Dzień dobry,
klient po 1.5 roku stwierdził że nie dostał 8 sztuk z 18 które miał dostać, ile czasu zgodnie z regulaminem klient ma sprawdzenie przesyłki
@fistechcentrum prawnie 1 rok bo tyle czasu można wnieść reklamację do przewoźnika
@fistechcentrum 1,5 roku to zdecydowanie za długo 🙂 W tej sytuacji nie ma możliwości już nawet spisania protokołu szkody.
Nie ma jakiegoś specjalnego czasu na tego typu sytuację. Pamiętaj, że możesz odrzucić reklamację.
Niestety allegro nie normuje mojej sytuacji, przy zakupie w sklepach internetowych z reguły jest informacja po jakim czasie nie rozpatruje się reklamacji ilościowej np 14 dni, w reulaminie allegro nie ma takiej punktu, prowadzi to do tego że klient może nawet do dwóch lat zgłosić brak w dostawie a sprzedawca nie ma możliwości weryfikacji przez remanent na apozycji lub sprawdzenie kamer. W moim przypadku oddałem koszt braku ale pozostaje odczucie że ma to charakter naciągania ... 😞
@olaph Według prawa pocztowego klient ma obowiązek sprawdzić towar pod względem zniszczeń i zgodności co do zawartości w czasie 7 dni od doręczenia, jeżeli paczka z wierzchu jest nienaruszona. Jeżeli naruszona, to ma obowiązek spisać protokół od razu, przy kurierze, bądź na stronie internetowej.
Te prawo reguluje stosunek klient-firma kurierska. Na tej podstawie, jednak, można domniemywać, że skoro klient przyjął paczkę bez zastrzeżeń (no bo przyjął, przez 7 dni nie zgłosił problemu), to zawartość paczki była wolna od uszkodzeń mechanicznych, czy brakach w ilości.
Według prawa, odpowiedzialność za produkt przechodzi na klienta w chwili odebrania towaru, więc domniemywać można, że to klient zgubił/zniszczył towar, jeżeli nagle chwilę przed upływem dwóch lat zgłasza reklamację na braki w zamówieniu.
@olaph sam się dałeś zrobić w konia, prawo pocztowe stanowi że ma 7 dni od momentu wydania mu towaru do rąk własnych by wnieść zastrzeżenia jeśłi tago nie zrobi za pomocą spisania protokołu szkody np na stronie producenta to paczka wydana została w stanie nienagannym cała i nieuszkodzona z nietkniętą zawartością. Dla sądu kupujący niedopełnił należytej starannosci sprawdzenia swojego zamówienia i sąd uwali mu taki pozew.
Nie chciałem walczyć z klientem dla 38 zł, po prostu nie warto ...
ale allegro powinno dołączyć taki punkt do regulaminu !
@olaph Nie ma potrzeby regulowania sytuacji unormowanych aktami prawnymi wyższej rangi.