anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Licytacja i zwrot towaru

asusgtx123
#4 Eksplorator#

Witam serdecznie.
Sprzedałem na licytacji Allegro uszkodzony laptop. Produkt oznaczony jako uszkodzony. Opisany jako uszkodzony, nie działający, 8 zdjęć realfoto.

Aukcja 10 dni, klient wygrywa licytację, opłaca zakup po czym praktycznie w tym samym czasie jak ja nadaję przesyłkę pisze:

"Dzień dobry, chciałbym anulować zakup.

Widzę ze paczka nadana, także odrazu informuję że będzię zwrócona."

Co robić? Widzę, że nie odbiera przesyłki z paczkomatu.

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

LEW433
#21 Demiurg#

A masz ustawiony zwrot? jako prywatny nie musisz przyjmować zwrotu, ale z drugiej strony czy warto się kopać kupującym. Podejmij decyzję.

oznacz moderatorów

asusgtx123
#4 Eksplorator#

Nie mam ustawionego zwrotu i nie mam zamiaru szarpać się z taką sierotą, tylko kto pokrywa w takim przypadku koszty wysyłki i zwrotu. Czy mogę je potrącić kupującemu.
Generalnie ręce opadają. Niedorozwój kupujących na Allegro sięga dna.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Odesłanie zawsze jest w gestii kupującego ale tu jeżeli nie poniosłeś kosztów wysyłki to co chcesz potrącać? Potrącisz koszt zwrotu tylko!

oznacz moderatorów

medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@LEW433  napisał(a):

jeżeli nie poniosłeś kosztów wysyłki to co chcesz potrącać?

Który kurier doręcza przesyłki za darmo?

@asusgtx123 jeśli zamierzasz odebrać przesyłkę, to nie musisz oddawać kosztów transportu. Jeśli była to przesyłka Smart, to potrącasz doliczenie za paczkę od Allegro + koszty zwrotu przesyłki, jeśli wystąpiły.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Kupujący , jak nie było Smart już zapłacił za wysyłkę! a jak wróci to potrącasz zwrot przesyłki.

oznacz moderatorów

medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@LEW433 no i te koszty przesyłki potrąca właśnie z wpłaconej kwoty przez kupującego. Na zapłatę składa się cena rzeczy + koszt przesyłki. W takim przypadku potrąca z zapłaty, koszt przesyłki w obu kierunkach. 🙂

oznacz moderatorów

medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@asusgtx123 sprzedaż między osobami prywatnymi? To praktycznie rzecz ujmując, wydanie rzeczy nastąpiło z chwilą przekazania jej przewoźnikowi.

Jeżeli nie zamierzasz przyjmować zwrotu, to poinformuj Kupującego, że swojej własności będzie szukał później po magazynie przesyłek niedoręczalnych przewoźnika.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Zgadzam się z Tobą ale jak napisałem wcześniej :nie odbierze> może dyskusja, może Allegro Protect i ...nie wiadomo co będzie.

oznacz moderatorów

medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@LEW433 jeśli w dyskusji będzie o czasie i rzeczowo odpowiadał to Allegro Protect niestraszne. Nie będą mieli żadnych podstaw prawnych.

Jako klient Allegro, który nie prowadzi działalności gospodarczej, jest konsumentem wobec portalu. W razie obciążenia go kosztami Allegro Protect może skorzystać z darmowej pomocy rzecznika praw konsumenta. Ma i tak lepiej niż firma, która musiałaby ponosić koszt prawnika w razie sporu z Allegro.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Kupujący zapłacił za towar+ przesyłkę, kupujący ponosi koszt odesłania więc potrącasz mu tylko ewentualny koszt odesłania,

oznacz moderatorów

asusgtx123
#4 Eksplorator#

To nie są jakieś wielkie pieniądze. Laptop wystawiony na licytacji jako uszkodzony tylko po to żeby pozbyć się niepotrzebnych rzeczy z domu. Nie mam problemu ze zwrotem.

Bardziej chodzi mi o nauczkę dla "niemoty", że nie można bezkarnie klikać myszką. Ktoś poświęca swój czas i pieniądze. Teraz co?. Kolejne wystawienie na 10 dni i znowu może trafi się jakiś .... Szkoda, że Allegro wspomaga tylko kupujących

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

No cóż ?!☹️

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@asusgtx123 nauczkę będzie miał jak nie odbierze i ty nie odbierzesz i niech szuka po magazynach inpost a nie dostanie ap bo ty nie musisz przyjmować zwrotu a lepiej przekazanie własności nastąpiło 1 w momencie wydania przewoźnikowi, 2 odpowiedzialność za paczkę spoczywa na kupującym, ty masz mieć nr listu przewozowego by po trackingu było widać że on nie odebrał paczki tj nie wywiązał się z umowy względem przewoźnika. Jak nie masz ustawionego smarta nie przyjmujesz także zwrotów nie musisz a on nie zgłosił reklamacji a jak nie odbierze paczki to nie zgłosi reklamacji nie dostanie kasy za zwrot od ciebie, nie dostanie kasy z ap ... niestety nieznajomość prawa boli 

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

Tak możesz nie oddawać, jak wróci nie odbierać ale ...tacy są tu kupujący i czasem sprzedający się nie wywiązują z umowy. Wszystko będzie zależało co ten kupujący ..wymyśli. Tu prywatni nie mają łatwo.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@milka1234567890 nic nie wymysli bo 1 sam nie odbierze paczki wiec niewywiazanie sie z umowy z przewoznikiem widoczne na trackingu. 2 nie zareklamuje czegos czego nie mial w rekach z powodu co wymysli uszkodzenie ktorego nie widzial? 3 postepujac w sposob jaki zadeklarowal sam sie zaora bo ma pojecie o prawie jak z koziej pupy waltornia 

oznacz moderatorów

medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@LEW433 znów konfabulujesz? To nie jest sprzedaż konsumencka, dlaczego więc piszesz, że ponosi tylko koszt odesłania?

oznacz moderatorów