anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak odzyskać pieniądzę

Atos_95
#7 Wielbiciel#

Cześć, na allegro sprzedaje sporadycznie. Głównie pozbywam się rzeczy które mi zalegają , stare książki czy gry. I ostatnio w październiku moje środki na koncie zostały zablokowane i nie mogłem ich wypłacić. Allegro żąda , żebym wysłał im swoje dane tzn. zdjęcie dowodu osobistego , numer pesel , zdjęcie z dowodu itd.. ( wrażliwe dane ) . A ja nie mam zamiaru ich podawać bo mam obawy przed wyciekiem czy kradzieżą danych osobowych. I tu mam pytanie czy Allegro może zablokować sobie bezprawnie czyjeś środki ? I co dalej mam zrobić. Jak mam odzyskać moje środki z konta. 

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

Cześć @Atos_95 to nie my (Allegro) wymagamy takiej weryfikacji. 
Od 1 lipca 2024 mamy obowiązek zbierania, sprawdzania i przekazywania Twoich danych do organów podatkowych. Raporty będziemy przekazywać co roku.
Jest to związane z Przepisami polskiej ustawy, wdrażającej unijną dyrektywę DAC7, które weszły w życie 1 lipca 2024 roku.
W tym artykule znajdziesz więcej informacji na ten temat. 
Dodatkowo operator płątności jest zobowiązany stosować przepisy ustawy AML w celu zabezpieczenia obrotu gospodarczego przed procederem prania brudnych pieniędzy oraz innymi działaniami przestępczymi. Dlatego otrzymałeś wiadomość e-mail od PayU z prośbą o dodanie dokumentu w zakładce Ustawienia wypłat. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Atos_95
#7 Wielbiciel#

Oczywiście , że wy ( Allegro ) . Wchodzę w Allegro finanse / środki i historia operacji i nie mogę wypłacić pieniędzy z waszej ( Allegro ) strony. I to na Allegro wyskoczył mi komunikat o tym , żę mam wysłać skan dowodu osobistego wraz ze zdjęciem.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

DAC 7 to raport do US z którym masz obowiązek rozliczenia.

oznacz moderatorów