anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

działalność nierejestrowana

MAMY ROZWIĄZANIE!
Jask_Tech_Store
#1 Nowicjusz

Jak w tytule jak zrobić konto Allegro na działalność nierejestrowaną ? 

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Jask_Tech_Store bez NIP i REGON firmowego nie uruchomisz  .

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@mdrogeria

Mając NIP, też nie założy konta firmowego. Przerabiałem temat, bo akurat mam NIP, figuruję w wykazie podatników VAT jako podatnik czynny oraz w VIES (mam NIP unijny). Czyli jak coś sprzedam, to wystawiam normalną fakturę VAT ze stawką 23% (chyba że na dany towar jest inna stawka) i którą normalnie można sobie odliczyć jak jest się VAT-owcem. 

Ba, Allegro nawet faktury za prowizję z NIP-em odbiorcy nie chce wystawić. Dla nich liczy się tylko CEIDG lub KRS.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela jaki Masz problem z pobraniem odpisu CEDiG ?

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@mdrogeria

Taki, że nie figuruję w CEIDG ani KRS. Nie jest to wymagane do celów VAT.

Na działalność nierejestrowaną możesz się zarejestrować do VAT i VIES. To żaden problem. 

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela teraz powróćmy do tematu wątku , Nip możesz mieć bez rejestracji w CEDiG  ,ale regonu nie otrzymasz  czyli na allegro pozostaje Ci konto osobiste , brak wpisu w CEDiG nie zwalnia allegro z obowiązku wystawienia FV z NIP

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@mdrogeria

Uwierz, wg konsultantów Allegro zwalnia. Nawet im zaświadczenie z US wysłałem o byciu czynnym płatnikiem VAT i nic z tego. Brak wpisu w CEIDG = brak faktury z NIP-em.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela Ustawa o Vat nie nakłada żadnych warunków przychodowych dla faktu zaistnienia działalności gospodarczej i nie wyłącza z definicji działalności , w której osoba uzyskuje niskie przychody dlatego działalność nierejestrowana nie jest wyłączona z podlegania opodatkowania Vat , w świetle tego osoba prowadząca DN może w określonych sytuacjach stać się pełnoprawnym podatnikiem Vat co nakłada na nią obowiązki , ALE RÓWNIEŻ PRAWA w tym prawo do otrzymywania FV z pełnym odliczeniem podatku naliczonego .

Moim skromnym zdaniem odpowiednia notka do NUS i allegro przyniesie Ci wymagany papier w zębach merdając przy tym ogonkiem .

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Jask_Tech_Store  na działalności nie zarejestrowanej, to już możesz sprzedawać na Allegro

wystarczy wejść  

oznacz moderatorów
Jask_Tech_Store
#1 Nowicjusz

Dziękuje 

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Jask_Tech_Store  ale jak chcesz otrzymać pieniądze za sprzedany towar, to najpierw musisz się zweryfikować 

oznacz moderatorów