Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
Jak to jest teraz z kupowaniem przez sąsiada lub osoby z niedalekiej okolicy?
Co jeśli sąsiad oddalony ode mnie o pół kilometra, którego w ogóle nie znam kupi ode mnie przedmiot?
Kiedyś dawno temu słyszałem, że takie konta były blokowane, bo nabijali sobie komentarze.
Pozdrawiam
Nic, ma prawo, byle byście nie kombinowali, jak to przypadkowy zakup nie masz się co obawiać 🙂
Regulamin Allegro nie określa odległości sprzedającego od kupującego. Każdy od każdego może kupić.
A co jeśli ktoś z tego samego IP to zakupi?
Rodzic, czy znajomy przyjdzie i się zaloguje i kupi ode mnie..
Mam uważać by tak się nie zdarzyło?
@basictech tak serio rodzic ma kupować od Ciebie w domu przez allegro jaja czy poważnie pytasz ?
Nie, ale taki przykład podałem, przecież rodzicom sprzedam po cenie hurtowej 😉
Chciałem wiedzieć, żeby mi czasami z głupoty nie zablokowali konta bo przyjdzie ktoś i zamówi przez moje Wifi ode mnie. Wybacz, ale czasem ludzie przychodzą do mnie bym im coś zamówił na allegro bo nie umie tego zrobić....
@basictech nie ma problemu jak nie będziesz robił tego celowo, by otrzymać komentarz, a i tak allegro może Ci zablokować konto jak uzna że coś kombinujesz, udostępniasz konto, lub inne nieodpowiednie zachowania na koncie 🙂
Więc skoro piszesz to albo masz coś za uszami albo planujesz cos przykombinować 🙂
Bo używając normalnie konto nie masz się czego obawiać 😄
Niby nie powinno się robić takich rzeczy, ale jeśli prowizja od sprzedaży będzie odprowadzana, to Allegro specjalnie nie będzie protestować 🙂
11.6.
Niedozwolone jest uczestniczenie przez Użytkownika w Transakcji wyłącznie w celu wystawienia oceny (np. aby sztucznie zawyżyć lub zaniżyć wiarygodność Sprzedającego).
Jest taki punkt w regulaminie, jednak co to znaczy "wyłącznie"? Jak Allegro udowodni, że uczestniczył wyłącznie w tym celu? Allegro nie korzysta z możliwości nakładania sankcji na podstawie tego punku, dopóki czerpie korzyści z takich transakcji, dawniej, gdy liczyły się też inne wartości, było inaczej.
To znaczy, że jeśli allegro zobaczy, że jeśli sąsiad kupuje ode mnie ciągle jakieś rzeczy i wystawia wiecznie pozytywne lub wiecznie negatywne komentarze to znaczy, że coś jest nie tak. Bez wystawienia komentarza powinno być OK
Allegro tego nie zobaczy, ważne, aby były płacone prowizje od takich zakupów, jeśli będą, komentarze nie mają praktycznie znaczenia, choć teoretycznie, zgodnie z regulaminem, mają. Gdyby nie było komentarzy, takie transakcje nie naruszałyby regulaminu, jeśli są komentarze, transakcje mogą naruszać regulamin, ale spoko, jest płacona prowizja, nie będzie sankcji moim zdaniem.
@basictech ja mam czasami zamówienia nawet z tej samej ulicy i klient np. wybiera wysyłkę kurierem, pomimo, że może odebrać osobiście za free :):)
2.10. Użytkownik może dokonać Rejestracji więcej niż jednego Konta, pod warunkiem, przyporządkowania do każdego z nich innego adresu e-mail. Użytkownik nie może wykorzystywać Kont do dokonywania czynności stanowiących naruszenie postanowień Regulaminu. Niedopuszczalne jest w szczególności: a. uczestniczenie w danej Licytacji przy użyciu więcej niż jednego Konta, b. licytowanie lub zawieranie umowy sprzedaży Towarów w ramach Ofert własnych, osób bliskich bądź wspólnie zamieszkujących z Użytkownikiem albo innych podmiotów, z którymi Kupujący pozostaje w relacjach powodujących uzasadnione wątpliwości, że strony działają w porozumieniu, mającym na celu wpłynięcie na wynik Transakcji, w sposób sprzeczny z prawem bądź dobrymi obyczajami, c. dokonywanie kolejnej Rejestracji w celu unikania zapłaty należności wobec Allegro.pl, z tytułu usług świadczonych w ramach Allegro.