anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Intrum, Allegro, komornik

seeyougame
#10 Popularyzator#

Miałem zadłużenie na Allegro, z powodu przeinwestowania środków na reklamę, na ponad 5000 zł.

Allegro przekazało sprawę do Intrum, Intrum do komornika.

Spłaciłem całość zadłużenia na kontach Allegro.

I tutaj pojawiają się schody, ponieważ komornik twierdzi, że mam obecnie zadłużenie na ponad 5000 zł, Intrum że zadłużenie wynosi ponad 2000 zł, i trzeba kontaktować się z komornikiem. Allegro również odsyła do komornika.

W jaki sposób mam to spłacić, i ile jeszcze, ponieważ tak spłacając, co chcą, to ja tego do końca życia nie spłacę.

Raz jeszcze: dług początkowy całkowicie spłacony, Intrum chce nadal jakieś 2000 zł, komornik prawie tyle, ile wynosiło początkowe zadłużenie.

Proszę o pomoc. 

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27

kostas11
#21 Demiurg#

@seeyougame allegro sprzedało dług firmie windykacyjnej więc musi Ci oddać kasę bo nie masz już u nich zadłużenia !!!

________
Κώστας
oznacz moderatorów

seeyougame
#10 Popularyzator#

Sorry @kostas11 ale chyba nie wiesz jak to działa w praktyce.

Po tym jak Allegro przekazało dług do Intrum zadłużenie cały czas widniało w Allegro.

Spłaciłem je do zera. To teraz z czego mają mi oddać te pieniądze? Co mam do nich napisać

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@seeyougame nie możesz mieć, dwóch długów, skoro zostało spłacone to muszą Ci oddać albo jedni albo drudzy, udaj się do prawnika po poradę, i poleć z pismem !!!

________
Κώστας
oznacz moderatorów

seeyougame
#10 Popularyzator#

W zasadzie każdy po trochu ma rację. Nawet Allegro tego nie do końca chyba ogarnia jako poszczególni pracownicy. Obecnie wygląda to tak że pomimo spłaty zadłużenia w całości u źródła spłacam komornika, komornik przekazuje pieniądze do Intrum, Intrum wpłaca na saldo Allegro a stamtąd biorę nadpłatę 🤣 Niezły cyrk (albo b****l). Pewnie wszyscy sobie po drodze i tak zostawiają coś dla siebie.

oznacz moderatorów

Polska-Policja
#9 Pomysłodawca#

Generalnie komornik po otrzymaniu informacji od Ciebie o wpłacie wierzycielowi (Allegro) popartej wyciągiem bankowym lub w tym przypadku zasileniem z salda na twoją prośbę powinien zwrócić się do wierzyciela o potwierdzenie tej kwoty. Komornik nawet dysponując dowodem przelewu jakieś kwoty wierzycielowi nie uznaje tego, musi i jest to jego obowiązkiem na Twoje wezwanie zweryfikować sprawę z wierzycielem. Kiedy wierzyciel potwierdzi, że dane środki otrzymał dług zostaje pomniejszony o wysokość wykonanej wpłaty, na obecną chwilę dublujesz dług u komornika

oznacz moderatorów

Polska-Policja
#9 Pomysłodawca#

Oczywiście jeżeli dług przejęła firma windykacyjna, oni są obecnie wierzycielem i podają prawidłową kwotę. Do spłaty bylo około 7000, spłaciłeś 5000 prawidłowo według nich pozostaje więc  około 2 000 do spłaty

oznacz moderatorów

seeyougame
#10 Popularyzator#

Ok. Czy w chwili kiedy w Intrum będzie na 0,00 poinformują oni o tym komornika? Bo u komornika jest więcej?

oznacz moderatorów

Polska-Policja
#9 Pomysłodawca#

To zależy od polityki firmy, generalnie w świetle prawa wierzyciel nie ma obowiązku informowania komornika, może to zrobić, ale nie musi. Komornik został przydzielony Tobie, oczywiście płacąc poprzez niego kwoty powiększone o prowizję jest znacznie mniej korzystnie aniżeli bezpośrednio u wierzyciela, ale każdą wpłatę bezpośrednią wierzycielowi we własnym interesie zgłoś sam

oznacz moderatorów