Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Kupujący nie odebrał paczki pobraniowej wobec tego DPD zwróciło paczkę. Kupujący chce, abyśmy ponownie wyslali paczke za pobraniem. W tej sytuacji nie mam gwarancji, że Kupujący odbierze przesyłkę. Czy mogę obciazyc Kupujacego za zwrot i ponowne wysłanie towaru?
Nie udostępniaj pobrań, nie będzie problemu. Jeśli kupujący nie odstąpił od umowy, możesz domagać się od niego pokrycia kosztów dostawy i powrotu paczki.
Czy potrzebny jest do tego jakiś dokument? Czy po prostu poinformować Kupujacego o fakcie konieczności pokrycia kosztów przesyłki w obie strony
Poinformuj go, jeśli nie zapłaci, pozostanie Ci sąd.
Możesz dołączyć dokument potwierdzający poniesione koszty.
Jeżeli ktoś nie odebrał pobrania, to nie wysyłaj drugi raz paczki, chyba że zapłaci Ci ta osoba za to. Jeżeli chodzi o pobrania to wygląda to tak, musisz napisać temu komuś na poczcie lub gdziekolwiek indziej , ważne byś miał tego maila, smsa do sądu, że nie wywiązał się z umowy zawartej na odległość, w związku z tym wasza firma poniosła takie i takie koszta (najlepiej przesłać mu wtedy dowód, że tyle się płaci za przesyłki w obie strony ) Należy dodać , że w związku z tym oczekujesz pokrycia tych kosztów przez klienta. Podajesz numer konta do wpłaty oraz kwotę i dajesz mu na to 7 dni, jeśli Ci nie zwróci po 7 dniach wysyłasz upomnienie, oraz piszesz, że jeżeli nie opłaci tego do kierujesz wniosek do sądu. Nie licz na to , że zapłaci. Mi jeszcze nikt nigdy nie oddał za to kasy a jestem na allegro 8 lat. Jedyna opcja to sąd, tylko tyle, że czekasz za rozstrzygnięciem sprawy 1-5 lat, w zależności od lokalizacji. Wniosek do sądu można złożyć elektronicznie. Koszt takiego wniosku to 30-50 zł. W zależności od rodzaju wniosku , kwoty itd. Jeżeli masz czas to możesz się bawić. Dla klienta takiego coś to nauczka bo koszty sądowe trochę kosztują. A sprawę masz wygraną, jeśli wszystko zrobiłeś zgodnie z aukcją, mianowicie wysłałem w terminie itd. Oraz jeśli napisałem upomnienie itd , podałeś numer konta do wpłaty itd. I jeżeli masz na to wszystko dokumenty tj maile itp. Ogólnie to po wygranej sprawie sądowej ktoś płaci między około 250-1000 zł a Ty dostajesz zwrot powiedzmy 40 zł , możesz jeszcze się starać o zadość uczynienie za stracony czas itd.
@fra_design Ja dawno temu też tak zrobiłem. To był straszny błąd, który przelał czarę goryczy na wysyłki za pobraniem. Bo chodzi o to, że tu nigdy nie masz pewności. Taka loteria z przewagą na przegraną.
Allegro. Bawi i uczy. Bawi nieustannie nowymi zmianami, uczy ostrożności i rezygnacji z opcji wysyłek za pobraniem...