Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam dostalem taka odpowiedz od dzialu bezpieczenstwa "Dzień dobry,
dziękuję za załączniki, które Pan przesłał.
Przykro mi, ale na ich podstawie nie mogę pozytywnie zweryfikować Pana zgłoszenia. Usunąłem przesłane załączniki.
Proszę, aby Pan przesłał zdjęcia bezpośrednio skopiowane z aparatu do wybranego folderu. Zdjęcia powinny być czytelne,w oryginalnym rozmiarze oraz w formacie JPG.
Nie mogą one być: modyfikowane, zmniejszane, przesyłane za pośrednictwem mediów społecznościowych.
Ponadto proszę sprecyzować czy w przypadku zdjęcia ograniczeń planuje Pan wystawić na sprzedaż jeszcze jakieś towary?
Do pełnej weryfikacji wymagamy:
— zdjęcia towaru wystawionego na sprzedaż wraz z umieszczonym obok niego Pana dokumentem tożsamości,
— zdjęć towarów, które planuje Pan wystawić na platformie z umieszczonym Pana dokumentem tożsamości w kadrze,
— kolorowych zdjęć (nie skanów) obu stron Pana dokumentu tożsamości ze wszystkimi narożnikami i krawędziami,
— zdjęcia dokumentu tożsamości umieszczonego obok Pana twarzy (selfie).
Mam nadzieję, że moje wyjaśnienie okaże się pomocne i przyczyni się do rozwiązania sprawy.
Pozdrawiam
Zespół Allegro
Co to znaczy ze mam wyslac zdjecia skopiowane z aparatu do wybranego folderu?
Chodzi o to żeby pliki były oryginalne. Zgrywasz z aparatu/telefonu i bez żadnej obróbki / zwiększania / zmniejszania itp. przesyłasz je do Allegro.
@MarcelXD111 @komis-bell A RODO pies zeżarł? Czy osoby pracujące w tzw. dziale bezpieczeństwa są uprawnione do legitymowania obywateli?
@SpeedyGonzalezz Ja tylko odpowiadam na zadane pytanie 🙊
@komis-bell A ja tylko pytam 🐭
@SpeedyGonzalezz prośba o przesłanie nieprzerobionych zdjęć, a legitymowanie kogoś to dwie, różne kwestie.
@_HolaOla_ Z całym szacunkiem ale cyt:
" kolorowych zdjęć (nie skanów) obu stron Pana dokumentu tożsamości ze wszystkimi narożnikami i krawędziami," - to juz pozyskanie pełnych danych osobowych ergo - legitymowanie
Rozumiem że allegro dba o bezpieczeństwo transakcji - to SUPER . Natomiast taka zabawa z dowodem osobistym - to juz bardzo poważna sprawa.
Czy dział bezpieczeństwa nie zdaje sobie sprawy że np dany użytkownik może mić zawirusowany komputer lub sakrzynke mailową? A to jest wrzucanie PEŁNEGO DOWODU OSOBISTEGO z obydwu stron. Nie wspominam że wycieki danych z allegro - mimo dobrych zabezpieczeń także sie zdarzały
Po przechwyceniu taiego maila można
1) wziąc kredyt na daną osobe
2) założyc 10 kont w różnych bankach i wułudzac towary/pieniądze
3) wyprać kilkadziesiąt milionów pochodzących z przestępstwa
Itd itp
Być może w 21 wieku wystarczyłaby weryfikacja przez Bank? a do tego zdjęcie z towaru CZĘŚĆIĄ dowodu osobistego . Gdzie widoczna byłaby częśc numeru dokumentu i mozna by ją było zweryfikować z danymi bankowymi
Weryfikacja taka byłaby tak samo skuteczna a dużo bezpieczniejsza dla użytkowników.
Ot taka sugestia
@_HolaOla_ A czym się różni prośba o pokazanie dowodu osobistego przez patrol na ulicy od prośby o przesłanie zdjęć tegoż dowodu e-mailem? Efekt końcowy jest podobny, a w wypadku Allegro nawet dalej idący, bo policjant nie fotografuje dowodu, co najwyżej spisuje podstawowe dane. Tyle że policjant jest funkcjonariuszem publicznym odpowiednio przeszkolonym i uprawnionym
@drekenzes @SpeedyGonzalezz dlatego właśnie weryfikacją kont i takich danych zajmuje się wyłącznie dział bezpieczeństwa, którego pracownicy są przeszkoleni w tym zakresie. Wszyscy pozostali pracownicy nie mają do nich dostępu (ja również). @_Likos_ tutaj nie ma nawet możliwości wycieku danych, bo my tych danych nie przechowujemy w żaden sposób.
@_HolaOla_ Dziękuję za wyjaśnienie 🐭
@_HolaOla_ "tutaj nie ma nawet możliwości wycieku danych, bo my tych danych nie przechowujemy w żaden sposób. "
Cóż wiadomości trafiają na jakąś skrzynkę mailową. A nawet ministrowi Dworczykowi skrzynkę zhakowano. Nie wspomnę już że użytkownicy na swoich komputerach i mailach mają często dużo gorsze zabezpieczenie niż allegro.
Wiec to nie kwestia przechowywania lecz powodowania zagrożenia.
No i druga sprawa to ludzie.
Ze tak zasugeruje świeżutki artykuł :https://www.pap.pl/aktualnosci/kurier-podejrzany-o-kradziez-paczek-z-elektronika
Wiem że w dziale bezpieczeństwa allegro pracują sami sprawdzeni i godni zaufania ludzie lecz to tylko ludzie ..... podobnie jak ......kurierzy ;(
Ogólnie to stanowisko UODO jest to takie, że nie wolno robić zdjęć i skanów dokumentów tożsamości 1:1. Tylko banki są uprawnione do kopiowania dokumentu, a i tak, nie każdy to robi (a nawet jak robi, to zazwyczaj anonimizuje nieistotne dane).
A i czym innym jest zdjęcie dowodu zawierające część danych. Tu obowiązuje zasada minimalności, czy minimum informacji niezbędnych do weryfikacji osoby.
@MarcelXD111 Po przesłaniu zdjęć poproszą o faktury zakupowe. Na koniec odpiszą, że odblokowanie konta to zbyt duże ryzyko i blokada będzie utrzymana. Łamanie podstaw RODO ze skanami dowodów osobistych to standard.
Czyli w takim razie nic nie moge już zrobić?
możesz założyć konto jako firmę z Chin i wtedy luz - nikt nie będzie Cię niepokoił 😉