Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
Spotkałem się pierwszy raz z sytuacją kiedy kupujący zwrócił towar na którym widnieją ślady użytkowania, ponadto kupujący nie dostarczył rachunku za zakupy co jest jednoznaczne z tym, że nie chcę przyjąć takiego zwrotu od klienta. Tu moje pytanie ponieważ kupujący może odmówić przyjęcia paczki zwrotnej od sprzedającego. Jeżeli nastąpi taka sytuacja co powiniem zrobić? Dodam, że towar jest w pełni opłacony.
Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź.
@Home-Kids nie możesz nie przyjąć zwrotu, jeżeli nastąpił w ustawowym terminie. Dowód zakupu nie jest wymagany do zwrotu, kupujący nie ma obowiązku go załączać. Za towar ze śladami używania odpowiednio zmniejszasz kwotę zwrotu. 🙂
@Home-Kids Pozmieniaj też zapisy :
(produkt nie może być używany ani uszkodzony oraz musi posiadać oryginalne opakowanie fabryczne producenta)
są to klauzule niedozwolone 😊
Home-Kids - coś tu nie rozumiem.
"Tu moje pytanie ponieważ kupujący może odmówić przyjęcia paczki zwrotnej od sprzedającego" - kupujący dokonał zwrotu - i już... pozamiatane , zwrot musisz przyjąć.
Dowód zakupu - FV lub paragon - przy sprzedaży przez internet to jest jedynie "świstek" dla fiskusa. Dla Ciebie to nieco roboty - przy korekcie musisz poszukać i wydrukować wszystkie informacje odnośnie przebiegu transakcji - to dla fiskusa w przypadku braku zwrotu paragonu.
Towar używany - uEdka już Ci napisał co z tym robić.
@konto zamknięte
PRZEPRASZAM ALE **piiip**ZIELISZ
Dowód zakupu nie jest wymagany do zwrotu, kupujący nie ma obowiązku go załączać.
Logicznym jest, że odstępując od umowy konsument przedstawia dowód, że ją zawarł u danego sprzedawcy
nie musi to być oczywiście paragon
@RED czasy się zmieniają, przepisy się zmieniają, prawo się zmienia. Tylko Ty pozostajesz niezmienny. W poglądach i wiedzy 🙂
@konto zamknięte
ustawa w tym temacie się nie zmieniła
są wyroki sądów gdzie opisane jest co to jest dowód zakupu
i do czego służy - przytaczałem je tutaj na forum
jak twierdzisz inaczej - poproszę odpowiednie przepisy i wyroki sądów
od 1 stycznia zmieniło się podejście do faktur korygujących już nie trzeba mieć potwierdzeń ich otrzymania
ale to pokłosie zmian z wprowadzeniem zwrotów dla jednoosobowych firm
Dziękuję za pomoc! Miłej nocy 🙂