anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Konto Allegro zablokowane bez powiadomienia e-mail

Pro-Baltic
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

Jestem klientem biznesowym. Próbowałem właśnie kupić produkty na potrzeby swojej firmy, ale otrzymuję komunikat, że transakcja nie może zostać zrealizowana, ponieważ moje konto zostało zablokowane.

Kupuję na Allegro od wielu lat i regularnie składam zamówienia o dużej wartości. Nie otrzymałem również żadnej wiadomości e-mail z wyjaśnieniem tej sytuacji i nie mogę znaleźć żadnej takiej informacji.

Czy mogliby Państwo wyjaśnić, co się dzieje i dlaczego moje konto zostało zablokowane?

Z góry dziękuję za pomoc.

--------------------------------------------------------------------------------------

Dzień dobry,

Odnalazłem wiadomość e-mail dotyczącą zawieszenia mojego konta i muszę powiedzieć, że całkowicie nie zgadzam się z podjętą decyzją.

Nigdy nie wysyłałem spamu ani wiadomości o charakterze reklamowym. Wszystkie wiadomości były kierowane wyłącznie do sprzedających, u których rzeczywiście dokonaliśmy zakupów. Ich jedynym celem było przypomnienie o wystawieniu i przesłaniu faktury VAT za zrealizowane zamówienia.

Prowadzimy działalność gospodarczą i prawidłowa dokumentacja księgowa jest naszym obowiązkiem. W ubiegłym roku nie otrzymaliśmy faktur VAT o łącznej wartości około 400 000 PLN, ponieważ wielu sprzedających ich nie przesłało. Z tego powodu zaczęliśmy wysyłać uprzejme przypomnienia wyłącznie w sprawie faktur za dokonane zakupy.

Nie kontaktowaliśmy się z przypadkowymi użytkownikami Allegro, nie wysyłaliśmy reklam ani ofert handlowych i nie wykorzystywaliśmy komunikacji do żadnych celów marketingowych. Trudno zgodzić się z uznaniem takich wiadomości za spam, skoro dotyczyły one wyłącznie realizacji zawartych transakcji oraz obowiązków podatkowych i księgowych.

Proszę o ponowne, indywidualne przeanalizowanie tej sprawy oraz o cofnięcie blokady konta. Jeżeli sposób komunikacji został uznany za niezgodny z regulaminem, będziemy przestrzegać wskazanych zasad w przyszłości, jednak uważam, że trwałe zawieszenie konta w tej sytuacji jest nieproporcjonalne do charakteru opisanych działań.

Będę wdzięczny za ponowne rozpatrzenie mojej sprawy.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @Pro-Baltic widzę, że skontaktowałeś się za pośrednictwem zgłoszenia mailowego o numerze 62956615. Kwestie związane z blokadą możesz wyjaśnić wyłącznie z Działem Bezpieczeństwa drogą mailową poprzez to zgłoszenie. Moderacja Allegro Gadane nie ma możliwości udzielenia pomocy w takich sprawach.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Pro-Baltic
#7 Wielbiciel

Dziękuję za odpowiedź.

Rozumiem, że Moderacja nie ma wpływu na decyzje Działu Bezpieczeństwa. Chciałbym jednak wyjaśnić kontekst tej sytuacji.

Korzystam z Allegro od ponad 4 lat jako klient biznesowy. Allegro jest bardzo ważną częścią naszej działalności – kupujemy produkty od polskich sprzedawców i eksportujemy je do krajów bałtyckich. Przez te lata zrealizowaliśmy zakupy o bardzo dużej wartości i zawsze staraliśmy się działać zgodnie z zasadami.

Powodem wysyłanych wiadomości nie był spam ani reklama. W ubiegłym roku wielu sprzedawców nie przesłało nam faktur VAT i w naszej księgowości brakowało dokumentów na łączną kwotę około 400 000 PLN. Dlatego zaczęliśmy wysyłać przypomnienia wyłącznie do sprzedawców, u których rzeczywiście dokonaliśmy zakupów, z prośbą o przesłanie faktury.

Nie kontaktowaliśmy się z przypadkowymi użytkownikami ani nie prowadziliśmy żadnych działań marketingowych. Jeżeli taki sposób komunikacji został uznany za naruszenie regulaminu, oczywiście będziemy przestrzegać obowiązujących zasad w przyszłości. Uważamy jednak, że całkowite zawieszenie konta jest w tej sytuacji bardzo surową sankcją.

Czy z Pana doświadczenia zdarza się, że po odwołaniu Dział Bezpieczeństwa ponownie analizuje takie sprawy i przywraca konto? Bardzo zależy nam na dalszej współpracy z Allegro.

Dziękuję za każdą informację.

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pro-Baltic Rozumiem, każda sprawa dotycząca blokady konta jest analizowana indywidualnie przez Dział Bezpieczeństwa, dlatego wszelkie pytania dotyczące możliwości ponownej weryfikacji lub decyzji w tej sprawie należy kierować bezpośrednio w ramach prowadzonej korespondencji mailowej 62956615. Niestety nie mam możliwości podania jak dokładnie przebiega analiza takich spraw ani jakie decyzje podejmuje Dział Bezpieczeństwa w konkretnych przypadkach.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów