witam klient napisał ze kurier nie podjął próby doreczenia paczki nie bylo telefonu ani nic i nadal od razu zwrot do nadawcy jak zgłosić to na allegro wiem ze jest opcja reklamacji dostawy ale nie rozumiem tego kroku czyje konto i co wpisac
@KratyOlma2 wpisz tam proszę swoje dane. Jeśli reklamacja zostanie uznana, kwotę roszczenia przelejmy na podane konto.
a czy w ogóle to jest w mojej kwestii zgłaszanie reklamacji kuriera? wydaje mi sie ze klient powinien to zgłosić że kurier nie podjął próby doręczenia ja wyslałam w terminie itd ja jakby zrobiłam wszystko dobrze z mojej strony
Kurier nie ma obowiązku dzwonić przed doręczeniem przesyłki. Jest to niestety powszechny mit.
A jeżeli chodzi o przesyłkę, to nie zwraca się paczki tylko dlatego że nie było adresata. W takim przypadku zostawia się awizo i albo następnego dnia jest ponowna próba doręczenia, albo przesyłka jest do odbioru w punkcie.
Zwrot do nadawcy bez próby doręczenia oznacza albo przesyłkę niedoręczalną, albo się uszkodziła.
@KratyOlma2 Ty jako nadawca przesyłki jesteś upoważniona do złożenia reklamacji, więc tak, to Ty powinnaś ją złożyć.
sprawdzialm u kuriera przebieg paczki i byly dwie próby doreczenia czyli klient nie odebrał co dalej mam zgłoscic reklamacje?
@KratyOlma2 Jeśli paczka nie została doręczona do kupującego, złóż reklamację.