anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący nie odebrał przesyłki PALETOWEJ Allegro blokuje częściową sprzedaż proszę o pomoc

gratex47
#1 Nowicjusz#

Witam mam następujący problem z kupujacym jak i allegro , kupujący zamówił przesyłke paletowała ( półpaleta skrzynia biegów ) zgodnie z deklaracja została wysyłana , niestety kurier nie dowiózł na czas jak to ardzo często bywa , oczywiście kupujacy zgłosił dyskusje , nastepnego dnia roboczego miała byc dostarczona przesyłka , był to piatek , dostarczenie miało nastąpic w poniedziałek , niestety kupujący odmówił przyjcia przesyłki , i paleta wraca do mnie do sprzedawcy , co w tym przypadku zrobic jak z zwrotami kosztów ? czy muszę oddawać za przysłke również ? dodam że terminowo wysłałem towar , prosze o pomoc , dołączam scren .Zrzut ekranu (321).png

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

az1rael
#21 Demiurg#

Potrącasz za odmowę odbioru keśli ci nalicza kwotę zwrotu za nieodebrania z kasy zwracanej za zakup. Czym to wysłane było? Smart?

oznacz moderatorów

gratex47
#1 Nowicjusz#

było wysłane firma DHL 140 zł wysyłka , i oczywiście przesyłka zwrotna ta sama kwota pls 140 czyli daje nam to 280 zł kosztów samego transportu 

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@gratex47

Samo nieodebranie przesyłki nie jest tożsame z odstąpieniem od umowy. Towar nadal jest własnością kupującego.

A co do przesyłki, to w razie odstąpienia od umowy, zwracasz kupującemu to co zapłacił, ale odliczasz kwotę za zwrot.

Ps. Za nie terminowe doręczenie (czyli powyżej gwarantowanego terminu doręczenia), przysługuje odszkodowanie.

Ps2. Jaki przewoźnik, bo DHL nie zajmuje się doręczaniem przesyłek. Paleta to może być DHL Freight, DHL Global Forwarding lub DHL Parcel (to są trzy różne firmy kurierskie). 

oznacz moderatorów