Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Sprzedałem z początkiem lipca 2szt NBU 15 (płyn do łożysk) jako sprzedawca prywatny (nie posiadam firmy). Dnia wczorajszego kupujący z początkiem stwierdził że nie otrzymał produktu, gdy wysłałem mu nr listu przewozowego oraz status odebranego. Gdy mu to udowodniłem to chce otrzymać od mnie dowód zakupu, albo fakturę ( "proszę więc pilnie przesłać FV", "obowiązkiem dostawcy jest dołączenie dowodu zakupu, a takiego zabrakło przy dostawie"), więc chciałbym się dowiedzieć co mam zrobić? Bo nie jestem w stanie wystawić faktury i nigdy jako sprzedawca prywatny nie dołączałem dowodu zakupu. Oczywiście sprawa jest jako dyskusja. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
@sl-aw-ek co do zasady VATowcy - tak, masz rację.
@N_Nitka28 napisał(a):
@rafal_janus1 dowód zakupu może wystawić tylko przedsiębiorca. Osoba prywatna sprzedająca na Allegro Lokalnie nie ma takiej możliwości ani obowiązku.
To jest nieprawda. A kupujący ma możliwość rozliczenia tego zakupu, ale wraz z powiadomieniem urzędu skarbowego, co dla tego prywatnego sprzedawcy będzie miało swoje przykre konsekwencje.
Sprzedając cokolwiek na allegro zawiera się umowę kupna-sprzedaży i na prośbę kupującego należy to przedstawić na piśmie. Ale jak ktoś chce chronić swój Pesel, to trudno, trzeba było myśleć przed sprzedażą.
@drekenzes Fakt, urząd skarbowy dla osób cywilnych jest bezwględny, przedsiębiorca na początku działalności może chociaż powołać się na "prawo do błędu" 😄
Tylko że nie ma obowiązku, aby na umowie czy rachunku był PESEL któreś ze stron. Na umowie powinny być za to nr. dokumentów tożsamości stron transakcji (na rachunku zaś nie trzeba podawać tej informacji). Powinny nie oznacza muszą.