Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Niedawno zamknęłam sklep stacjonarny z oświetleniem. Mam do sprzedania pakiet lamp epoekspozycyjnych po likwidacji sklepu. Nie chce prowadzić działalności, która jest obecnie w zawieszeniu, dlatego rozważam wystawienie wszystkich lamp, jako pakiet na Allegro. Będzie to jednorazowa sprzedaż, całego asortymentu, ale na zakup oczywiście zgodnie z prawem wystawię fakturę VAT. Czy taki przedmiot powinnam założyć konto firmowe, czy mogę wystawić taki pakiet na Allegro lokalnie?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Mając zawieszoną działalność nie możesz nic sprzedawać, wystawiać faktur itp. itd.
Oczywiście, wiem, ale po prostu chciałabym odwiesić działalność i sprzedać całość. Moje pytanie - może na okrągło napisane - dotyczyło konta na Allegro, z którego mogę wystawić taki produkt. Zastanawiałam się, czy musi być to konto firmowe w tym wypadku, ale dzięki za odpowiedź! 🙂
@orchelM jako Allegro nie udzielamy porad podatkowych, więc najlepiej skontaktuj się proszę z osobą, która zawodowo zajmuje się księgowością.
Ze strony Allegro dodam, że możesz wystawiać oferty z konta zwykłego zarówno na Allegro Lokalnie, jak i Allegro.
W kwestii podatkowej oczywiście wiem, jak należy sprawę załatwić. Zadałam pytanie na okrągło, ale chodziło mi dokładnie o to, czy mogę wystawić pakiet lamp będących na stanie firmy z prywatnego konta na Allegro. Dziękuję za odpowiedź 🙂
@orchelM do okazjonalnej sprzedaży nie musisz mieć konta firmowego ,sprawa rozliczenia z potencjalnym klientem dotyczy tylko Was , allegro nie jest stroną w transakcji , rozliczenie z US to już Twoja broszka .
Dziękuję za odpowiedź!
A jak chcesz co sprzedać nie prowadząc działalności (zawieszona) z Vatem? możesz to sprzedać z konta zwykłego jako prywatny ale czy to ktoś kupi??? obawiam się ze będzie trudno.
Zamierzam odwiesić działalność, żeby sprzedać asortyment oczywiście 🙂 A czy ktoś to kupi, to faktycznie problem, bo to typowo do sklepów, sama się zastanawiam, czy warto tu próbować 🤷🏻:płeć_żeńska: