Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedaję kabel wart ok 40-45 zł. Jestem osobą prywatną, mam SMART. Wystawiłem kabel za 39,99 ale wtedy kupujący płaci za przesyłkę. Co jeśli gdybym wystawił za 45? Kupujący SMART ma przesyłkę gratis, ale ile mnie to będzie kosztować?
Innymi słowy - czy dla kupujących w SMART lepiej wystawić to za 45 zł, bo sumarycznie będą mieli taniej?
Sytuacja wygląda tak, że jeżeli różnica między ceną za którą wystawiasz jest mniejsza niż 10 zł od minimum SMART-a to lepiej dobić do tych 45 zł. Zarówno dla ciebie jak i kupującego, już wyjaśniam dlaczego:
1. Kupujący w większości jednak szukają "darmowej" wysyłki, większość osób korzysta ze SMART-a
2. Gdy sprzedajesz ze SMART-em oprócz prowizji zapłacisz dodatkowo minimum (zależnie od metody dostawy) 3.99 zł za "darmową" dostawę kupującemu (tak, "darmową" dostawę sponsoruje sprzedawca), ale
3. Sprzedając za 39.99 kupujący musi zapłacić minimum dyszkę za dostawę, a wówczas prowizja liczona jest nie od ceny samego produktu, ale od ceny PLUS koszt dostawy.
Czyli, dla sprzedawcy jest to wybór jak między dżumą a cholerą, ale z dwojga złego lepiej jest jednak dobić te kilka groszy i wrzucić ofertę w SMART
Witam.
Jeśli sprzedaż jest incydentalna i ma miejsce na Allegro Lokalnie, to zdecydowanie lepiej jest ustalić cenę na minimum 45 złotych, szczególnie w przypadku jeśli nie masz w ofercie jakiejś drobnicy na "dobranie do smarta".
Kupujący zapłaci 45 i tyle.
Sprzedawca pierwszych 6 przesyłek w kwartale ma gratis, a za każdą kolejną płaci 5 złotych.
I wszyscy zadowoleni...
Co do zwykłego Allegro odpowiedzi udzielił już inny użytkownik.
Pozdrawiam. Marek.