anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak ja tej wyszukiwarki nienawidzę 2 xD Nie zmieniać mi tytułu proszę !

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Czy kiedyś cokolwiek tu się poprawi, bo szlak trafia przy każdym wyszukiwaniu? Kiedyś wszystko znajdowało, a teraz mamy kombinować jak te konie pod górkę...

Prosty przykład, szukam sobie konkretnej maski do włosów więc:

https://allegro.pl/listing?string=ziaja%20maska%20do%20w%C5%82os%C3%B3w%20aminokwasy

Screenshot_38.png

Efekt 10 produktów na krzyż i oczywiście mojego brak...

Lecimy dalej tym razem nie wpisuję w wyszukiwarkę tylko ustawiam w kategorii filtr na samą ziaję:

https://allegro.pl/kategoria/wlosy-maski-do-wlosow-89001?price_to=20&marka=Ziaja

Czary-  68 ofert się znajduje.

Screenshot_39.png

Teraz to już testuję dalej. Filtr Ziaja i w wyszukiwarkę wpisuję "aminokwasy"- ZERO wyników. A to dla mnie byłoby najrozsądniejsze wyszukiwanie dla tego produktu. Wiele osób szuka w kosmetykach konkretnej zawartości. Aminokwasy to cudo na rozczesywanie, wspaniale zastępują mi proteiny. Jest z nimi nie wiele produktów więc wyszukiwanie po nazwie powinno być banalne. Kiedyś takie coś byłoby łatwe. Teraz jak widać... Kupujący nie jest wróżką, żeby wiedzieć co wpisywać. Zróbcie w końcu cos  z tym na poważnie, a nie tylko doraźne pogrzebanie. Naprawdę wynajęcie porządnego programisty na miesiąc, żeby te wszystkie buble Pana Miecia ogarnął to aż taki wielki koszt??? Klient ma znajdować to co chce, bo jak nie to idzie do apteki naprzeciwko i ma Was gdzieś.... Dzięki, wyżyłam frustrację, już mi lepiej...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@AnnaG-Antyki Przepraszam Cię za wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź. Konsultuję tę kwestię z zespołem odpowiedzialnym za działanie wyszukiwarki. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AnnaG-Antyki tak obecnie działa wyszukiwarka allegro, serwis ukrywa przed Tobą oferty

i tu nie chodzi już nawet o najniższą cenę

ktoś w allegro wpadł na szalony pomysł, utrudnimy wyszukiwanie, to kupujący zainteresuje się też innym towarem

efekt taki, że wszystkim maleje tutaj sprzedaż, a rośnie konkurencja np: rosm...

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ale tu nie chodzi o najniższą cenę. Wpisywałam konkretnie ziaja maska do włosów i z racji tego, że nie pamietałam nazwy dopisałam główny składnik "aminokwasy". Więc albo powinno znaleźć mi wszystkie maski ziaji albo tylko te z aminokwasami (jak dobrze kojarzę z apteki to są przynajmniej 3 w tej serii), ewentualnie maski i odżywki co w sumie jest jedno licho na Polskim rynku, bo u nas składniki są pomieszane, nie ma takiego podziału jak w USA. 

A tutaj mi wywaliło z 10 masek, w tym jedną i tę sama w kilku różnych wariantach ilościowych. To jest śmieszne. I tak jest z większoscią produktów na tym portalu...

Oczywiscie teraz już wiem, że mogę sobie zaznaczyć filtr na ziaja ale jak mi to wywali na 10-tej stronie wyszukiwań to mi sie znudzi  przeglądanie zanim tam dotrę xD Ta akurat o dziwo po filtrze była na początku, wiec czemu po wpisaniu w wyszukiwarkę wcale nie wyskoczyło?

Oczywiście wiem, że jak będę miałą szczęście to łaskawie poprawią to jedno wyszukiwanie i jak końcówka posta wskazuje napisałam go głównie po to, by odreagować złość. A maski kupiłam od razu 2 w aptece i mam gdzieś Allegro.  Swoją drogą jest kuźwa niesamowita. Do tej pory taki efekt miałam tylko jak kupowałam aminokwasy w proszku w sklepie z półproduktami i dosypywałam do jakiejś maski bazowej xD. U córki to samo w końcu młoda nie bluzga przy rozczesywaniu, a że obie mamy prawie do pasa włosy to  problem nie jest wymyślony...

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam

@AnnaG-Antyki @vonNogay @RED 

Utrudnienie (a nie uniemożliwienie) znalezienia produktu to dziś podstawa handlu.

Jak chcesz coś kupić, to będziesz szukać tego tak długo aż znajdziesz. A że przy okazji stracisz czas to nikogo nie obchodzi, bo prowadząc poszukiwania trafisz na produkty, o których zanim ich nie zobaczyłeś, nawet nie pomyślałeś, że chcesz mieć.

A jak już sobie uświadomisz potrzebę posiadania kolejnej rzeczy, to zaczniesz jej szukać i zanim  znajdziesz, to zobaczysz całą masę innych produktów, których...

Nie zauważyliście, że niemal każdy sklep co jakiś czas robi "przemeblowanie" na półkach i coś "co było tu od zawsze", a przynajmniej od ostatniej zmiany, teraz jest "na drugim końcu sklepu" i musisz iść, a idąc i szukając patrzysz na wszystkie te produkty, o których zakupie nawet nie myślałeś wchodząc do sklepu...

Jak się tak człowiek w kupowanie wkręci, to i dobrze rynkowi mieszkaniowemu zrobi, bo większe lokum też kupić będzie trzeba.

Przecież oni (Allegro, sieci handlowe, markety, itp) nie robią tego złośliwie, tylko dla naszego dobra, a każda taka operacja jest poprzedzona wnikliwymi badaniami, których głównym tematem jest "jak zmusić klienta by kupił więcej niż potrzebuje, nie irytując go na tyle mocno, by poszedł do konkurencji".

A poza powyższym, to im dłużej przeciętny użytkownik siedzi na Allegro, tym więcej ono jest warte z punktu widzenia potencjalnego ogłoszeniodawcy, więc i reklamy na Allegro mogą być droższe.

Miłego weekendu życzę i pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Oj tam, nie przesadzaj. Standardowo mam 1 paczke z Allegro w drodze i niech no policzę 6 albo 7 od azjatyckich braci. Gdzie 3 lata temu miałam na koncie jeden zakup z Sh, jak mnie szukajka Allegro wkurzyła z plecakami. A pozostałe to dopiero z rok... Tak się traci klienta, nie go zyskuje. Tak samo w marketach jak mi najblizsze delikatesy przestawiły półki to mąż po drodze z paczkami zaczął robić zakupy w Dino, mimo że do Delikatesów mam minutę (przez 2 lata byłam tam raz, dopiero ostatnio czasem tam z dzieciakiem zawitam). Jak poszłam raz do nowej biedry i burdelik, za 3 miesiace poszłam drugi raz - batony w 4-rech rzędach itp i nawet sms z kuponem -50% mnie tam ponownie nie zaciągnął... Szczególnie, że podczas poprzedniej jakoś dziwnie promki i tak nie weszły...  Tylko kompletny ignorant stosuje taką taktykę. To nie lata 80-te gdzie ludzie mieli czas. Teraz się robi wszystko w biegu. Jak znalezienie pier.dół.ki zajmuje dłużej niż minutę to się to robi gdzie indziej. I zapamiętuje sklep jako ten ostatniego wyboru...

oznacz moderatorów

trajber
#9 Pomysłodawca

"Przecież oni (Allegro, sieci handlowe, markety, itp) nie robią tego złośliwie, tylko dla naszego dobra"

A gdybym równie niezłośliwie mógł poprosić o podanie jakiejś zmiany na lepsze? Bo właśnie portal mi wyświetlił "hura, jesteś z nami od 20 lat" i też chciałbym, żeby i dla mnie ten fakt był powodem do radości.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@trajber 

Ja wiem, ja wiem xD

Zmianą na lepsze były podwyżki prowizji oraz dopłat (nie mówiłeś dla kogo lepsze).

