anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Metoda oszustwa na sfałszowanie przelewu.

K0LP
#7 Wielbiciel#

Ostatnio wystawiłem na allegro lokalnie przedmiot do gry. Po chyba 30 minutach skontaktował się ze mną kupujący. Chciał żebym przeniósł mój przedmiot z allegro lokalnie na zwykłe allegro no i to zrobiłem. Kupujący odpisał mi że o 17 kupi no i kupił. Od razu po "zapłaceniu" Kupujący chciał żebym przesłał mu jak najszybciej przedmiot.
Wszystko brzmiało dobrze do czasu gdy sprawdziłem stan płatności. Płatność była rozpoczęta a nie zrealizowana a na mailu dostałem dowód przelewu od dziwnego maila. Przez to że mail który dostałem wydawał mi się dziwny to zacząłem sprawdzać informacje w tym mailu. Xdxdscammer.png

Mail który dostałem ma dużo błędów. Na przykład wpisany jest Typ płatności jako Przelewy24 a zakup miał być zrealizowany używając PayU

Xdxdscammer2.png

Są też mniejsze błędy typu Wpisany za mały kapitał, Zamiast allegro pisze Przelewy24 itp. . Również zauważyłem że mail został wysłany z @allegromail.pl czyli mail który dostałem raczej jest z wiadomości z allegro. No i tak było.

K0LP_2-1681229195211.png

Piszę ten post jako przestrogę oraz jeśli się dało to usunąć możliwość formatowania wiadomości bo pewnie ktoś na to wkrótce się nabierze. 

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@K0LP Cześć 🙂 Bardzo miło z Twojej strony, że ostrzegasz innych użytkowników, dzięki wielkie!

Wiadomość mejlową prześlij nam proszę (za pomocą opcji "przekaż dalej") na phishing@allegro.pl 

oznacz moderatorów