anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący nie może opłacić zakupów z jedną przesyłką

Amarelius
#9 Pomysłodawca#

Sprzedałem 5 przedmiotów dla jednej osoby.Jest problem bo kupujący nie może dokonac opłaty przez PAyU z opcja jednej przesyłki.Allegro każe mu opłacic wszsytko oddzielnie czyli 5 razy za koszt wysyłki.Kupujący ma pretensje do mnie i każe mi rozwiązywac problem.W ustawieniach mam że powyżej 100 sztuk dodawana jest nowa opłata za wysyłkę.Sprzedaje sporo w miesiącu i dawno nie miałem takiej sytuacji.Ostatnio nikt u mnie nie miał z tym problemu.Mało tego ten Pan zakupił  u mnie 20 lipca 8 przedmiotów i opłacił bez problemy jedną paczkę,a tym razem ma problemy.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Amarelius poproszę o numer zamówienia, którego to dotyczy 🙂 

Monika
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów

Amarelius
#9 Pomysłodawca#

Niestety Pan już zapłacił.5 przedmiotów plus do każdego wysyłka.Opłacił 5 razy wysłką zamiat tylko raz.Mało tego zażyczył sobie fakturę do każdej wysyłki.

W czerwcu miałem podobną sytuacje i dokonałem zwrotu pieniędzy,a w zamian otrzymałem negatyw.Możliwe że tym razem tez otrzyma negatywny komentarz.Allegro utrudnia wpłaty a ja obrywam.

numer aukcji 12414918211

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Amarelius przykro mi, kupujący miał możliwość wspólnego opłacenia tych zamówień w zakładce Kupione. W tej sytuacji, abyś nie stracił punktów w jakości, wyślij proszę te zamówienia w pięciu przesyłkach zgodnie z życzeniem kupującego. 

Monika
   Moderatorka

oznacz moderatorów

Amarelius
#9 Pomysłodawca#

Tak zrobiłem.Wysłałem w 5 przesyłkach aby uniknąć kłopotów.Miał możliwość jednej opłaty,a kazał mi wyjaśniać z allegro i zmieniać ustawienia. 

Ciekaw jestem czy w razie negatywnego komentarza z jego strony allegro mi pomorze?

Jako sprzedający zrobiłem wszystko zgodnie z zasadami allegro.

Dziękuję.

oznacz moderatorów

Amarelius
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry.

Mam ponownie kłopot ze sprzedającym Client:47762036.Zakupił on u mnie kilkadziesiąt przedmiotów.Kupujący chce certyfikatu,a ja takiego nie moge wystawić.Nie mam uprawnień. Żąda również faktury do każdego przedmiotu (jest to osoba prywatna nie firma).Opłaci zapewne za całość z jedną przesyłką.Wyślę oczywiście jedna paczką z jedną fakturą za wszystko.Nie jestem płatnikiem VAT i wypisuj efaktury ręcznie.To jest absurd piasać do każdej rzeczy fakturę przy  jednym zamówieniu.

Czy kupujący ma prawo żądać kilkudziesięciu faktur do jednego zamówienia?To dla mnie problem bo nie mam na to czasu.Mało tego kupujący chce dokładnego opisu i wymiarów przedmiotów.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Amarelius zweryfikujemy to zamówienie i wrócę do Ciebie z odpowiedzią, gdy tylko dostanę szczegóły w Twojej sprawie. 

Ola
   Moderatorka

oznacz moderatorów

Amarelius
#9 Pomysłodawca#

OK.Zamówienie nie jest jeszcze opłacone.Kupujący jeszcze licytuje na moich aukcjach.Wtedy dokona płatności.

Podaje numer jednej wybranej zakończonej aukcji 12538243295

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Amarelius Tak jak obiecałam, wracam do Ciebie z informacjami. Zgodnie z obowiązującym prawem jako sprzedający jesteś zobowiązany do udzielenia informacji kupującemu. Mówi o tym art. 546 kodeksu cywilnego: "§ 1. Jeżeli kupującym jest konsument, sprzedawca jest obowiązany udzielić mu przed zawarciem umowy jasnych, zrozumiałych i niewprowadzających w błąd informacji w języku polskim, wystarczających do prawidłowego i pełnego korzystania z rzeczy sprzedanej. W szczególności należy podać: rodzaj rzeczy, określenie jej producenta lub importera, znak bezpieczeństwa i znak zgodności wymagane przez odrębne przepisy, informacje o dopuszczeniu do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej oraz, stosownie do rodzaju rzeczy, określenie jego energochłonności, a także inne dane wskazane w odrębnych przepisach."

Jeśli chodzi natomiast o faktury, to generalnie do jednego zamówienia wystawia się jedną fakturę zawierającą listę wszystkich zakupionych przedmiotów. Ustawa o VAT określa jedynie obowiązek wystawienia faktury, ale najlepiej gdybyś tę kwestię skonsultował ze swoim biurem księgowym. 

Ola
   Moderatorka

oznacz moderatorów