Dzień Dobry mam problem z przesyłkami które do mnie wróciły nie mam żadnej informacji od klienta naklejka zwrotna naklejona na moją nie mogę znaleźć przesyłki o którą chodzi próbuje wyszukać po kodzie który jest na nowej naklejce niestety nic nie znajduje.
Pozdrawiam Piotrek
Cześć, @zoogardenpl. O jaką metodę dostawy chodzi? Proszę, podeślij zdjęcie etykiety z przykładowej paczki.
Cześć
Mam Problem z przesyłkami które są nie odebrane przez klienta i wracają do mnie na tą chwilę mam 3 na 700 wysłanych i nie wiem jak je lokalizować u siebie w systemie wyszukiwanie po numerze przesyłki nic nie daje.
Jesteś wstanie mi pomóc gdzie wpisywać i który numer
Pozdrawiam Piotrek
@zoogardenpl Rozumiem, że próbowałeś wyszukać zamówienia w także w tej zakładce po numerze przesyłki zwrotnej?
Tak to było dla mnie logiczne i to była pierwsza czynność jaką zrobiłem tą zakładka jest pusta niema tu żadnej przesyłki.
@zoogardenpl Paczka na której widnieje numer AD0WKZSBTQ6B658VD to ten sam numer, na którym zostało nadane zamówienie 7c2aa6e0-a4b2-11f1-b1e8-8d757848635e. Znajdziesz transakcję w zakładce Zamówienia, wpisując numer przesyłki Allegro Delivery.
Paczka z numerem AD0WN1ZK8KDDCJ2KZ to zamówienie 77c4df00-b027-11f1-82c3-0df075abb239.
Paczka z numerem 2500109714962P to zamówienie 2b60bcd0-b2b9-11f1-a118-7dc02213a446.
Dziękuję
Teraz wydaje się to takie proste szukałem nie w tych zakładkach co trzeba.
jak mam teraz postąpić żeby ponieść jak najmniej kosztów jeżeli zwrócę pieniądze otrzymam zwrot prowizji kto ponosi opłatę za przesyłkę.
jeżeli możesz mi pomóc będę wdzięczny/
pozdrawiam Piotrek
@zoogardenpl Nieodebranie przesyłki przez kupującego nie jest jednoznaczne z odstąpieniem od umowy, zatem musisz najpierw napisać do klientów i zapytać co dalej - czy chcą odstąpić od umowy, czy jednak chcą ponownej wysyłki.
Scenariusze mogą być różne:
1. Klient chce odstąpić od umowy i dostawa była darmowa z Allegro Smart, to zwracasz tylko koszt towaru.
2. Klient chce odstąpić od umowy i dostawa była płatna, to zwracasz koszt towaru + koszt najtańszej metody dostawy, jaka widniała w ofercie w chwili zakupu.
3. Klient chce ponownej wysyłki. Jeśli pierwotnej paczki nie udało się dostarczyć z winy kupującego (np. zapomniał odebrać przesyłkę w wyznaczonym terminie), to koszt ponownej wysyłki powinien ponieść kupujący.
4. Klient chce ponownej wysyłki. Jeśli pierwotnej paczki nie udało się dostarczyć z winy przewoźnika (np. operacyjny błąd kuriera), to koszt ponownej wysyłki leży po Twojej stronie i zwrotu tych kosztów możesz ubiegać się na drodze reklamacji logistycznej u przewoźnika.
Samo nieodebranie przesyłki nie jest odstąpieniem od umowy. Przedmiot nadal jest własnością kupującego i fakt nieodebrania przesyłki tego nie zmienia.
Najlepiej skontaktuj się z tymi kupującymi i dopytaj czy chcą ponowną wysyłkę czy odstępują od umowy.