anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak określić cenę dostawy produktu?

bialalapka
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry,

jestem w trakcie konfigurowania swojego konta sprzedawcy Allegro i niestety utknęłam na zakładce " Cenniki dostaw" . 

Jak określaliście ceny dostaw ? Każdy produkt należy wycenić oddzielnie dla każdego przewoźnika? 

Będę prowadzić handel artykułami dla zwierząt i i wycena każdego produktu i każdego przewoźnika oddzielnie wydaje mi się abstrakcyjna 😞

Będę wdzięczna za podpowiedzi.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

serwis-texas
#21 Demiurg#

@bialalapka 

Tak się tworzy cennik.

https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/cennik-dostawy/cenniki-dostawy-tworzenie-edycja-i-podmian...

Takich cenników tworzysz do 250. Cennik nie ustawia się pod kątem przewoźników tylko pod gabaryt.

Jeżeli karma dla psa waży 1 kg to ustawiasz sobie wszelkie metody transportu jakie oferujesz i ile sztuk wejdzie do paczki. Jak masz karmy dla psa 1kg kilka rodzajów to do oferty podpinasz ten sam cennik.

oznacz moderatorów

bialalapka
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za odpowiedź.

Miałam jednak na myśli trochę co innego. Mianowicie - skąd wiem jaka będzie cena dostawy 12kg worka karmy dla psów za pośrednictwem , dajmy na to DHL ? Czy muszę to za każdym razem sprawdzać w cennikach konkretnego przewoźnika i ustawiać cenę oddzielnie dla każdego produktu? Tego nie kumam. Nie wiem... cos mi chyba umyka, bo totalnie utknęłam 😞

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@bialalapka 

A to owszem. To jest dużym utrudnieniem. Weźmy przykładowy Allegro DHL.

Dopłaty do SMART

https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/allegro-kurier-dhl-informacje-dla-sprzedajacych-g0j4YjmGxIL#ile...

i zgadywanka bo nie wiadomo ile klient kupi towaru 🙂

Dopłata od masy

https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/4#czesc-v-koszty-dostawy-i-uslug-dodatkowych

i kolejna zgadywanka. Pamiętaj że w ramach usług z przedrostkiem Allegro nie ustalisz wyższej ceny za usługę transportową. To się robi w cenie towaru. Powodzenia 🙂

oznacz moderatorów

bialalapka
#8 Zapaleniec#

No właśnie!

Już myślałam, że mam jakiś problem z głową, że to do mnie nie dociera 😉

Czyli najlepiej stworzyć sobie kilka cenników, np.

1 dla małych gadżetów typu obroże, smycze, które jestem w stanie zmieścić do koperty A4, 2 dla gabarytów ok 1kg, które zmieszczą się w małym pudełku, 3 dla większych , typu drapaki dla kotów, które są spore ale dość lekkie i np 4 dla przesyłek ciężkich takich jak puszki czy duże worki z karmą.

Jeśli trafi mi się większe zamówienie, np ktoś kupi 5 worków karmy 12kg albo 40 puszek 800g to rozumiem, że Allegro automatycznie nie przeliczy mi kosztów dostawy tylko będę musiała to zrobić sama i poinformować klienta?  Czy po prostu puścić zamówienie w kilku paczkach?

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@bialalapka 

Przeliczy. Po to jest opcja "maksymalna ilość sztuk". Tylko to wszystko ładnie wygląda dla przesyłek bez SMART. Z smartem, w zależności od metody trzeba będzie przetrenować wysyłkę wielopaczek 🙂

oznacz moderatorów

bialalapka
#8 Zapaleniec#

Rozumiem.

Dziękuję za pomoc. Trochę mi się wyjaśniło, aczkolwiek tak jak sugerujesz - wszystko wyjdzie w praniu.

Dobrze, że mam fajnych kurierów na rejonie, może oni czasem pomogą 😉

Pozdrawiam

oznacz moderatorów