A tak na serio z całą minutę wytężałam mózg i nic mi do głowy nie przychodzi. Czego się nie tkną to mnie już tylko wkurza... A właściwie to i to już mniej. Zaczynam to zlewać...

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@trajber 

Ale te wszystkie zmiany są na lepsze i jednocześnie są dla "naszego dobra". Ci co je wprowadzają mają przecież wyniki przeprowadzonych wnikliwie badań to potwierdzajace. A protestujący klienci, tacy jak my, to zwykli "malkontenci" są, zapewne tacy co to im "zawsze źle". Po co korporacje miałyby się z takimi liczyć?

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

Nie poprawi, bo podjęli decyzję biznesową, że ma być tak jak jest. Widocznie ludzie kupują co innego niż wyszukują 😉

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AnnaG-Antyki na liście wyników wyszukiwania widoczne są wyniki, które w tytule lub parametrach mają wpisane szukane słowo. 
Gdy wpisałaś "Aminokwasy" z zaznaczonym filtrem Ziaja znajduje tylko jeden szampon, ponieważ ma on w tytule słowo aminokwasy. 
Czy to jest maska, której szukałaś? 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie to nie ta maska, choć podobna. Dokładnie ta

Ziaja owoc granatu maska nawilżanie roślinnie pielęgnujemy (5901887004349) • Cena, Opinie • Maski do...

I chyba nie rozumiesz. Przy zaznaczonym filtrze ziaja nie wpisywałam nic i je znalazło.

Natomiast bez filtra wyszukiwałam dokładnie "ziaja maska do włosów aminokwasy" i był bardzo mocno okrojony wybór, a z tej serii nic. Powinno wywalać albo wszystkie albo wcale (skoro słowa aminokwasy w tytule nie było). Niedopuszczalne jest by wyświetlało tylko małą część wyników. 

Masz w pierwszym poście linki jak wyszukiwałam.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@AnnaG-Antyki odniosłam się do tego: "Filtr Ziaja i w wyszukiwarkę wpisuję "aminokwasy"- ZERO wyników. A to dla mnie byłoby najrozsądniejsze wyszukiwanie dla tego produktu".
Zgłosiłam pomieszane produkty w wynikach wyszukiwania przy haśle, które podałaś,
Tutaj rzeczywiście proponowane są produkty, które nawet nie są do włosów.
Natomiast wyszukiwarka działa najlepiej przy precyzyjnych hasłach. Najlepiej wpisywać więc np. nazwę serii produktów (w tym przypadku Roślinnie pielęgnujemy) albo jakiś konkretniejsze frazy (np. "owoc  granatu"). 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ale ja jej nazwy nie znałam. Ja z tych co w produktach do włosów nie patrzą na nazwę, nie patrzą na opis, tylko od razu SKŁAD. Pudełko wcześniej wywaliłam, bo zużyłam już taką kupioną w aptece. I naprawdę bez problemu ze wszystkich z tej serii i podobnych (bo moja seria fioletowa ma przynajmniej ze 3 rodzaje, a widzę jeszcze inne kolory) w ciemno odnajdę tę moją, bo miała najwyżej aminokwasy i najmniej keratyny i olej kokosowy (pamiętam bo się przez niego wahałam z zakupem)... 

Tak wiem dla użytkowników Allegro to dziwne. Dla świadomych konsumentów całkiem normalne. Rok ogarniana z grubsza składów i wiem czego szukam, a co omijać. Miałam maski i po 150zł i były cienizną w porównaniu z tą, bo akurat ta ma dla mnie najpotrzebniejsze składniki... A żeby nie było że walnięta jestem to na FB na włosingu było ze 2 lata temu ponad 5k takich samych użytkowniczek, wiec to nie wymysł. Nawet nie wiem ile teraz jest, bo fazę testów mam za sobą i biorę już tylko konkrety to nie patrzę na grupy xD

I wszystkie idą od lat kupować w sklepie Niedziałek, bo u Was nie mogą znaleźć....xD Było tak jeszcze przed katalogiem, a teraz to już... chm słów brak.

oznacz moderatorów