Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam serdecznie.
Sprzedałem na licytacji Allegro uszkodzony laptop. Produkt oznaczony jako uszkodzony. Opisany jako uszkodzony, nie działający, 8 zdjęć realfoto.
Aukcja 10 dni, klient wygrywa licytację, opłaca zakup po czym praktycznie w tym samym czasie jak ja nadaję przesyłkę pisze:
"Dzień dobry, chciałbym anulować zakup.
Widzę ze paczka nadana, także odrazu informuję że będzię zwrócona."
Co robić? Widzę, że nie odbiera przesyłki z paczkomatu.
A masz ustawiony zwrot? jako prywatny nie musisz przyjmować zwrotu, ale z drugiej strony czy warto się kopać kupującym. Podejmij decyzję.
Nie mam ustawionego zwrotu i nie mam zamiaru szarpać się z taką sierotą, tylko kto pokrywa w takim przypadku koszty wysyłki i zwrotu. Czy mogę je potrącić kupującemu.
Generalnie ręce opadają. Niedorozwój kupujących na Allegro sięga dna.
Odesłanie zawsze jest w gestii kupującego ale tu jeżeli nie poniosłeś kosztów wysyłki to co chcesz potrącać? Potrącisz koszt zwrotu tylko!
@LEW433 napisał(a):
jeżeli nie poniosłeś kosztów wysyłki to co chcesz potrącać?
Który kurier doręcza przesyłki za darmo?
@asusgtx123 jeśli zamierzasz odebrać przesyłkę, to nie musisz oddawać kosztów transportu. Jeśli była to przesyłka Smart, to potrącasz doliczenie za paczkę od Allegro + koszty zwrotu przesyłki, jeśli wystąpiły.
Kupujący , jak nie było Smart już zapłacił za wysyłkę! a jak wróci to potrącasz zwrot przesyłki.
@LEW433 no i te koszty przesyłki potrąca właśnie z wpłaconej kwoty przez kupującego. Na zapłatę składa się cena rzeczy + koszt przesyłki. W takim przypadku potrąca z zapłaty, koszt przesyłki w obu kierunkach. 🙂
@asusgtx123 sprzedaż między osobami prywatnymi? To praktycznie rzecz ujmując, wydanie rzeczy nastąpiło z chwilą przekazania jej przewoźnikowi.
Jeżeli nie zamierzasz przyjmować zwrotu, to poinformuj Kupującego, że swojej własności będzie szukał później po magazynie przesyłek niedoręczalnych przewoźnika.
Zgadzam się z Tobą ale jak napisałem wcześniej :nie odbierze> może dyskusja, może Allegro Protect i ...nie wiadomo co będzie.
@LEW433 jeśli w dyskusji będzie o czasie i rzeczowo odpowiadał to Allegro Protect niestraszne. Nie będą mieli żadnych podstaw prawnych.
Jako klient Allegro, który nie prowadzi działalności gospodarczej, jest konsumentem wobec portalu. W razie obciążenia go kosztami Allegro Protect może skorzystać z darmowej pomocy rzecznika praw konsumenta. Ma i tak lepiej niż firma, która musiałaby ponosić koszt prawnika w razie sporu z Allegro.
Kupujący zapłacił za towar+ przesyłkę, kupujący ponosi koszt odesłania więc potrącasz mu tylko ewentualny koszt odesłania,
To nie są jakieś wielkie pieniądze. Laptop wystawiony na licytacji jako uszkodzony tylko po to żeby pozbyć się niepotrzebnych rzeczy z domu. Nie mam problemu ze zwrotem.
Bardziej chodzi mi o nauczkę dla "niemoty", że nie można bezkarnie klikać myszką. Ktoś poświęca swój czas i pieniądze. Teraz co?. Kolejne wystawienie na 10 dni i znowu może trafi się jakiś .... Szkoda, że Allegro wspomaga tylko kupujących
No cóż ?!☹️
@asusgtx123 nauczkę będzie miał jak nie odbierze i ty nie odbierzesz i niech szuka po magazynach inpost a nie dostanie ap bo ty nie musisz przyjmować zwrotu a lepiej przekazanie własności nastąpiło 1 w momencie wydania przewoźnikowi, 2 odpowiedzialność za paczkę spoczywa na kupującym, ty masz mieć nr listu przewozowego by po trackingu było widać że on nie odebrał paczki tj nie wywiązał się z umowy względem przewoźnika. Jak nie masz ustawionego smarta nie przyjmujesz także zwrotów nie musisz a on nie zgłosił reklamacji a jak nie odbierze paczki to nie zgłosi reklamacji nie dostanie kasy za zwrot od ciebie, nie dostanie kasy z ap ... niestety nieznajomość prawa boli
Tak możesz nie oddawać, jak wróci nie odbierać ale ...tacy są tu kupujący i czasem sprzedający się nie wywiązują z umowy. Wszystko będzie zależało co ten kupujący ..wymyśli. Tu prywatni nie mają łatwo.
@milka1234567890 nic nie wymysli bo 1 sam nie odbierze paczki wiec niewywiazanie sie z umowy z przewoznikiem widoczne na trackingu. 2 nie zareklamuje czegos czego nie mial w rekach z powodu co wymysli uszkodzenie ktorego nie widzial? 3 postepujac w sposob jaki zadeklarowal sam sie zaora bo ma pojecie o prawie jak z koziej pupy waltornia
@LEW433 znów konfabulujesz? To nie jest sprzedaż konsumencka, dlaczego więc piszesz, że ponosi tylko koszt odesłania?