Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Jeśli kupujący zapłaci za przedmiot 31 stycznia 2025 o godzinie 23:50 przelewam na allegro, a paczkę wyślę 1 lutego, to w ewidencji przychodów w kolumnie "Data uzyskania przychodu" wpisuje 31 stycznia 2025? Czy dopiero datę w której otrzymam zapłatę na konto bankowe, albo gdy przedmiot zostanie wysłany?
"Za datę powstania przychodu, w zależności od daty najwcześniejszej, uważa się dzień wydania rzeczy, zbycia prawa majątkowego lub wykonania usługi, albo częściowego wykonania usługi, nie później niż dzień:
1) wystawienia faktury albo
2) uregulowania należności."
Według tego tekstu, poprawna data to 31 stycznia, tak?
@Client:107384733 Tak by na pozór wyglądało, ale przy handlu wysyłkowym przyjmuje się raczej datę wysyłki (czyli wydania rzeczy). Nie mam tu pod ręką dokładnego przepisu, ale są tu lepsi specjaliści, więc pewnie podpowiedzą. Tym bardziej, że uregulowanie należności nie następuje bezpośrednio na Twoje konto.
W praktyce nie ma to większego znaczenia - szczególnie jeśli nie rozliczasz się z VAT
Moment uzyskania takiego przysporzenia określa art. 14 ust. 1c updof i art. 12 ust. 3a updop. Jest nim dzień wydania rzeczy, zbycia prawa majątkowego lub wykonania usługi, albo częściowego wykonania usługi, nie później niż dzień:
Zdarzenie, które wystąpi jako pierwsze, wyznacza datę powstania przychodu.
Przychód powstaje w dacie uregulowania należności przez klienta, tj. w dniu wpływu środków na rachunek platformy albo w dniu wystawienia przez firmę faktury klientowi, jeśli wystawienie faktury miało miejsce przed uregulowaniem należności.
za gofinem
Dziękuję!
@Client:107384733 Za co dziękujesz? Przecież to jest dokładnie to samo, co napisałeś w pierwszym poście 🐭
Widać ze zaczynasz a niewiele wiesz, zakładasz kolejne wątki i niestety to się źle skończy, nie mam nic złego na myśli.
A co powiecie na podobną sytuację, ryczałt, bez vatu ale z kasą fiskalną. Były już takie tematy tutaj, kiedyś ktoś pisał że skarbówka kazała nabijać mu paragony na kasie fiskalnej w Sylwestra 31.12 do godziny 23:59 😂 trzeba zabrać kasę fiskalną na sylwestra i po pijaku wystawiać paragony 😂
A tak na serio, jak wy robicie z nabijaniem na kasę ostatniego dnia roku gdy zamówienie przyjdzie po skończonej pracy np między 18:00 a 23:59 ? Jakieś przepisy których się trzymacie? Każdy urząd skarbowy po swojemu wszystko interpretuje.... Jeden urząd powie tak a obok w mieście powie co innego a tak nie powinno być.
@mdrogeria jako doświadczony przedsiębiorca może podzieli się swoją wiedzą?
Nabić na kasę w grudniu- nie
nabic w styczniu ale ręcznie przesunąć do VAT na grudzień to już prędzej
prqcujac w biurze rachunkowym podsumuje-nikt się w to nie bawi
@AlePiesio kiedy otrzymujesz zapłatę za towar ?....w chwili zlecenia wypłaty środków z subkonta
i to jest odpowiedź na Twoje pytanie .
Czyli jak zlecisz wypłatę raz w miesiącu to masz przychód w tym dniu?
Środki wchodzące na platformę już są Twoje
ale prawda, tak jest łatwiej i tak trzeba tego bronić
@Monika__L nooo. nie do końca Twoje , środki od klienta otrzymujesz fizycznie czyli w postaci brzęczących monet lub wirtualne przelewem na konto przypisane do działalności dlatego przy sprzedaży na odległość trzeba trzymać się cyklu -- wpływ na subkonto , realizacja zamówienia , wypłata , kolejność zdarzeń ma tu największe znaczenie .
Zapłatę otrzymuje np 31.12 o godzinie 23 ale przecież wypłacę środki np 2.01 i towar wyśle 2.01. a po zmianach na allegro to nawet tych środków mogę nie wypłacic bo odrazu allegro zabierze np na ads więc ich nigdy nie wypłacę z tego zamówienia. Czyli dalej nie rozumiem, 31.12 mam zabrać kasę fiskalną na sylwestra i wybijać paragony ? 😂 Przecież o 23 nikt nie nabije paragonu bo mogę spać już np albo nie być w miejscu prowadzenia działalności
Nie masz zabierać kasy
jesli na przykładzie faktury: wystawiasz 3 stycznia z datą sprzedaży 31.12 to wstawiasz to do podatków w. Grudniu. Ręcznie czy systemowo- jak umiesz
tu nabijasz paragon w styczniu i książkowo by było przesunąć ręcznie ze stycznia na grudzień a z raportu styczniowego usunąć aby nie było 2 razy i nie wziąć tego w lutym
Dowód wewnętrzny trzeba sporządzić na koniec dnia, a jeśli sprzedaż będzie o 23:50? Pytałem o to na podatki gov i mi odpowiedzieli, że takie są przepisy i zrobię jak uważam...
DW zrobisz rano za sprzedaż z poprzendiego dnia
Czyli jeśli 1 stycznia o godzinie 20:00 sporządzę dowód wewnętrzny do tej godziny i przychód wyniesie powiedzmy 300zł, a o 23:50 będzie kolejne zamówienie na 100zł, to następnego dnia rano usuwam ten nieaktualny DW i robię nowy za cały dzień.
Można na jednej stronie w wordzie mieć 5 dowodów wewnętrznych na 5 dni? czy każdy DW to musi być osobny plik?
DW można przetrzymywać na dysku twardym i nie trzeba go drukować? Konieczne jest napisanie instrukcji jak używać worda dla urzędników?
rety
robisz wydruki jak chcesz, trzymasz na dysku C: a archiwum na E: najlepiej
tak na serio - oddaj to do biura, tam nawet dadzą ci gotowe pliki i druki
@Client:107384733 A nie prościej kupić kasę za kilka stówek, zamiast robić setki wydruków i komplikować sobie życie?