Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, jestem osoba prywatna i od czasu do czasu uda mi sie kupic cos po taniosci i pozniej sprzedaje to na Allegro.
Mam na mysli kupuje dzisiaj przedmiot za 1000zl a za tydzien sprzedaje go za 1100zl. I zalozmy, ze takich transakcji mam 5 miesiecznie. Czyli zarobek na czysto 500zl/miesiecznie.
W jaki sposob sie z tego rozliczac?
@arek406-71 przykro mi, ale nie możemy udzielać rad dotyczących księgowości, dlatego najlepiej abyś dopytał o to osobę, któa zajmuje się zawodowo księgowością.
Zaczynasz handel i nie znasz podstawy, ....tato mogę Ci pożyczyć liczydło. a tak na serio takie podstawy są w internecie, chcesz prowadzić handel musisz coś dać księgowej.🤗
@arek406-71 Możesz prowadzić działalność nierejestrową: jeżeli przychody z twojej działalności w żadnym miesiącu 2022 roku nie przekroczą kwoty 1505 zł (50 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia) a w okresie ostatnich 5 lat nie wykonywałeś działalności gospodarczej.
Jeżeli przekroczyłeś te 1505 zł to powinieneś zarejestrować działalność jako przedsiębiorca. Jakie konsekwencje ci grożą nie napiszę, porozmawiaj w Urzędzie Skarbowym i w ZUS
@br. myślę, że powinieneś jeszcze dodać definicję przychodu, bo z tym też może być problem.
@Agent051 Dzięki, ale nie dam. Nie mam uprawnień do wykonywania szkoleń, a napisałem: po więcej informacji do US i do ZUS. Można też pytać księgowych tak jak radzą inni.
Tak jak na przykładzie, nie przekraczam 1505zł. Pytanie jak udowodnić, że skoro sprzedaje coś za 1100zł, to nie mam z tego tyle zysku, tylko marża moja wynosi 100zł, bo wcześniej to kupiłem za 1000zł.
Tak jak na przykładzie to 5 x 1100 zł=5500 zł a więc przekraczasz przychód 1505 zł
Zauważ że On nie ma pojęcia o tym, ale w dzisiejszych czasach trudno coś robić, sprzedawać bez wiedzy >zaraz Cię udupią.☹️
No niestety, żeby coś robić ( w tym wypadku sprzedawać) trzeba jakąkolwiek wiedzę mieć. Tu niezbyt skomplikowana wiedza, że przychód to coś co mi przyszło a więc kaska ze sprzedanych przedmiotów. Nie ważne ile na tym zarobiłam, ile mnie to kosztowało. A o przychodzie mówił @br. A @arek406-71 bierze pod uwagę zysk. Choć to trzeba rozróżniać
Czy chciałbyś aby leczył Cię lekarz bez żadnej wiedzy? Czy remont robił Ci malarz artysta?
ps. Ktoś mi zajumał ikonki, musiałam skubnąć od Ciebie
@ifonka-zaba @arek406-71 "...bierze pod uwagę zysk"
To coś co niby liczy Arek to nawet zysk nie jest. Bo od przychodu trzeba odjąć rachunki za zakup, potem koszty Allegro czyli prowizje i różne wyróżnienia, potem koszty własne czyli na przykład rachunki za internet, wynajem lokalu, prąd, zatrudnienie księgowej, sprzątaczki i pakowacza.... zakup pudełek i folii do pakowania..
Potem jeszcze podatek i opłaty ZUS więc zysku zostanie maleńko albo wcale.
Pytanie, czy w takim wypadku musze prowadzić dzialalnosc gospodarcza, czy jest to prywatna sprzedaz, skoro dochodu faktycznie mam 500zl. Bo sytuacja wyglada tak, ze przychod to 5500zl, a realny dochod do 500zl
@arek406-71 Masz dwa wyjścia: albo natychmiast zarejestrować działalność, albo zaprzestać sprzedaży i liczyć na to że nie będzie kontroli i cię Urząd Skarbowy nie dopadnie. Jeżeli tak mało sprzedajesz to żadne z tych rozwiązań nie jest dobre ale to już sam musisz zdecydować jak dalej postępować.
Radziłbym zebrać papiery i udać się po poradę do jakiegoś biura podatkowego, oni odpłatnie zajmują się rozliczaniem podatków, są takie biura chyba w każdym mieście.
Jeszcze uzupełnienie: masz prawo bez podatku sprzedawać przedmioty będące twoją własnością co najmniej 6 miesięcy pod warunkiem że ta sprzedaż nie ma wyraźnie charakteru zarobkowego (kupił - przetrzymał - sprzedał)
"koszty własne czyli na przykład rachunki za internet, wynajem lokalu, prąd, zatrudnienie księgowej, sprzątaczki i pakowacza.... zakup pudełek i folii do pakowania..
Potem jeszcze podatek i opłaty ZUS"
Przy sprzedawaniu 5 przedmiotów miesięcznie sądzisz, że trzeba wynająć lokal, zatrudnić sprzątaczkę i pakowacza?
Arek liczy sobie zysk w prosty sposób- tyle ile mu zostało z uzyskanej kwoty po odjęciu samego zakupu.
@ifonka-zaba Ale ja nie jestem jego księgowym... napisałem mu tak żeby miał z grubsza świadomość co można uwzględnić w kosztach. Prawdopodobnie pakowaczki czy sprzątaczki jeszcze nie ma, ale jeszcze wszystko przed nim !!! 🤔
Tylko, że jak sprzedam coś po 5x po 1100zł to nie mam zysku 5500zł tylko 500zł, bo wcześniej 5000zł wydałem, żeby te przedmioty nabyć i póżniej ponownie sprzedać. Więc pytanie, jak się rozliczyć żeby udowodnić, że z 5500zł mam tylko 500zł zysku.
Ale zrozum, że w sprzedaży nierejestrowanej bierze się pod uwagę PRZYCHÓD czyli 5500 zł bo tyle wziąłeś za sprzedane przedmioty. I ta kwota obchodzi US
No to pytanie jak udowodnić, że prawdziwie miałem dochodu 500zł z tych 5500zł?
@arek406-71 Wygląda na to, że już prowadzisz działalność gospodarczą. Nie wiem czy w tej sytuacji czynny żal wystarczy.
Od momentu podjęcia działalności nierejestrowej masz obowiązek:
Jeśli prowadzisz działalność nierejestrową, jesteś „przedsiębiorcą" w świetle prawa cywilnego. Oznacza to, że w relacjach z konsumentami jesteś traktowany jako przedsiębiorca i masz z tego tytułu obowiązki związane z reklamacją, zwrotem, czy naprawą. Dotyczy to również prawa konsumenta do odstąpienia w terminie 14 dni od umowy zawartej na odległość.”
”Pamiętaj! Jeśli przekroczysz miesięczny limit przychodu, twoja działalność zostanie uznana za działalność gospodarczą. Od momentu przekroczenia limitu, masz 7 dni na zarejestrowanie działalności gospodarczej w CEIDG. Pamiętaj, że jako początkującemu przedsiębiorcy może ci przysługiwać prawo do zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne.”
Czyli rozumiem, ze moj przypadek nie moze byc traktowany jako dzialanosc nierejestrowana, tylko gospodarcza? Bezsens totalnie tego nie rozumiem, przeciez moj prawdziwy dochod na czysto nie przekracza 1505zl.