Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć
Mam pytanie do osób z doświadczeniem w działalności nierejestrowanej i sprzedaży na Allegro.
W tym miesiącu mam obrót około 3580 zł, przy limicie 3499,50 zł. Liczyłem to już po uwzględnieniu zwrotów , a mimo to przekroczyłem go nieznacznie.
Sprzedaż już wstrzymałem i nie chcę jeszcze zakładać firmy, bo sprzedaję okazjonalnie i dopiero zaczynam.
Jak w takiej sytuacji najlepiej postąpić? Czy konieczne jest zgłoszenie tego do urzędu, czy mogę po prostu poczekać na kolejny miesiąc i wrócić do sprzedaży?
Będę wdzięczny za wszelkie rady i podpowiedzi.
Dzięki!
No generalnie to od chwili w której limit został przekroczony masz 7 dni na zarejestrowanie działalności gospodarczej.
@osci123 Limit to limit, nawet przekroczony o 1 grosz. Teraz masz 7 dni na założenie firmy, ustawa jasno to precyzuje.
Osiągnięty obrót nie ma znaczenia, liczy się przychód należny.
Musisz zsumować wszystkie transakcje z danego miesiąca (nawet te nieopłacone czy zwrócone) a potem od uzyskanej kwoty odjąć wszystkie anulacje i zwroty w danym miesiącu. Wtedy otrzymasz swój przychód należny i dopiero wtedy będzie wiadomo, czy przekroczyłeś limit.