anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Moje oferty z Allegro Lokalnie nie widać bezpośrednio na Allegro - tylko po włączeniu filtru nowe!

szepcior
#7 Wielbiciel#

Z góry dziękuję za pomoc w powyższym temacie.

W przypadku kilku moich aukcji nie wyświetla ich na Allegro głównym. Dopiero po zaznaczeniu filtru stan - nowe wyświetla moją aukcję. Przykład - po wpisaniu 3RN1013-1BW10 - wyświetla 4 ogłoszenia ale w filtrach pokazuje, że kup teraz jest 5, wysyłka z polski 5 .... nowe 1, używane 4. Co mi umyka?!

Pozdrawiam serdecznie!

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

MOJEGRATY5
#8 Zapaleniec#

Witam.

Temat wałkowany na forum od blisko dwóch miesięcy... Umyka Ci to, że na Allegro zaszły rewolucyjne zmiany, dzięki którym drobny i średni biznes powinien poważnie rozważyć co najmniej dywersyfikację kanałów sprzedaży, jeśli nie całkowitą wyprowadzkę.

A konkretnie:

1) Od 1.10.2024 został w wynikach wyszukiwania na Allegro wprowadzony tylko i wyłącznie "widok produktowy" sprzyjający podmiotom mogącym pozwolić sobie na ponoszenie nieproporcjonalnie wysokich kosztów promowania swojej oferty, tak by uzyskała miano "top oferty" i znalazła się na wierzchu w wynikach wyszukiwania.

2) Oferty z Allegro Lokalnie zostały niemal całkowicie usunięte z wyników wyszukiwania, za wyjątkiem jednej (dosłownie jednej) "referencyjnej" umieszczanej zawsze na końcu listy, z której po wciśnięciu przycisku "ZOBACZ PODOBNE" przenoszonym się jest do wyników wyszukiwania na Allegro Lokalnie. Sęk w tym, że niemal nikt o tym nie wie...

3) Allegro Lokalnie to na chwilę obecną osobny portal, z minimalnym wsparciem ze strony Allegro. Teoretycznie klienci zainteresowani zakupem jakiegoś produktu powinni wyszukać go na Allegro i niezależnie na Allegro Lokalnie. Problem w tym, że niemal nikt o tym nie wie, bo przez kilka lat istnienia Lokalnie oferty na nim wystawione były widoczne na zwykłym Allegro, zaś samo Allegro nie zrobiło żadnej poważnej kampanii informacyjnej mającej na celu uświadomienie zmian tak sprzedawcom jak i kupującym. Z tego co mi wiadomo ograniczono się do zmian w regulaminie i wysłania użytkownikom zbiorczej informacji o planowanych zmianach (zrzut ekranu z informacją na końcu), gdzie informacja o zmianie sposobu wyświetlania ofert z Allegro Lokalnie była jedną z wielu.

Generalnie w mojej ocenie na dziś oferty wystawione przez drobnego sprzedawcę na zwykłym Allegro nie mają "szansy przebicia" się w wynikach wyszukiwania, a wystawianie ofert na Allegro Lokalnie, do czasu zaistnienia tego portalu w świadomości kupujących jako odrębnego bytu, nie ma większego sensu. Pozostaje wyprowadzka...

Pozdrawiam. Marek.

Screenshot 2024-11-24 at 15-45-16 (8103) Roundcube Webmail Nowości i zmiany dla sprzedających w sierpniu i październiku.png

oznacz moderatorów