Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, kto ponosi koszty zwrotu przesyłki przy odstąpieniu od umowy przy allegro Smart oraz przy nie odebraniu paczki przez Kupującego. Przejrzałem forum i mam sprzeczne informacje. Przy nadaniach paczki przez Inpost nie są to duże koszty, ale już przy kurierze DPD okazuje się, że wysyłka i zwrot przekraczają moją marżę na produkcie.
@Bricksland wszystko zależy od ustawień sprzedaży, jeśli sprzedawca ustawi, że za zwrot płaci kupujący to w takiej sytuacji płaci ... kupujący.
a co z kosztami wysyłki jak ktoś kupił bez smarta za 11,99zł i potem zwraca? Trzeba oddawać koszty wysyłki skoro mam ustawione, że koszty zwrotu pokrywa kupujący?
Miałem już kilka razy, produkt za 3zł, wysyłka 11.99zł, potem zwrot i oddawałem całość wraz z kosztami, ale to przecież moja strata 11.99ł bo przecież inpost mi nie odda bo się klient rozmyślił?
@mudol przy zwrocie za dostawę możesz oddać najtańszy koszt dostawy w danej ofercie. Nie liczy się odbiór osobisty i smart. Kupujący nie musi odbierać osobiście i mieć wykupionego smarta.
No niestety sprzedaż tanich rzeczy się nie opłaca.
Przy Allegro Smart? Jak chcesz od Kupującego odzyskać pieniądze skoro może bezpłatnie odesłać paczkę?
@Bricksland może odesłać bezpłatnie ale musi spełnić określone warunki. Czyli odebrać i wygenerować etykietę/kod w allegro
do usunięcia
@Bricksland przy odstąpieniu od zakupu koszt zwrotu zazwyczaj pokrywa kupujący.
Jeżeli paczka nie-została odebrana wtedy przewoźnik obciąża nadawcę. Przy allegro paczkomat inpost opłata za nieodebrana paczkę jest bezpłatna. Przy allegro kurier dpd to obecnie koszt 14.99. Możesz żądać od kupującego zwrotu poniesionych przez ciebie dodatkowych kosztów.
Przy poprawnym odstąpieniu ze pakietem smart kupujący otrzymuje etykietę od allegro a tobie nie są doliczane, żadne opłaty.
Witaj na allegro
Przy smart i allegro dpd serwis Ciebie obciąża kosztami nieodebranej przesyłki
Jeżeli kupujący zgłosił, że będzie zwracał paczkę i nie odebrał przesyłki, to skłamał, że ją zwrócił bo jej nie odebrał i zwrócił
Płacisz kasę, za to, że tak wielki serwis nie potrafi do tej pory ogarnąć prostych wykładni przepisów mówiących, że konsument może odstąpić od umowy wcześniej niż odbierze przesyłkę.
Dlaczego "nie potrafi" - napiszę stanowczo, bo jest pazerny na kasę , którą pobiera nawet wtedy gdy nie dochodzi do transakcji - (odstąpienie od umowy znaczy wg przepisów, że umowę uważa się za niezawartą)
Czyli rozwiązaniem może być zadzwonienie do klienta, że dopóki nie zrobi zwrotu przez allegro to nie otrzyma pieniędzy za nieodebraną paczkę?
@Bricksland Jeżeli kupujący nie odstąpił od umowy to towar zgodnie z naszym prawem jest jego własnością. Na jakiej podstawie chciałbyś mu oddać pieniądze i pozbawić go jego własności?
@Bricksland jeśli odbierze paczkę i odstąpi przez allegro w smart ma za darmo, poza smart musi zapłacić ( prócz Inposta ten ma poz smart też darmo zwrot ) ale tu Cię średni obchodzi jak odeśle i za ile 😄
Jak nie odbierze to przesyłki w Allegro Deliwery i InPost wracają za darmo, reszta płatne według załącznika 4 😄 Smart nie ma tu nic do rzeczy bo darmowy jest zwrot a nie nie odebranie 😞