Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jestem młodym "przedsiębiorcą" i już się pogubiłam, więc z góry przepraszam, za, być może, głupie pytanie.
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą na ryczałcie, sprzedaję tylko za pośrednictwem allegro. Czy mam obowiązek posiadania kasy fiskalnej jeśli obroty przekraczają 20tys. a sprzedawane przedmioty nie są na liście tych, które takowej wymagają? Czy jestem zobowiązana do wystawiania jakiegoś dowodu zakupu (paragon, faktura, cokolwiek innego)? Czy prowadzenie ewidencji sprzedaży wystarczy? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Pytanie nie jest głupie ale powinnaś je zadać przed rozpoczęciem prowadzenia działalności 😊
Nie masz obowiązku posiadania kasy fiskalnej jeśli wszystkie wpłaty wpływają na Twoje konto firmowe, limitu przychodu też wtedy nie ma.
Jesteś zobowiązana do wystawiania faktur na życzenie klienta.
Jeśli chodzi o dokumentację to poczytaj bo ewidencję sprzedaży też trzeba umieć prowadzić ( sprzedaż nieudokumentowana i udokumentowana )
Dziękuję bardzo! Ps. Zadałam te pytania przed rozpoczęciem działalności, ba, nawet doradzam się rodzinnej księgowej ale i ona nie do końca była w stanie mi odpowiedzieć 🤷:płeć_żeńska: w każdym razie, dziękuję raz jeszcze 🙂
A w jakiej formie Allegro udostępnia dowód transakcji online (blik, payu itd). Wcześniej miałam umowę konkretnie z serwiem udostępniającym onlinowe płatości i dostawałam wykaz z comiesięczna fakturą. W Allegro tez taki wykaz można uzyskać?
@EkoEgo Tu sobie zajrzyj, można wygenerować zestawienie :
https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/srodki-i-historia-operacji#!/
Dzięki!