Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry
Czy orientuje się ktoś jaki jest VAT na artykuły spożywcze Węgry, Czechy i Słowacja?
@Hit_heym w internecie pewnie znajdziesz tę informację. Natomiast warto skonsultować się z księgowym w temacie.
Czechy: 21%, 12%, 0%
Słowacja: 23%, 19%, 5%
Węgry: 27%, 18%, 5%
Niestety to jaką stawką objęty jest koło artykuł, musisz poszukać samodzielnie. Ale zasadniczo powinien należeć do tej samej grupy (bo to jest regulowane na poziomie unijnym).
Stawki które podałeś są ogólnie dostępne, problem pojawia się przy wystawieniu faktur i wyborze stawki VAT przeszukując neta przeplatają się różne opinie, kontaktowałem się nawet z U.S. w W-wie też nie wiedzą. Pomocny jest Chat GPT, o to co napisał ale pewności nie mam:
1. Unijne zasady VAT dla żywności
Dyrektywa VAT UE (2006/112/WE) pozwala krajom członkowskim stosować stawki obniżone dla żywności, a nawet stawki super obniżone (poniżej 5%) lub zerowe, jeśli były stosowane przed przystąpieniem do UE. Jednak każdy kraj sam decyduje, które produkty obejmie taką stawką.
2. Żywność a stawki VAT w podanych krajach:
Czechy:
12% – większość podstawowych produktów spożywczych (pieczywo, mleko, mięso, owoce, warzywa).
0% – wybrane produkty od 2024 r. (np. książki, ale niektóre źródła mówią, że niektóre produkty spożywcze też mogą być objęte zerową stawką — trzeba sprawdzić dokładnie według CN).
Słowacja:
10% (stawka superobniżona, nie wymieniona w Twoim zestawieniu, ale faktycznie obowiązuje) – podstawowa żywność (mięso, mleko, chleb, niektóre owoce/warzywa).
20% – stawka podstawowa, stosowana do pozostałej żywności.
Węgry:
5% – wybrane produkty spożywcze (np. mleko, drób, jajka, chleb, niektóre owoce/warzywa).
18% – niektóre produkty (np. mleko UHT, produkty mleczne).
27% – inne produkty żywnościowe (np. słodycze, napoje, żywność przetworzona).
Co możesz zrobić?
Sprawdź kod CN towaru.
Sprawdź interpretację krajową – np. czeskie czy węgierskie organy podatkowe mają listy towarów z przypisanymi stawkami VAT.
Jeśli potrzebujesz, mogę pomóc znaleźć te informacje dla konkretnego produktu – wystarczy, że go podasz.
Tak więc czeka mnie dużo pracy