Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Dostałam zamówienie i kupujący chce fakturę, problem w tym ,że dane do faktury zawierają czeski NIP i czeski adres. Imię i nazwisko kupującego polskie. Czy mogę taką fakturę wystawić? Program do faktur nie znajduje NIPu w bazie, mogę jedynie sama wpisać nip ręcznie. Ale czy to jest prawnie dobrze? Wystawiam się tylko na polskim allegro, nie na czeskim więc nie rozumiem dlaczego ktoś chce fakturę na czeskie dane. Dostawa paczki do Polski (żeby nie było)
na fakturze dopisz dostawa do Polski i podaj adres
fakturę wystaw z 23% vat
@Precious79 mieliśmy kilka takich przypadków z nipami z innych krajów.
Pisaliśmy normalną FV na polski VAT . Z tyłu na fakturze adnotacja : "sprzedaż krajowa" , do tego podpinaliśmy kopie zamówienia z polskim adresem dostawy.
Dziękuję. Dobra rada
@Precious79 napisał(a):
Dostawa paczki do Polski (żeby nie było)
Domyślam się że dostawa do Polski bo jak byś wysyłał za granicę wiedział byś o zwrocie Vat, jak to księgować itp.
liczy się kraj dostawy, wystawiasz jak normalną krajową fakturę w uwagach podajesz adres dostawy, by najmniej ja tak robię ( chyba że masz na fakturze dodatkowe pole odbiorca ) 😄
Dzięki bardzo. tak zrobię.
Miałem takie przypadki i wg informacji Krajowej Administracji Skarbowej FV wystawiasz normalnie, tylko musisz mieć kwit, że dostawa jest na terenie Polski.