrować jako podatnik czynny VAT. A na sprzedaż tego wystawiasz fakturę VAT ze stawką 23%.
To jak prowadzisz sprzedaż na Allegro? "Szara strefa"? Bez firmy, bez podatków?
Jak nie sprzedajesz jako firma na Allegro, to dla kupującego dowodem zakupu jest zawarcie transakcji na Allegro - to jest nawet ważniejsze niż paragon lub FV, gdyż kupujący może zwrócić lub reklamować produkt nawet beż paragonu - wystarczy dowód zawarcia transakcji na Allegro.