anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dowód zakupu

Grands31
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, nie mam jeszcze zarejestrowany firmy i nie wystawiam paragonów ani faktur klient poprosił o dowód zakupu co w tej sytuacji mogę zrobić ?

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

KOGIEL_T
#19 Nestor#
oznacz moderatorów

Grands311
#7 Wielbiciel#

A jakbym założyła firmę i na allegro jest opcja wystawiania faktur a ja biorę taniej towar i sprzedaję drożej to czy na tej fakturze będzie cena taka jaką ustawiam aby klient zakupił towar ?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@Grands311  jak masz firmę, to Ty wystawiasz fakturę i Ty decydujesz jaka będzie na niej kwota

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Grands31 zrób screena i wydrukuj za darmochę 

Bez tytułu.png

oznacz moderatorów

Grands311
#7 Wielbiciel#

Dziękuje ale co w przypadku jeśli nie mam pieczątki czy sam podpis bedzie ok ? 

i  czy muszę też uzupełnić nr kasy  nr sprzedawcy i nr stoiska jeśli nie posiadam kasy fiskalnej ? 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@Grands311  jeśli nie wiesz takich podstawowych rzeczy, to może lepiej nie otwieraj firmy😔

a pieczątkę możesz sobie zrobić za 30zł

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Grands31 nie musisz mieć pieczątki , taki dokument tylko podpisujesz , najlepiej czytelnie , a pieczątka owszem przyda się w konfrontacji z urzędasami 

czego  nie posiadasz nie uzupełniasz 

oznacz moderatorów

Grands311
#7 Wielbiciel#

Super dziękuje bardzo

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor#

@Grands311

Zasadnicze pytanie. Sprzedaż prywatna czy w ramach działalności nierejestrowanej?

Drugie pytanie. Czy masz nadany NIP? 

oznacz moderatorów

Grands311
#7 Wielbiciel#

Nie mam NIP działalność nierejestrowana 

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor#

@Grands311

Na działalność nierejestrowanej możesz wystawiać rachunki lub faktury. Jeżeli nie masz NIP-u, to wystawisz rachunek. 

A i jeszcze co to za towar? Bo w przypadku niektórych towarów musisz mieć kasę fiskalną i być zarejestrowany do VAT jako podatnik czynny (nawet jak nie masz firmy).

@KOGIEL_T

Rejestracja firmy nie ma nic wspólnego z prawem do wystawiania faktur. Ustawa o VAT oraz Ordynacja Podatkowa mają własne definicje działalności gospodarczej. 

oznacz moderatorów

Grands311
#7 Wielbiciel#

Wentylator

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor#

@Grands311

Taki zwykły wiszący lub stojący czy taki do kompa? 

oznacz moderatorów

Grands311
#7 Wielbiciel#

Wiatrak Podłogowy 60W

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor#

@Grands311

Niestety to podlega pod PKWiU 27.51.15.

Łapie się to na zwolnienie z obowiązku posiadania kasy fiskalnej do kwoty 20000 zł, ale nie podlega zwolnieniu z VAT.

Powinieneś więc mieć NIP i zarejestrować jako podatnik czynny VAT. A na sprzedaż tego wystawiasz fakturę VAT ze stawką 23%. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#19 Nestor#

@pecela 

alll.png

oznacz moderatorów

maxr01
#18 Luminarz#

To jak prowadzisz sprzedaż na Allegro? "Szara strefa"? Bez firmy, bez podatków?

Jak nie sprzedajesz jako firma na Allegro, to dla kupującego dowodem zakupu jest zawarcie transakcji na Allegro - to jest nawet ważniejsze niż paragon lub FV, gdyż kupujący może zwrócić lub reklamować produkt nawet beż paragonu - wystarczy dowód zawarcia transakcji na Allegro.

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów