anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jaki VAT na Węgrzech na spożywkę

Hit_heym
#2 Obserwator#

Dzień dobry

Czy orientuje się ktoś jaki jest VAT na artykuły spożywcze Węgry, Czechy i Słowacja?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

gdvorek
Moderator
Moderator

@Hit_heym w internecie pewnie znajdziesz tę informację. Natomiast warto skonsultować się z księgowym w temacie.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

Czechy: 21%, 12%, 0%

Słowacja: 23%, 19%, 5%

Węgry: 27%, 18%, 5%

Niestety to jaką stawką objęty jest koło artykuł, musisz poszukać samodzielnie. Ale zasadniczo powinien należeć do tej samej grupy (bo to jest regulowane na poziomie unijnym). 

oznacz moderatorów

Hit_heym
#2 Obserwator#

Stawki które podałeś są ogólnie dostępne, problem pojawia się przy wystawieniu faktur i wyborze stawki VAT  przeszukując neta przeplatają się różne opinie, kontaktowałem się nawet z U.S. w W-wie też nie wiedzą. Pomocny jest Chat GPT, o to co napisał ale pewności nie mam:

1. Unijne zasady VAT dla żywności

Dyrektywa VAT UE (2006/112/WE) pozwala krajom członkowskim stosować stawki obniżone dla żywności, a nawet stawki super obniżone (poniżej 5%) lub zerowe, jeśli były stosowane przed przystąpieniem do UE. Jednak każdy kraj sam decyduje, które produkty obejmie taką stawką.

2. Żywność a stawki VAT w podanych krajach:

Czechy:

• 12% – większość podstawowych produktów spożywczych (pieczywo, mleko, mięso, owoce, warzywa).

• 0% – wybrane produkty od 2024 r. (np. książki, ale niektóre źródła mówią, że niektóre produkty spożywcze też mogą być objęte zerową stawką — trzeba sprawdzić dokładnie według CN).

Słowacja:

• 10% (stawka superobniżona, nie wymieniona w Twoim zestawieniu, ale faktycznie obowiązuje) – podstawowa żywność (mięso, mleko, chleb, niektóre owoce/warzywa).

• 20% – stawka podstawowa, stosowana do pozostałej żywności.

Węgry:

• 5% – wybrane produkty spożywcze (np. mleko, drób, jajka, chleb, niektóre owoce/warzywa).

• 18% – niektóre produkty (np. mleko UHT, produkty mleczne).

• 27% – inne produkty żywnościowe (np. słodycze, napoje, żywność przetworzona).

• Co możesz zrobić?
    Sprawdź kod CN towaru.

Sprawdź interpretację krajową – np. czeskie czy węgierskie organy podatkowe mają listy towarów z przypisanymi stawkami VAT.

Jeśli potrzebujesz, mogę pomóc znaleźć te informacje dla konkretnego produktu – wystarczy, że go podasz.

Tak więc czeka mnie dużo pracy
  • pozdrawiam
oznacz moderatorów