anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

mam w statusie ze paczka odebrana a klient twierdzi ze nie odebral

MBPARTS-OSTRODA
#8 Zapaleniec

Cześć Wszystkim . Mam może dziwna sytuacje . Wysłałem paczkę do Słowacji . W statusie dhl widnieje ze paczka odebrana . Po paru dniach od rzekomego odbioru , klient pisze ze nie ma paczki , pomimo ze tez widzi status odbioru , twierdząc ze to nie on odebrał . Pisze do klienta , żeby wyjaśnił to w dhl ichnim bo jemu łatwiej niż mi . Odpisał ze tam u nich nikt nie wie gdzie co i jak się zadziało z paczka . Sprawa ucichła na około 2 tygodnie , myślałem ze znalazł , bo nie odzywał się. Po 2 tygodniach znowu ze to ja musze wyjaśnić w dhl . Napisałem do allegro , ale odpowiedz była ze musimy się dogadać . Poprosiłem allegro o wyjaśnienie w dhl może im będzie łatwiej , to zapadła cisza . Klient jest dosyć dziwny , gdyż sprawa trwa już około 2 miesiące , twierdził ze wystawi mi negatyw , na co ja ze dlaczego skoro ja nie zawiniłem i wywiązałem się z umowy . Teraz na przysłowiowy odwal napisałem mu ze do końca tygodnia wyśle mu pieniądze za towar  , bo nie chce mi się już bawić . Allegro po czasie odpisało mi ze albo wyślij towar jeszcze raz albo oddaj pieniądze , wiec wybieram to drugie , bo paczka tez tania nie jest . Co robić w takiej sytuacji na przyszłość ?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MBPARTS-OSTRODA 

Ot właśnie, międzynarodowy e-commerce. Słowo przeciwko słowu, paczka metodą Allegro, do tego odebrana a wszyscy to mają gdzieś. Ręce opadają.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @MBPARTS-OSTRODA. Poprosiłam naszego pracownika o wypowiedź w trwającej Dyskusji, aby kupujący także dostał wgląd do informacji na temat dalszego przebiegu sprawy. 

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MBPARTS-OSTRODA

Zacznij od zgłoszenia reklamacji do właściwego przewoźnika.

Tu mamy DHL eCommerce (wtym Allegro DHL) , DHL Expres, Allegro Delivery DHL (to oddzielny przewoźnik).

Co ważne, tu reklamację może zgłosić tylko nadawca, wynika to z przepisów międzynarodowych. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MBPARTS-OSTRODA serio ??? a złożyłeś reklamacje do przewoźnika ??? powinieneś to zrobić od razu jak klient napisał !!!

MBPARTS-OSTRODA
#8 Zapaleniec

Szczerze to moja pierwsza taka sytuacja zagraniczna , dlatego nie wiedziałem totalnie co , i po czyjej stronie leży 

oznacz moderatorów

MBPARTS-OSTRODA
#8 Zapaleniec

czy po takim czasie mogę jeszcze złożyć reklamacje do dhl ? 

czy raczej już po "imprezie" 

oznacz moderatorów

MBPARTS-OSTRODA
#8 Zapaleniec

Do Pani MiMary . Otrzymałem teraz od allegro taka odpowiedz 

MBPARTS-OSTRODA - w związku z tym, że problem z doręczeniem elementów pojawia się po stronie podstawowej, nie będzie wymagać od państwa wydania tej wersji.

Co autor miał na myśli bo totalnie nie wiem ? 

czy chodzi o to ze nie musze oddawać pieniędzy ani wysyłać jeszcze raz towaru ?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@MBPARTS-OSTRODA Przesłaliśmy kupującemu link do wypełnienia wniosku Allegro Ochrona Kupujących. Gdy zostanie zaakceptowany i wypłacimy klientowi rekompensatę, nie doliczymy jej do Twojego rachunku.

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Przepiękne zdanie 🙂

@MiMary 

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MBPARTS-OSTRODA.

Reklamację możesz składać nie później niż 6 miesięcy od daty nadania. Natomiast w przypadku gdy była to przesyłka krajowa (Allegro ma tzw wysyłkę kombinowaną, wtedy mamy kilka osobnych paczek na poszczególnych odcinkach), jest 12 miesięcy dla przesyłki krajowej. 

Tylko pamiętaj aby nie pomylić firm. DHL nie jest firmą kurierską. Są nimi DHL eCommerce Sp. z o.o. oraz DHL Expres Sp. z.o.o (to są osobne firmy i jedna nie ma obowiązku przekazywać reklamacji do drugiej). Natomiast w przypadku Allegro Delivery, reklamację składasz do Allegro, bo tu formalnie to oni są firmą kurierską.

oznacz moderatorów