Kupujący online, podczas zakupu produktu, nie podał żadnych danych do faktury (w tym numeru NIP). Wydany przez nas później paragon również nie zawierał numeru NIP. Miesiąc po otrzymaniu towaru kupujący prosi nas o fakturę z numerem NIP. Czy sprzedawca może wystawić kupującemu fakturę z numerem NIP?
@aigostar_polska Którego zamówienia dotyczy Twoje pytanie?
14f2e5a0-da5a-11f0-93f4-458e87a01142
8e8cb4f0-dcb6-11f0-910b-3db9ca8f2945
@aigostar_polska Dziękuję. Konsultuję tę sprawę.
@aigostar_polska Do tego zakupu już nie.
@aigostar_polska Wracam z odpowiedzią. Jeśli na paragonie nie ma NIP-u nabywcy, sprzedawca nie ma prawa wystawić do niego faktury z NIP-em dla firmy.
Od 2020 roku obowiązują bardzo rygorystyczne przepisy: sprzedawca może wystawić fakturę z NIP-em do paragonu tylko wtedy, gdy ten paragon zawiera już NIP nabywcy. Do paragonu bez można wystawić fakturę wyłącznie na osobę prywatną (bez NIP-u).
Dziekujemy
@nat_not Nie miałem jeszcze z tym problemu , a moja księgowa nie wie jak to ugryźć , a spotkałem się już z tym kilkakrotnie
Klient nie zleca FV , ALE!!!....podaje NIP w danych do wysyłki /tym samym przekracza dopuszczalne 30 znaków dla Delivery , ale nie w tym rzecz /
W jaki sposób traktujecie w ten sposób podane dane , profilaktycznie wystawiam paragon z NIP, ale w necie nie za bardzo są dopuszczalne tego typu dokumenty .
@aigostar_polska nie podał nipu to jego problem
czas na odstąpienie od umowy minął
@mdrogeria jak podaje nip i jest on w cedig to zawsze u nas dostaje fakturę