Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam serdecznie,
Chciałbym Was prosić o pomoc. Sprzedają na allegro od niespełna miesiąca. Jestem więc nowym sprzedającym. Pierwsze zamówienie miałem 11 czerwca i nie wiedziałem wtedy jak je prawidłowo nadać. Nie miałem pojęcia że trzeba zintegrować się z managerem paczek inpost. Dowiedziałem się o tym wszystkim dopiero po tym, jak wysłałem swoje pierwsze zamówienie we własnym zakresie przez co jakość mojej sprzedaży poleciała bardzo w dół. Było to moje pierwsze zamówienie więc straciłem masę punktów. Nie udało mi się ich odrobić przez 14 dni przez co allegro wykluczyło mnie z programu dla nowych sprzedających. Mało tego, utraciłem również możliwość wysyłek smart co sprawi, że tak naprawdę teraz już nikt u mnie nic nie kupi bo jak będzie musiał dodatkowo zapłacić za przesyłkę to pójdzie do konkurencji gdzie wysyłka będzie za darmo dokona zakupu tam. Chciałem się Was zapytać, jak to teraz jest, czy po tych 28 dniach od pierwszego zamówienie, przestanie się ono liczyć do jakości sprzedaży i te punkty ujemne mi się wyzerują i poziom jakości sprzedaży wróci do neutralnego i będę miał dalej opcję wysyłek smart czy to tak nie działa? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
@toczymy-tech w aspekcie terminowość wysyłki zamówienia są liczone do jakości przez 28 dni. po upływie tego czasu zamówienie negatywnie wpływające na Twoją jakość nie będzie brane pod uwagę. Dodam też, że w niektórych przypadkach mamy możliwość wykluczenia zamówień z jakości sprzedaży. Zweryfikuję, czy w przypadku tego zamówienia będzie to możliwe i wrócę do Ciebie z informacją 🙂
Będę przeogromnie wdzięczny. To nie wynika z tego, że celowo zrobiłem to źle. Po prostu nie miałem pojęcia jak prawidłowo nadać a chciałem to zrobić jak najszybciej. Dopiero po tej wysyłce, dowiedziałem się, że mogłem nadać paczkę na własną ręką. Numer wysyłki też podałem w zamówieniu ale podczas wysyłki nie podałem tego zahaszowanego adresu email o czym nie miałem zielonego pojęcia, że tak należy zrobić. Dopiero się uczyłem. A w związku że to było pierwsze zamówienie to poleciało mi bardzo dużo punktów. Teraz przez brak smarta, w zasadzie jestem wykluczony ze sprzedaży bo nikt ode mnie nie kupi :(.
@toczymy-tech zobaczymy co uda się zdziałać 😉 Myślę, że jutro powinniśmy mieć informację w tej sprawie.
Oby się udało. Najbardziej boli mnie ten brak smarta bo bez tego wiem, że już nie sprzedam kompletnie nic. Z kolei obniżanie cen nic nie da bo raz że będę musiał do tego wszystkiego dołożyć a dwa, tu działa efekt psychologiczny. Ludzie z założenia kupują tam gdzie mają coś za darmo (w tym wypadku wysyłka), nawet jeżeli ktoś oferuje ten sam towar, razem z wysyłką, w niższej cenie niż ten gdzie wysyłka jest gratis. Ludzkiej natury nie zmienisz. A tak jak mówię, to nie było zrobione celowo. To po prostu moja niewiedza bo jak pewnie Pani widzi, kolejne wysyłki były już realizowane zgodnie ze sztuką.
Musisz się do tego przyzwyczaić. Ja tego nie robię, ale niektórzy sprzedawcy "zarzynają" ceny przed sezonem, żeby zwiększyć sprzedaż i popularność, a potem, w sezonie - dźwigają je do góry.
@toczymy-tech wracam do Ciebie z dobrymi wieściami 😄 Wykluczyłam Twoje zamówienie, które obniżało jakość. Wynik zostanie przeliczony w nocy i od jutra powinien już być wyższy 🙂
Jejku, bardzo dziękuję. To najlepsza wiadomość jaką mogłem dziś usłyszeć.
@Syrena_zT poziom mojej sprzedaży się zmienił. Bardzo dziękuję za pomoc. Proszę powiedzieć, jeśli mogę zapytać, czy nie ma już opcji powrotu do programu pierwsze kroki sprzedaży? Bo będą w tym programie miałem wysyłki smart. Teraz niestety dalej ich nie mam :(. Czy w tej kwestii da się również coś zrobić? Bo będąc w tym programie miałem wysyłki smart. Później je straciłem i teraz już nie wróciły.
--EDIT--
A nie, jednak wszystko wróciło. Widocznie było chwilowe opóźnienie. Zatem nie było tematu 🙂
@toczymy-tech cieszę się, że mogłam pomóc i wszystko już działa jak powinno 😄
Brakiem smarta tak bardzo się nie przejmuj, rzecz jest w asortymencie, jeśli masz coś co akurat ktoś potrzebuje a na dodatek w dobrej cenie, to kupujący zapłaci koszty przesyłki, żeby to "coś" mieć. Sprzedaż zależy też od faktu czy ma stanowić Twoje źródło utrzymania czy też jest to dodatkowy kanał sprzedaży, który wspomaga obrót w Twoim stacjonarnym punkcie sprzedaży. Trzeba rozpatrzyć wszystkie plusy i minusy.
Oczywiście że nie zapłaci bo każdy jeden sprzedawca który ma smarta, ma ten ten towar taniej. A jak obniżę cenę do takiego poziomu żeby mimo kosztów wysyłki mieć taniej niż konkurencja to po zapłacie prowizji, wyjdzie mi na to, że drożej zapłaciłem ten ten towar kupując go w hurcie, niż sprzedając. Nie wiem czy to dobry interes, że już nie wspomnę o tym, że sprzedając coś poniżej cen zakupu, narażam się na kary ze skarbówki.